skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Băiatul

 

Soarele strălucea arzător, aerul era înăbușitor, lumina nefiresc de puternică ardea ochii celor trei bătrâne care stăteau în fața unei cofetării șubrede. Mizeria și dezolarea puseseră stăpânire pe cartierul periferic al marelui oraș. Doi câini vagabonzi se alergau pe mijlocul străzii. Blana lor era încleiată de mizerie și praf.
Tărâmul Libertății era numele sub care era cunoscută întreaga zonă. Nimeni nu mai știa de ce i se spunea așa. Libertatea de a muri de foame era singura libertate omniprezentă. Cuțitarii și pungașii stăteau în lumină, nu se ascundeau în unghere întunecate. Toată lumea îi știa și se ferea de ei.
Un bătrân cu o eșarfă verde și pantalonii peticiți zăcea beat, sprijinit de un tomberon. Mirosul lui împânzise strada. Nimeni nu părea deranjat. Oamenii cu figuri triste îl ignorau. Făcea parte din cotidian.
Tinerii își începeau, de mici, activitatea infracțională. Școlile erau aproape pustii, iar puținii profesori care îndrăzneau să vină pe acolo, erau disprețuiți.
Nu exista nicio fabrică, nicio uzină și toți banii care soseau în cartier, veneau pe cai ilegale, din prostituție, droguri, răpiri, jafuri și alte nenorociri. Aici era pepiniera de răufăcători ce se aventura în marele oraș. Dacă intrai în oraș și spuneai că ești din Tărâmul Libertății erai arestat si trebuia să dovedești că erai nevinovat. Și totuși, unii oameni trăiau în această mocirlă, fără să fie neleguiți. Existau și magazine, sau mici afaceri de familie. Trăiau de pe o zi pe alta, trebuiau să doneze bandelor locale, o treime din profit și majoritatea clienților cumpărau pe datorie.
În mijlocul străzii, patru vlăjgani tatuați, ce stăteau și fumau într-o mașină veche, decapotabilă, aruncau priviri pline de superioritate, tuturor.
Pe trotuar a apărut un băiat. Nu părea să fie din cartier. Era curat, îmbrăcat cu o cămașă impecabilă și pantaloni de școală, ce au păstrat dunga fierului de călcat. Pășea visător. Nu părea să remarce golanii, vagabonzii, bețivii de pe stradă. Nu-i vede nici pe cei patru tatuați din mașină.
Din vacarmul străzii n-a mai rămas decât amintirea. Toți ochii urmăreau copilandrul de 15-16 ani, cu un ghiozdan in spate, iar în mâna dreaptă cu o geantă mare și ciudată.
Unul dintre tatuați se uită la șofer și îi face un semn discret, cu sprânceana. În acea liniște nefirească, se auzi motorul puternic al mașinii care pornea. Băiatul nu băgă de seamă că era urmărit de automobilul care rula încet lângă bordură, la doar câțiva metri în urma sa.
Peste drum, doi iubiți se privesc cu ură. Sunt certați. Toată dimineața și-au aruncat cuvinte grele. Acum au obosit și stau față în față, pe două lăzi de bere şi doar privirile le mai aruncă foc. Ei sunt singurii care nu-l privesc pe băiat, lupta lor este prea aprigă, ca să le permită să mai vadă și altceva.
De la magazinul din colț, câțiva pierde-vară ies să urmărească scena. Privirile lor sunt fixe, sticloase. Cele trei bătrâne se ridică și ele și merg în spatele băiatului, urmărindu-l. Până și proprietarul cofetăriei și-a abandonat dugheana, ca să fie mai aproape, să vadă ce se întâmplă.
Brusc, copilandrul cotește și intră cu bagajele sale, într-o clădire de locuițe. O dărăpănătură plină de mucegai. Prin fața lui, un șobolan traversează holul, mândru de coada lui. Nu se grăbește, căldura infernală i-a înmuiat până și frica de oameni.
Băiatul își continuă drumul, urcând scările până la etajul doi. Câțiva oameni apar în ușile jilave, urmărindu-l cu privirea.
În stradă, mașina tatuaților pune frână în fața clădirii. Toți oamenii s-au oprit și ei, privind către o anumită fereastră. O prostituată de la etajul trei se uită la mulțime și vede priviri terne, mute, priviri care așteaptă şi pătează lumina reflectată de asfalt.
Copilandrul ajunge în fața unei uși, o deschide cu o cheie nouă, strălucitoare. Întră într-un apartament la fel de mizerabil ca întreaga clădire. Își aruncă ghiozdanul pe pat, deschide cutia ciudată, din care scoate o vioară. O mângâie cu privirea. Dragostea lui este atât de pură și de lină, încât vioara parcă prinde viață și freamătă ușor.
O ia în mână cu gingășie și începe să cânte. Acordurile lui Mozart din Concertul pentru vioara si orchestra nr.3, umplu cerul.
Privirile oamenilor capătă viață, prostituata se lasă moale, se sprijină pe un perete, închide ochii și începe să viseze. Cu fiecare mișcare a mâinii, cu fiecare trecere a arcușului peste corzi, aerul devine mai ușor și lacrimi încep să apară în ochii tuturor. Unul dintre tatuați șe așază mai comod și își lasă capul pe spate, ceilalţi privesc în sus către cer. Cele trei bătrâne se leagănă ușor în ritmul muzicii. Vagabonzii se apropie și mai mult de clădirea din care se înalță acea muzică celestă.
Cei doi îndrăgostiți de pe partea cealaltă a drumului privesc rușinați, în pământ. Cu fiecare clipă care trece, cu fiecare secundă de candoare ce se revarsă peste ei, devin tot mai blânzi. După câteva minute, bărbatul reușește să o privească în ochi. Fulgerele, ura, focul i-au dispărut demult din privire. Ridică încet mâna și îi mângâie obrazul. Ea i se cuibărește la piept și amândoi încep să plângă. Își cer iertare în șoaptă și se strâng tare, în brațe.
Dragostea învăluie întregul cartier și îi spală de păcate pe toți.
După cinci minute, se aude un telefon care sună. Băiatul se oprește din cântat și răspunde la telefon. Tatuații pornesc mașina și pleacă primii, bătrânelele se întorc la locurile lor din fața cofetăriei și toată lumea pleacă. Se risipesc, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.
Doar lacrimile le-au rămas în ochi, ca mărturie a magiei trăite…

Autor text: Răzvan

Comentarii (22)
 1. ….acorduri, vibratie,..Noua Vibratie ,Armonie, Iubire…Emotie pura…..toate acestea= PACE , LINISTE, IUBIRE
  Iubire si Recunostinta

   
 2. Muzicaaaaaa………….

  Un sir de sunete , care atunci cind sint intr-o anumita ordine creeaza ARMONIE..
  Sunetele insasi sint vibratie , deci avem o armonie a vibratiilor , ce pot creea inafara de ,….. de legatura cu Aici si Acum.
  Un moment inaltator

  Multumesc pentru aceasta minunata si Armonioasa povestioara .

   
  1. Eu va multumesc pentru gandul minunat si pentru ca ne urmariti, ne cititi si comentati.
   O zi minunata!

    
 3. Multumesc Razvan…imi place muzica pe care o daruiesti astazi oamenilor, se pare ca esti un violonist de prima mana!! Succes, …noua tuturor..si eu trimit iubire creatiei Domnului si eu va iubesc/de la suflet la suflet !

   
  1. Cateodata… mi-ar placea sa cant… dar nu am talent. Ma multumesc sa ascult, sa simt si sa scriu.
   Multumesc pentru gandul bun si pentru caldura pe care o simtim in inima dvs.
   O zi minunata!

    
 4. Buna ziua.
  Muzica face astfel de minuni.Inmoaie inimi,alunga suparari si calmeaza furiile.
  Muzica de calitate,muzica armonioasa,in tonuri calde,gentile si incarcate de iubire.
  Muzica sufletului,fie ca o canti la un instrument,fie ca se inalta din interiorul tau,aduce pace si armonie in preajma.
  Fie ca fiecaruia sa-i cante sufletul in momentele cheie ale vietii lor si ale domniilor voastre ,povestitor,cititori sau comentatori.
  Zile frumoase tuturo,Sefora

   
  1. O muzica aparte, sunt si cuvintele alese, intelept insiruite. Asa cum in urarea adresata noua, ati facut-o.
   Ca tot comentam noi acum cateva zile, despre importanta cuvintelor.
   Doar zile senine, sa aveti.

    
 5. Ma simt norocoasa pentru ca drumurile ni s-au intersectat! Multumiri si recunostinta pentru toate minunatiile pe care le primesc!

   
 6. Muzica te inalta, te purifica. Nu poti ramane indiferent la ea. Oricat ai fi de incordat, o muzica de calitate, te relaxeaza, sufletul si inima isi recapata starea naturala de bunatate, iubire si bucurie. Frumos articolul de astazi, Razvan. Multumesc ! Ascultati si muzica:http://www.youtube.com/watch?v=IfO0qVIk-OI
  O dupa masa Linistita va doresc !

   
 7. Consider ca aceasta povestire cu talc , scoate in evidenta faptul ca in Esenta Lor , aceste fiinte renegate de societate – betivii , oamenii ai strazii ,vagabontii , tatuatii , prostituatele sau cei ce barfesc sau se urasc la un moment dat , sunt Fiinte Minunate , ce pot Armoniza cu Gratia Divina din sunetele unei muzici Pamantene create de o alta Fiinta Minunata . De ce Revin dupa acele momente , Minunate la ” viata de zi cu zi „, consider ca putem gasi o explicatie stiintifica in Fila de Lumina din 07.07.2012 intitulata ” Jill Botle Taylor -o cercetatoare ce a pasit in lumina „.

   
 8. Povestea dvs. mi-a amintit de un film deosebit: The Soloist -Solistul –
  Stiti sa incalziti suflete!
  Toate cele bune!.

   
 9. Acesti oameni au fost atinsi de magia sunetului.
  Datoria noastra este sa pastram cat mai mult cate o astfel de stare pe care ne-o trimite Dumnezeu
  si sa invatam sa o putem evova la vointa oride cate ori avem nevoie
  O viata frumoasa

   
 10. Mizeria,morcila in care se afunda unii oameni,este impresinant descrisa in aceasta naratiune;totusi si acesti oameni au o sensibilitate
  a sufletului,sensibilitate care a fost scoasa din strafundurile fiintei lor,de muzica.
  Intr-adevar ,muzica poate constitui un scut in jurul nostru (ma refer la muzica ,clasica baroca)care sa ne fereasca,de tot
  ce este urat, murdar,meschin in jurul nostru.In ceeace priveste muzica Gregoriana,Bisericeasca,ne inalta spre Dumnezeu,face
  o legatura mai stransa cu El.
  Am citit cu emotie aceasta poveste,m-a impresionat tema si frumusetea naratiunii.
  Multumesc.

   
 11. Minunat, minunat! Si chiar poate ca e adevarat…Multumesc mult pentru toate
  postarile de exceptie! Multumesc si doamnei Monica Visan,
  CE SUFLETE MARI AVETI!

   
 12. Mulțumesc, Răzvan! E minunat când conștientizăm ca în interiorul nostru este frumusețe, iubire și pace..

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top