skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Lumea s-a aranjat singură

 
Un copil și tatăl său călătoreau cu trenul. Călătoria trebuia să dureze circa o oră. Tatăl se așeză comod și începu să citească o revistă. La un moment dat, copilul l-a întrerupt, întrebandu-l:
– Tată, ce este clădirea aceea?
Tatăl se uită să vadă ceea ce i-a arătat copilul și răspunse:
– Este o fabrică.
Începu din nou să citească, dar copilul îl întrebă:
– Tată, când ajungem?
Tatăl i-a spus că încă mai au de mers. A început din nou să citească, dar o altă întrebare a copilului îl întrerupse, urmată apoi de alte și alte întrebări. Tatăl, disperat, căuta un alt mod de a-l face pe copil să se distreze. Văzu în revista pe care o citea, multe chipuri de oameni, o rupse în mai multe bucăți și i-o dădu copilului, invitându-l să reconstruiscă acele chipuri, întocmai ca la un joc de puzzle, după care se așeză mulțumit pe scaunul său, convins că băiatul va fi ocupat pentru tot restul călătoriei.
Nu a trecut prea multă vreme și copilul exclamă:
– Am terminat!
– Imposibil!, răspunse tatăl. Nu pot să cred! Cum ai putut reconstrui imaginea, așa de repede?
Imaginea era reconstruită perfect.
Copilul răspunse:
„Nu m-am fixat asupra lumii (a oamenilor celor mulți)… căci pe cealaltă parte a foii, era figura unui (singur) om; am reconstruit omul și lumea s-a așezat singură!
Mai devreme sau mai târziu, lucrurile se vor așeza de la sine. Nu e nevoie să le aranjezi tu; nu trebuie să te pui decât pe tine în ordine… De îndată ce tu ești în ordine, întreaga lume este în ordine. De îndată ce tu ești în armonie, întreaga lume este în armonie!

de OSHO

Comentarii (37)
 1. .Conform fizicii cuantice, noi suntem energie şi informaţie, ca parte din Intreg , care la rândul lui este, la bază, energie şi informaţie. Prin creşterea armoniei sufletului, prin alchimie spirituală, ne putem transforma în întregime.
  Fiecare suntem o parte din Întreg, din Creaţia Divină. De la Dumnezeu le primim pe toate şi prin intermediul nostru tot Dumnezeu îşi face lucrarea. Starea normală este de armonie. Tot ce este dizarmonie poate fi considerată ca o stare de boală .
  Calitatea vieţii depinde de credinţe asumate şi de gradul nostru de armonie cu Întregul.
  Nu e suficient sa gândim pozitiv. Cu cât devenim mai armonioşi în profunzime cu atât efectul este mai mare, se îmbunătăţeşte starea de sănătate, se luminează viitorul şi ne putem bucura tot mai mult de fiecare clipă. Această stare de armonie se transmite şi spre cei apropiaţi nouă.
  ,, De îndată ce tu ești în ordine, întreaga lume este în ordine. De îndată ce tu ești în armonie, întreaga lume este în armonie! ,, Cat Adevar !
  Multumesc ! Razvan Sa nu uitam ,Toti suntem Unul si Unul suntem Toti ! Va doresc Pace ,Iubire si Armonie in suflete … :)

   
 2. Pai da, Osho are dreptate, este de fapt o aplicare a principiului atractiei intre doua sau mai multe entitati ce vibreaza la aceeasi frecventa. Ideea este ca daca te schimbi tu in orice directie ar fi, adica fie in mai „bine” fie in mai ‘rau” nu conteaza, vei percepe in timp ca cei din jur, evenimentele, natura, etc, deci realitatea in care traiesti se aliniaza la ceea ce ai devenit.
  Multi spirituali cred ca asta inseamna ca ei au schimbat lumea, ca schimbandu-se ei i-au facut si pe cei din jur sa fie mai buni, etc. Evident, este o mare eroare. Daca ar fi asa s-ar incalca alt princiiu fundamental universal si anume al liberului arbitru al celorlalti.
  Ca mecanism ceea ce se intampla este pur si simplu mutarea sufletului respectiv de pe linia temporala initiala ce avea o freceventa, pe o alta linie temporala ce corepsunde noii frecvente a sufletului respectiv. Liniile temporale de evenimente se deruleaza continuu in paralel in univers si te poti de pe un pe alta in anumite limite, daca stii ce sa faci desigur….
  Normal ca pe noua linie temporala de frecventa mai ridicata pe care ai ajuns s-au adunat si multi altii de aceeasi frecventa conform principiului care te-a adus si pe tine aici, si uite asa dupa ce am mai evoluat si noi putin cand ne uitam in jur ne uimim vazand cum s-au inmultit cei care gandesc ca si noi si incepem sa ne umflam orgoliul spiritual inchipuindu-ne ca noi am schimbat lumea!
  Eh, mistere mari cu mecanismele astea universale de baza :) .

   
 3. Iată ce-mi inspiră mie acest exemplu ilustru prin simplitatea lui. Pe puzzle sunt eu, pe o fațetă, iar lumea pe cealaltă fațetă. Când eu mă asamblez perfect în interior, exteriorul care e același lucru se rearanjează, tot perfect, pentru că percepția mea despre lume a lăsat loc Perfecțiunii. Există atâtea lumi câți observatori. Lumea doar este, fără eticheta mea. Singura Realitate este doar oceanul nesfârșit al Conștiinței infinite ca potențial de exprimare al formelor, ocean de unde îmi extrag și eu puterea de a-mi construi lumea. Dacă alegi porțiunea limitată a personalității și individualității, atunci trăiești experiența lumii imperfecte, dacă alegi să treci dincolo de limitările minții lumea nu numai că e perfectă așa cum e ea, dar și fericirea ta este constantă, adică reală. Atât timp cât vezi imperfecțiune în ceilalți și în situațiile de viață, înseamnă că ea, imperfecțiunea, îți este necesară pentru a te vindeca de viață. E paradoxal, dar imperfecțiunea a devenit perfecțiune potrivit unui scop pe care încă nu îl vezi :)

   
 4. Multumesc…din pacate, intelegem prea putini acest lucru si mult mai putini suntem de acord a-l aplica in viata de zi cu zi… DAR…din fericire, mai sunt persoane care ne aduc aminte din cand in cand sa ne facem putina ordine in suflet si constiinta… MULTUMESC!

   
 5. Singurul pe care-l poti schimba (re-face) esti tu.Incepe cu tine si totul vine de la sine.Nu cauta sa-i „aranjezi” pe ceilalti;nu vei reusi nimic („Grija lumii altor lasa…”)

   
 6. Buna seara.
  Oameni buni,folositi atatea cuvinte mari,citate ba din unul,ba din altul….nu spune nimeni practic ce face fiecare pentru el insusi in contextul lumii actuale bolnave.Numai vorbe mari….De aceia nu pare a se schimba nimic in jurul nostru,din cauza de prea multa vorbarie,actualmente un pic mai elevata,pentru ca s-a introdus factorul spiritual sau lumea cuantica.Da,toata lumea asteapta ca lumea sa se rearanjeze de la sine.Ce simplu !
  O seara buna tuturor,Sefora

   
  1. Aveți dreptate, într-un fel… lumea toată, așa cum e ea, nu a fost dată în grija niciunui om. În schimb, cei din viața noastră de zi cu zi, fac parte din ,,lumea” noastră. Dacă eu mă întâlnesc cu cineva care vede boala celor din jur și-mi vorbește extrem de realist, ce pot eu să fac? Cum poți vorbi despre boală cuiva dacă tu însuți nu o recunoști în tine? Dacă o recunoști în tine înseamnă că ești spre vindecare în măsura în care insiști că poți face ceva. Dacă vorbești despre beneficiile iubirii, atunci te-ai vindecat și le comunici celor din jur că există remediu. Dacă ai trecut dincolo de etichetări și de orice dorință, fie ea de a face bine altora, atunci ști că e suficient să fii tu însuți. Aici ajuns ști de la tine cum s-a manifestat boala: gândirea compulsivă, adică nu te poți opri din flecărit mental. Nimic din ceea ce e real nu e bine. Vrem tot timpul să fie altfel decât este. Vedem și etichetăm pe cineva ca fiind spiritual și imediat decretăm că vom ajunge și noi așa. Tot ce trăim frumos transformăm în memorie a trecutului pe care îl aducem mereu în prezent ca punct de comparație. Spontaneitate zero. Totul e luat ca o comparație cu trecutul împreună cu experiențele lui și cunoștințele acumulate. Trăim separați de credințele din capul nostru. Sclavi ai gândirii noastre. Specia umană nu are nimic de-a face cu tot ce ne separă, plecând de la granițe. Ce e de făcut? Dacă eu rămân tot în separare față de tine, indiferent de motiv, sunt tot o celulă atipică a unui organism uriaș. În schimb, dacă hotărăsc să fiu eu însămi și tu vezi și ști că doar asta contează, 1+1+1+n! va îmbunătăți prin molipsire cel puțin mica lume în care trăiesc. Vine o vreme când obosești să vezi așa cum vezi, și atunci mintea, cu tot ce mi-a dăruit, trece în banca ei, Există o inteligență care o depășește net. Eu te văd perfect, chiar dacă acum nu ști că e adevărat. Am fost atât de perfect construiți încât trezirea la realitate te aruncă într-o tăcere dincolo de interpretarea minții. Nu înseamnă că nu pot să-ți scriu… e tăcerea minții. E simplitate, căldură sufletească și altele :)

    
  2. Din punct de vedere social fiecare este dator sa-i plateasca societatii pentru beneficiile de care are parte. Fiecare trebuie sa respecte legile, sa-i respecte pe ceilalti și evident să-și plătească partea. Pe de alta parte societatea are datoria de a avea grija de toti indivizii care o compun, oferindu-le ajutor si protectie celor care au nevoie. Evident, politia, armata, sistemul de sanatate, si de educatie sunt principalele sisteme necesare intr-o societate. Aceastea, impreuna cu intreaga societate sunt conduse de alesii nostri.
   Daca privim intreg ansamblul vom vedea ca unele parti ale acestui organism functioneaza mai bine si altele mai prost deoarece sunt conduse de oameni, iar oamenii au si interese personale in afara celor de grup. Totusi, fiecare societate are organisme de autoreglare. Poate la noi nu functioneaza toate asa cum ar trebui sau asa cum ne-am dori, dar nu stiu la ce va referiti cand spuneti ca traim intr-o societate bolnava.
   Spuneti de „vorbe mari”… dar noi aici vorbim despre evolutia spirituala a omului, acea evolutie care fiecare individ o realizeaza pentru el, ca persoana. Nu putem sa-l evoluam pe altul. Putem sa-i oferim sfaturi, indrumari, putem sa realizam premisele unei evolutii spirituale, dar cam atat, pentru ca fiecare are drumul lui personal in viata.
   Daca amestecam societatea ca organism cu evolutia personala obtinem o amestecare a termenilor ce ne induce eroare. Pe de alta parte, ca intotdeauna exista oameni buni ca si oameni rai, exista oameni care se urasc ca si oameni ce se iubesc, exista lucruri si comportamente minunate si exista cele care sunt reprobabile. Lumea este incredibil de diversa. Daca ne punem ochelari fumurii vom distinge tot ce e trist, negru si reprobabil din jur, iar inima noastra se va inegri de suparare. Daca folosim ochelari roz vom putea sa vedem toate lucrurile bune, vesele si vom reusi sa fim fericiti indiferent in ce societate traim.
   Din pacate, stirile TV care sunt principalul informator despre ce se intampla in societatea noastra sunt prezente in proportie covarsitoare evenimentele negative. Aici incercam ca in paralel cu articolele pe teme spirituale sa prezentam si partea frumoasa a vietii.

    
  3. Frumos, spus…..”Nu putem sa-l evoluam pe altul”
   Lucrurile mari, se construiesc incepand de la ideile mari, gandurile mari si vorbele mari.
   Nu exista alta solutie.
   Insanatosirea unui organism, se face celula cu celula.
   Celula care gandeste in ”cuvinte mari”, se-nsanatoseste inaintea celorlalte. Cu fiecare celula insanatosita, baza de la care insanatosirea organismului pleaca, este alta. Mai solida. Logic.
   O societate bolnava este expresia celulelor (creierelor) bolnave care o sustin. Caci boala societatii, nu este un dat. Ci o expresie. Cineva, o sustine. ”Cineva”, ”mai multi”
   Cu fiecare celula ( om sau minte) , care-si asuma atitudini elevate, in termenii gandurilor, actiunilor si vorbelor mari, diagnosticul lumii exterioare, se schimba proportional. Incepand cu universul imediat apropiat al ”celulei” si prin simpatie, pana la nivel de organism global.
   Lumanarea, nu lumineaza doar la nivelul flacarii ei. E-adevarat, marimea lumanarii, este determinanta. Si numarul lor de-asemenea.
   Ce semeni, aceea culegi, spune Legea Naturii. Si nu doar spune, ci si face. Matematic.
   Fructele, intotdeauna, urmeaza cultivarii lor, nu preced.
   Cine ”vede” doar uratul in lume, il sustine. Prin cultivare.
   Cine ”vede” frumosul, il sustine pe-acesta. Tot prin cultivare.
   Nici ”uratul” nici ”frumosul” nu sunt un dat. Un ”dat” nu ar mai putea fi nici interpretat si nici schimbat. Nu exista ”dat-uri”, ci doar neputinte de schimbare a atitudinii gresite care perpetueaza ceea ce ”pare” a fi un ”dat”. In univers, nu exista ”dat-uri”. Totul , este intr-o continua miscare.
   Atitudinea, este determinanta. In ea, sta potentialul expresiilor exterioare.
   Atitudinea, este fructul evolutiei spirituale individuale. Care la randul ei, este samanta, circumstantelor lumii exterioare.
   Ea, nu poate fi transferata de la individ la individ.
   De-aceea,
   ”Nu putem sa-l evoluam pe altul”. Cum spune Razvan.

    
 7. Consider ca tot Osho ne da si „cheia” ca sa nu ne mai „obosim ” sa o cautam . In cartea sa Constientizarea -cheia pentru a trai in armonie „ne spune ” in cazul in care noi Acceptam sa Ascultam , cum se poate realiza Armonia cu Noi Insine si automat cu Tot si Toate. E greu …e usor ….sa Realizezi aceasta , o poate „Simti ” fiecare pe pielea lui . In primul rand consider (din experienta proprie) ca trebuie sa Dai Dovada de Curaj ca sa „Evadezi ” din „Inchisoarea ” Mintii si a Propriului Ego. Dupa „Evadare ” …Sincronicitatile se tin lant , pentru a Te Ajuta Sa Te Regasesti si sa Intri in Armonie cu Tine Insuti si apoi cu Tot si Toate. Zilele aceste am ascultat o melodie a lui Smiley intitulata Acasa , care consider ca „Spune ” ceva. (You tube – Smiley -Acasa (official video) pe care v-o daruiesc din Inima.

   
 8. Ar fi trebuit sa va intilnesc de mai mult timp. E bine si acum.
  Aceste informatii f valoroase le voi citi pe indelete.
  Stiu si eu multe si as avea de spus.
  Doar o remarca.
  Intr-un colectiv daca unul e mai intelept si f linistit chiar observindu-se asta, se va gasi cel putin o persoana care se incinge mental si fizic si veti vedea ca face numai prostii.
  Trebuie ajutat efectiv.
  Deci o societate este formata tocmai din aceste contraste care se polarizeaza unele pe altele.

   
  1. Da, aveti dreptate. Intr-un colectiv intervin multe comportamente ce se pot numi sociale. De multe ori sunt cautate involuntar „oaia neagra” si liderul.
   Ne bucuram sa va avem printre noi si va asteptam cu interes comentariile.
   O zi minunata!

    
 9. Draga Sefora pe mine m-au ajutat mult sfaturile si exemplul de viata al bunicii mele, cum sa ma adaptez la orice schimbare din viata si sa nu imi pierd fiinta si demnitatea. Deoarece pentru ea omul conta cel mai mult m-a invatat sa iau fiecare om asa cum e si daca pot si vrea sa il educ spre umanitate si utilitate daca nu … fiecare cu drumul lui. Mi-am dorit sa fiu un model pentru copii mei. Am incercat sa fiu si o fiica buna dar nu am corespuns ideilor parintilor mei care ma doreau cadru militar. Bunica si-ar fi dorit sa fiu medic – iar eu am devenit economist finantist pentru ca eu am gandit ca daca o femeie stie sa administreze o familie in dinamica ei stie sa administreze si sa conduca in orice activitate economica ceea ce inseamna manifestarea creativitatii si de a aduce plus-valoare si locuri de munca – deci independenta financiara – ceea ce insemna mai mult timp la un moment dat de a calatorii, de a citi, de a te bucura de viata impreuna cu cei dragi, atat pentru mine cat si pentru orice roman. Democratia asa cum am studiat-o eu inseamna ca fiecare putem sa ne manifestam tot potentialul creator si sa ne bucuram de unicitatea noastra intr-un cadru legal care ne sustine si ne recompenseaza sau sanctioneaza daca nu respectam legile firesti economice. Dar la noi in Romania nu avem legi coerente si toate se fac intr-un hei -rup care nu au nici o legatura cu economia reala si efectele ei sociale. Fiecare partid care s-a perindat la putere a impartit tara sau bunurile tarii ca pe propriu buzunar ca si cum nimeni nu stie, nu vede si nu este responsabil – tara devenind din gradina in ruina – dar cui ii pasa cand politicienii isi impart intre ei contractele cu statul care au ca obiect lucrari de 10 ori mai scumpe dar care la un moment dat nici nu se executa. Acum doresc a ne mai pune taxe si daca mai erau investitori care ar fi fost cat de cat interesati sa puna pe roate vre-un domeniu – renunta, deoarece costurile sunt prea mari si ineficiente – populatia saracita nu poate sustine economic in consumuri aberatiile legislative. Nimeni nu se gandeste ca nu au suport si sustinere in economie pentru ceea ce vor sa faca – masurile sunt complet ilogice si antieconomice ca sa nu spun antisociale – dar oamenii gandesc pozitiv si sunt drept credinciosi – asteptand sa vina Dumnezeu personificat sa regleze situatiile. Unii astepta de la alte entitati si zeitati sau … de la stele. Singurele lucruri certe sunt inca dorinta de a ne hrani si de a ne imbraca …. in rest…..Daca mergi pe strada si privesti oamenii vezi foarte multe chipuri triste macinate de oboseala si nevoi care nu stiu cum sa si le administreze. Batranii au ca loc de socializare culoarele policlinicilor sau spitalelor. Tinerii umbla ca nauci dupa……. sa fie modern. La stiri spuneau ca vor sa introduca in scoli de la varsta de 7 ani cursuri de educatie sexuala tinuta de psihologi deoarece s-a constatat ca tinerii isi incep viata sexuala de la 10 ani. Nu ma mira tinand cont ca nuditatea si sexul obscen il vezi pe orice drum, la orice chiosc, pe orice canal de televiziune national ca reprezentand cheia succesului in viata. Acest exemplu este promovat – asta se intampla – de ce ar invata ceva cand doar din sex se pare ca isi vor castiga existenta si din spiritualitate . Deci seara videochat si ziua la biserica – compenseaza armonios si util si rentabil. Asta se mediatizeaza si promoveaza asta se culege. In loc ministerul invatamantului sa introduca cursuri de igiena care au si o componenta educativa foarte puternica si implicit prin pastrarea si cunoasterea corpului uman si a igienei personale – invata si despre igiena relatiilor si consecintele acestora. Dar de ce sa tina acest curs un asistent sau un medic rezident – cand mai bine le tine un psiholog care……il invata ca de-acum inainte este dependent de a isi descarca sufletul cuiva care il poate manipula oricum. Parintii teoretic scapa de a le explica ceva normal de altfel si de ai invata respectul de sine, respectul intr-o relatie si asumarea consecintelor ca urmare a inceperii mult prea devreme a vietii sexuale . Parintii cumpara gadgeturi, haine de fite si permit tinerilor orice limbaj si comportament deoarece asa este acum la moda. Consecintele…….. abandon scolar, rezultate sub orice criteriu minimal la capitolul cunostinte generale, sarcini la varsta de 12 ani si avorturi si lista continua….. da, dar merg la biserica de orice sarbatoare. Nu s-ar atinge de vre-o activitate casnica sau sociala educativa nici sa ii pici cu ceara.. dar vorbesc ca la usa cortului, fumeaza, consuma alcool, droguri si vagabondeaza pe strazi. Familiile se destrama si ei raman ai nimanui… asteptand saltul cuantic si promisiunile electorale. Daca aveti oportunitatea de a prinde si a vedea canalele despre viata animalelor – veti observa ca fiecare specie este foarte implicata in cresterea si educarea puilor in a obtine deprinderi care sa il ajute sa supravietuiasca si de asemenea arata foarte clar ca orice greseala in natura se plateste cu viata. Daca noi cei care mai stim cate ceva nu ne implicam scriind si vorbind cu oamenii ori de cate ori avem ocazia vorbindu-le din propriu exemplu de viata ……. nu stiu ce se va intampla ….si cat va dura pana vor reveni la realitate. Si pentru noi este dificil deoarece oamenii nu sunt dispusi sa asculte decat trainingurile la care platesc multi bani si simpla educatie in familie sau in societate este crunt deficitara si neinteresanta . Eu mai vorbesc cu oamenii in mijloace de transport sau cand mai ajut pe cineva la vre-o lucrare – profit sa le mai spun o poveste cu talc – pe principiu „bate seaua sa priceapa iapa”. Ma bucur ca a revenit in viata vizibila si pe sticla domnul .Profesor Florin Colceag si sper sa se faca auzit. Despre dumnealui se poate scrie un roman cine este si ce a facut pentru tinerii romani. Sincer imi doresc sa apara si alte personalitati romanesti care sa influenteze cu adevarat pozitiv in plan economic, politic, social si cultural viata in Romania. Avem real multe personalitati care de ani de zile tac, poate Marele Sfinx, poate Marele Lup Alb, poate spiritele protectoare ale acestei magice tari ii va aduce acolo unde le este locul si pe noi si tara intr-o gradina a frumusetii, bogatiei si intelepciunii. Si dumneavoastra doamna Sefora sunteti o personalitate care stie si are ceva de spus. Scrieti – avem nevoie de intelepciunea dumneavoastra si nu va temeti de critici sau pareri adverse – bunica m-a invatat ca de un adevar intotdeauna cineva are nevoie. Nu doar copiii schimba fata lumii, fiinta fiecarui om este o parte importanta a lumii si nu locul sfanteste omul – omul sfanteste locul prin faptele sale. Lumea este ceea ce devine prin educatie sau lipsa acesteia. Suntem datori noi cei ce simtim si traim aici inca, sa incercam la aducem la lumina frumusetea si intelepciunea pe care am acumulat-o cu bune si mai putin bune care se numesc in total viata. Cu drag si cu respect.

   
 10. Buna ziua….sau buna seara,ca este spre seara acum.
  Multumesc frumos celor care s-au simtit datori sa raspunda la comentariul meu.
  Bineinteles ca toate acele „vorbe mari” la cunosc si eu si poate fiecare din cei ce a-ti raspuns comentariului meu aveti dreptate.Dar aceasta nu inseamna ca ceia ce vreti sa-mi spuneti prin acele cuvinte mari elimina starea de a fi a lumii in care traim.Si a gandi personal ca totul in jurul meu este frumos,luminos,armonios ,ca sa fiu in ton cu caile spirituale ce ne indeamna sa gandim pozitiv,nu ajuta ca lumea din jur cu toate racilele si defectele ei sa dispara.Si pot chiar sa spun ca din punctul meu de vedere nu functioneaza sintagmele care indica ce gandesti aia esti,mai precis cum spune Ella ca „cine vede uratul sau frumosul ” sustine lumea sub aceste forme.Am ajuns la stadiul de a privi cu realism si constientizare in jurul meu si a vedea unde este urat si unde este frumos si nu cultiv sustinand decat ceia ce-mi place sa vad in jurul meu.Dar lumea din jur ramane tot asa cum este sustinuta de majoritatea si a spune ca totul este in regula cu lumea din jur actualmente ,imi permit sa generalizez,ca atunci suferim de o miopie avansata.V-am mai provocat odata la un raspuns si nu s-a grabit nimeni sa-mi raspunda:”de ce o persoana care vede cu realism tot ce se petrece in jur este rapid admonestata,criticata si ,ca in cazul doamnei Luiza Bratu,aproape incercarea de a fi complet desfiintata.Trebuie sa invatati cu totii ca a vedea cu realism nu inseamna a critica sau a cultiva ceia ce nu va place.Un om realist si constient este lucid si vede si albul si negrul.Dupa parerea mea asta inseamna a observa corect ceia ce se intampla in lume acum.Unii, prin comentariile lor ,mai afirma ca lumea este perfecta asa cum este.Nu este deloc perfecta asa cum este.Cine l-a citit pe Osho nu se poate sa nu fi retinut ca Osho chiar accentuiaza ca lumea nu este perfecta,tinde spre perfectiune.Acesta fiind un scop al existentei noastre.Lumea ,asa cum o traim,este creatia omului si nu poate fi pefecta.Tot de la Osho stiu ca noi acum in acest prezent traim in circumstante create in trecut si ceia ce incercam sa construim acum nu se va vedea decat intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat.Depinde de nivelul evolutiv al constiintei fiecaruia.
  Imi face deosebita placere sa comentez cu dumneavoastra,dar ce nu-mi place la unii este ca incearca subtil,prin tot felul de citate sa arate ca in mintea respectivului, care vede realitatea asa cum este , ar exista ce este mai urat sau mai rau in jur.Sa faci uz de astfel de citate determinand pe alta persoana sa se simta incomod nu demeonstreaza ca acea persoana este cu o constiinta evoluata.Ba din contra….
  Va doresc tuturor o minte cat mai limpede si o intelegere a vietii cu mult realism si luciditate.Sefora

   
  1. Doamnă Sefora, din nou vă răspund nu pentru că ma simt datoare, ci pentru că mă determinați să văd și mai bine. Nu ar exista evoluție dacă nu am avea cele 2 variante de alb și negru. În absența lui negru nu ne-am îndrepta însetați spre alb. Mai există un aspect pe care-l văd și vi-l dezvălui. Noi toți comentatorii facem doar exercițiul minții aici, de aceea sunt inutile respingerile și criticile. Fiecare are dreptul inalienabil la părerea sa, exact așa cum este… însă… la momentul adevărului, adică al experienței imediate nimic nu ne împiedică să răspundem la ceea ce catalogăm noi fiecare în termen de ,,rău” , cu ,,binele”. Dacă aș lua atitudinea corectă și completă la momentul oportun, s-ar reduce și nemulțumirea mea și cred că s-ar mai schimba ceva. Până atunci, aici ne antrenăm la nivelul la care ar trebui să ne respectăm opiniile exact cum sunt ele. Personal, multe din comentariile de aici m-au ajutat în moduri pe care nu le voi explicita. Pot doar să specific că eu nu-i recunosc minții mele merite în ceea ce privește valoarea de adevăr, absolut relativă și mereu în evoluție (asta sper eu :) )Și ca să parafrazez un inteligent :), la lumină ajungi numai plecând din întuneric, iar aici pe frumoasa noastră Terra există destul din amândouă! O seară frumoasă vă urez cu toată căldura pe care sunt în stare să o degajez!

    
  2. Stimata doamna Sefora,
   Ma incumet sa va raspund pas cu pas la intrebarile, respectiv afirmatiile dvs. sper ca nu va deranjeaza :)

   „…aceasta nu inseamna ca ceia ce vreti sa-mi spuneti prin acele cuvinte mari elimina starea de a fi a lumii in care traim” – aici am o intrebare, care ar fi starea lumii?
   „a gandi personal ca totul in jurul meu este frumos,luminos,armonios ,ca sa fiu in ton cu caile spirituale ce ne indeamna sa gandim pozitiv,nu ajuta ca lumea din jur cu toate racilele si defectele ei sa dispara.” – ba da ajuta ca aceste racile sa dispara. Ele vor disparea in primul rand din inima dvs. Orice om vede intr-un mod subiectiv lumea, si ca o lege nescrisa, de-a lungul miilor de ani oamenii intelepti au constatat ca vei atrage in viata ta lucrurile la care te gandesti.
   Prin urmare, exista mii de vorbe si proverbe de genul „nicio nenorocire nu vine singura”. Asa este! Oare de ce? Pentru ca fiind lovit de o nenorocire gandurile devin negre, sumbre, triste, apoi grijile si ingrijorarile se materializeaza printr-o noua nenorocire, aducand si mai multa suferinta. Apare un cerc vicios din care scapi extrem de greu, iar unii ajung la psihiatri sau la balamuc nereusind sa faca fata tuturor nenorocirilor.
   Pentru oricine restul lumii este o iluzie. Realitatea exterioara este adusa in interior prin intermediul simturilor. Asadar, daca punem mana pe clanta unei usi si simtul nostru tactil ne spune ca e un obiect solid presupunem ca asa este, pe de alta parte, privind in mod obiectiv vom constata ca obiectul este format din atomi, iar intr-un atom partea solida este aproape inexistenta, el fiind construit mai mult din spatii goale.
   Aceste lucruri vi le-am spus ca sa facem o delimitare clara intre REALITATE pe de o parte si PERCEPTIA REALITATII pe cealalta parte. Fiecare om percepe realitatea intr-un mod unic, perfect subiectiv. Prin urmare, a privi „cu realism” ca sinonim cu a privi cu obiectivitate este o contradictie in termeni intrucat totul este relativ si se bazeaza pe scara noastra de valori si pe experientele care ne-au modelat-o.
   „Dar lumea din jur ramane tot asa cum este sustinuta de majoritatea si a spune ca totul este in regula cu lumea din jur actualmente ,imi permit sa generalizez,ca atunci suferim de o miopie avansata.” – aici m-ati prins. :) Eu sunt unul dintre cei care sustin ca lumea este perfecta asa cum este. Nu sunt de acord cu Osho in multe privinte, iar aceasta este una dintre ele. Acum… sa nu intelegeti ca eu nu vad uratul, ca nu vad suferinta si boala, ca nu vad nenorocirile si cataclismele ce se abat asupra omului. Le vad, dar continui sa sustin ca lumea este perfecta, intrucat aceste lucruri sunt necesare. Nu inep acum sa ma explic intrucat am mai facut-o.
   Ma voi intoarce la ceea ce ati spus referitor la doamna Luiza. Nimeni nu doreste sa o desfiinteze. Mai multi comentatori, printre care ma numar si eu incercam sa-i aratam ca realitatea nu este chiar atat de sumbra cum o vede domnia sa. Si daca va face pace in inima dumneaei, va putea sa vada si partea plina a paharului.
   Eu personal o stimez si o respect foarte mult si sincer imi doresc sa o vad vesela si fericita radiind bucurie si voie buna in jur.
   O seara minunata!

    
  3. Cu stima, D-na Sefora….buna seara.
   ” Ceea ce gandesti, aia esti”…..nu este o sintagma….ci o axioma.
   Sa mergem pe o linie cunoscuta dvs. :: OSHO.
   ”Daca suferi, este din cauza ta. Daca te simti binecuvantat, este din cauza ta. Nimeni altcineva, nu este responsabil. Decat tu si numai tu. Tu, esti iadul si raiul tau, de asemenea.””
   Ceea ce de obicei oamenii numesc realitate si luciditate, este doar umbra existentei. A creatiei. Imaginea din oglinda.
   Pentru ca este caraghios sa vezi cum se cearta cineva, cu imaginea lui din oglinda….sau cu umbra lui….este ” criticata”, o astfel de persoana.
   Cu toate ca termenul este prea dur. L-am folosit doar pentru a va cita. Prefer sa numesc ”critica”, drept un schimb nevinovat de replici.
   Diferentierea clara intre sursa si umbra ei….intre original si reflexia din oglinda, este rezultatul a ani, de studiu. Mai multi sau mai putini. De la caz, la caz.
   Prin studiu, neantelegand diplome cumparate sau mai stiu eu ce ritualuri minune.
   Ci, aprofundare. In diferitele ei forme.
   Seara minunata.

    
 11. In „Calea perfecta ” ,Osho ne „spune ; „Fiinta umana bajbaie in intuneric.Ea este asemenea unei case in care nu mai straluceste nici cea mai mica flacara ,asemenea unei case pierdute in ceata.Ceva s-a stins in interiorul ei. Cu toate acestea ,focul se poate aprinde din nou din cenusa ” .
  „Iata de ce va adresez o chematre .Treziti-va ,va rog . De ce nu indrazniti sa recunoasteti ca viata voastra este sumbra ,obscura plictisitoare ?. Ea nu are nici o savoare , si ea nu poate fi altfel. Orice bucurie este interzisa unei inimi tulburate ,nelinistite „.
  Nota personala : Asemanarea cu atitudinea vreunei persoane din cadrul comentatorilor Filelor de Lumina este Pur Intamplatoare. (dar oare este ceva intamplator in aceasta Lume ?) . Consider ca fiecare dintre noi isi poate testa reactia , la ascultarea melodiei ” Pamantul deocamdata ” interpretata de Mircea Vintila.

   
 12. Buna ziua tuturor.
  Foarte frumos ca mi-ati acordat consideratie si mi-ati raspuns fiecare cum vede aspectele atinse de mine in comentariu.Mi-a placut raspunsul tau Razvan si il vad constructiv.Inteleg si eu diferenta dintre realitate si perceptie si am realizat cu multi ani in urma ca a vedea sau a simti lumea din jur,indiferent cum se prezinta,conteaza mult de perceptia fiecaruia.La fel cum mi-am dat seama ca fiecare din noi poate simti in grade diferite durerea ce se manifesta in lume.Aici contribuie mult nivelul de constienta sau….inconstienta.Viata mi-a oferit posibilitatea sa cunosc prin experienta proprie doua feluri de societati create de om.M-am nascut in Romania si am trait 50 de ani dupa care dintr-odata am avut sansa sa traiesc 13 ani in cea mai ravnita din societati ,cea din Statele Unite. Aici mi s-au deschis ochii si am inteles ca fiecare vede lumea din jur dupa cum o percepe.Si tot aici mi s-a dezvoltat capacitatea de a face conexiuni intre evenimente.Am fost foarte surprinsa in interiorul meu sa constat ca nu toti oamenii pot face legaturi intre evenimente,considerand multe intamplari neavand legaturi unele cu altele.Astfel am inteles ca multi oameni traiesc in inconstienta si trezirea nu se produce altfel decat tot pe nivele sau gradual.Asa ca pot intelege cum unii vad ceia ce eu nu vad sau invers.Dupa parerea mea a vedea ce se intampal in jurul nostru si a si spune ceia ce vezi nu se intampla fiecaruia.Dezvoltand o imagine de perspectiva larga in care sa incluzi toate,sau aproape toate,legaturile dintre evenimente inseamna ,dupa mine,a te trezi si a nu te amagi.
  Si apoi….multumesc Ella ca-mi atragi atentia asupra faptului ca am dat o denumire gresita unei fraze.Este bine sa te exprimi corect si in acelasi timp consider ca intr-un context profund nu prea conteaza daca folosesti corect o definitie,de cat doar daca are importanta in acel context.
  Apreciez stilul tau Daniela si recunosc in felul cum te exprimi si imbinarea cuvintelor o persoana cu multa pregatire.Sunt de acord ca de la vorbe la fapte este o cale lunga si noi aici ,practic,schimband cate un comentariu ne ajutam cumva sa inaintam pe cale….calea fiecaruia.
  Vreau sa mai adaug un aspect care ma priveste personal si care exprima ,pentru mine,de ce vad lumea in toata imaginea care cuprinde si umbre si lumina.As spune ca vad mult umbrele.Am fost de cand ma stiu o persoana trista.Tot in anii care i-am trait in Statele Unite mi s-a dezvaluit in ce consta tristetea mea si atunci mi-am spus : „SUNT TRISTA PENTRU CEIA CE AR FI PUTUT SA FIE SI NU ESTE”.
  Intelegand aceasta am un sentiment de revolta cand observ cum multi se ascund dupa vorbe insinuand ca …”esti ceia ce gandesti”.Aceasta fraza o inteleg complet si -mi dau seama ca datorita gandirii umane suntem asa cum suntem si lumea din jur este asa cum este.Poate apare aici o contradictie si poate pare ca eu m-as exclude din intelesul general a ceia ce fraza incearca sa ne spuna,si da,eu ma vad inafara acestui inteles.Eu vad cum este lumea din jur,dar in interiorul meu sunt o fiinta care munceste mult cu ea insasi si doresc sa vad in jurul meu ceia ce nu vad de fapt De aici provine tristetea.Am pace in suflet,am iubire si bucurie,asa multa bucurie ca ma doare sufletul cand bucuria imi este curmata de ceia ce se intampla in jur.
  O zi buna plina de bucurii,dragii mei.Fiti voi insisi oriunde si ori cand,Sefora

   
  1. Doamnă Sefora, simt că vă iubesc așa cum sunt și așa cum sunteți! Mulțumesc! :Please: receive all my love!

    
 13. Draga domnule Razvan in comentariul adresat doamnei Sefora ai o parte referitoare la mine. Eu nu am cum sa vad lumea prin ochii tai si sa o accept ca asa iti face placere. As vrea din tot sufletul sa se poata dar….. Nu am cum sa radiez bucurie si voie buna cand ceea ce se intampla in realitatea de fiecare zi sfideaza orice. Eu sunt un profesionist care isi respecta munca . clientii, colaboratorii dar ma simt umilita de toata aceasta horda de non valori care ocupa posturi de decizie in administrarea Romaniei si oricat de bun profesionist sunt devin luat de prost pentru ca lucrarile mele de azi nu sunt valabile maine prin hotarari care apar peste noapte si schimba ceva distrugand un context sau o functie. Da, inca gandesc si sper ca ceva totusi va functiona in Romania desi acum ceea ce spun este un non sens. Ceea ce intradevar functioneaza sunt bisericile care inregistreaza venituri cosmice pentru ca oamenii spera sa vina Dumnezeu sa le rezolve problemele zilnice – de la locuri de munca, salarii, asistenta medicala, facturi la utilitati si pensii care o mai apuca. Daca e sa ma intrebi nu stiu ce acum functioneaza….. pentru ca…..nici un economist pe care eu il cunosc nu are repere si nimeni nu stie tara incotro. Nu avem baze si elemente de stabilitate si fundamente legale , nu avem echilibru mental, nu avem viziune si realism, nu avem oameni responsabili sau masuri sa ii responsabilizeze si mai trist pe nimeni nu intereseaza. Am o amica care a dat niste teste si examene pentru a ocupa un post important intr-un minister unde se cerea experienta profesionala si capacitatea de a lua decizii – cine credeti ca a ocupat acel post ? O tanara cu botox, fusta mulata pe fund si camasa transparenta care a venit pe platforme si s-a impiedicat de usa la intrare. Probabil sprijinul politic si sustinerea orala a examenului au ajutat-o, sper ca si Dumnezeu pe noi sau poate alte divinitati acceptate in Romania care isi desfasoara cu succes activitatile de mentorat. Este o situatie banala si la ordinea zilei, Anul trecut partenerul meu a plecat in Germania la Nuremberg avand o imputernicire de reprezentare a unei cliente care nu s-a putut deplasa din Romania pentru a isi inregistra o succesiune patrimoniala si a isi inscrie drepturile, inclusiv parcelarea si obligatiile de plata conform legilor statului German. La ora 10 dimineata a intrat in sediul administrativ la ora 15 a plecat cu toate documentele semnate, stampilate, inregistrate, intabulate si i s-a inmanat dosarul complet atat pe format de hartie cat si pe CD. Deoarece era cetatean strain venit pentru a solutiona o problema administrativa pentru un cetatean german i s-a oferit masa de pranz. La noi ar fi durat cel putin sase luni daca nu erau sarbatori – cu sarbatori, concedii medicale, concedii de odihna, zile de nastere, intarzieri la program , neintrunirea membrilor vreunei comisii, schimbari legislative partiale, refacerea lucrarilor pentru ca s-au pierdut documentele primare. refacerea lucrarilor si a documentelor deoarece s-a pierdut dosarul complet – dura cam in cel mai fericit caz un an jumate – poate mai era – poate nu mai era beneficiarul lucrarii in viata si reiei lucrarea cu urmatorii succesori care speri sa traiasca mai mult si eventual sa poti si tu sa fi platit ca ai terminat lucrarea. Am cel putin 10 lucrari incepute si in diferite stadii care ….. Lunar constat ca ……. nici o proiectie privind veniturile nu este valabila…. si …..vin facturile, ratele la banca, abonamentele…. am bani investiti nerecuperati pentru ca …….am obligatii fata de diferite evenimente de viata……. Te rog sa ma crezi ca vreau sa fiu maxim de optimista, sa rad cu gura pana la urechi si sa cant viata este frumoasa si perfecta – dar ,,,,,, nu e imposibil …. daca incep sa iau pastile cine stie … viata chiar devine roz si eu la glumeti. Cred totusi ca mai caut solutii asa cum sunt eu si ma zbat zilnic ca cine stie se mai intampla minuni si poate mai iese o lucrare.Tiganii o duc spectaculos de bine, sectele. domnisoarele din provincie venite sa cucereasca capitala cu atitudinile de fete de succesuri si cei ce au activitati care nu necesita cunostinte sau legislatie. Ma bucur ca desi nu scriu citate, nu aduc osane divinitatilor si nu pup in dos stiinta americana care le stie pe toate dar nimic valabil si util, e adevarat ca suna bombastic si indubitabil de infasurator la minte , deci, ma bucur ca imi permiti sa imi scriu si eu ideile rebele dar zic eu realiste si de bun simt – ca cine stie poate mai vad si altii ce vad eu dar nu au curajul sa scrie asteptand numai saltul cuantic, simbolurile maiase, incase, amazoniene,babiloniene, egiptene, chinezesti, coreene, japoneze, hawaiene, amerindiene,africane, indiene si a altor natii, sfintii de toate neamurile, ingerii si tot ceea ce a imaginat fiecare popor in parte de-a lungul istoriei umane. In Romania orice traznaie e posibila …. si inca este un miracol cum de nu ne-am blocat inca, dar …..se apropie momentul platilor ….. si cei ce vor plati suntem tot noi si copiii nostrii. Noi nu avem nevoie de dusmani din exteriorul tarii – avem superoferta aici si toti se bat cu caramida-n piept ca sunt romani, crestini si pentru binele patriei (a se citi propriul cont undeva in vreun paradis fiscal – bani din contractele cu statul sau prin denaturare de fonduri cu acoperire politica) lucruri si fapte cunoscute si impartite intre ei. Nu voi sti atunci daca sa rad sau sa plang sau cat de spirituala voi deveni. Eu sper ca cine stie …… poate doar voi rade si voi imprastia numai voie buna intr-o lume perfecta. Cu drag si cu respect.

   
  1. Stimată doamnă Luiza,
   Dumneavoastră credeți că eu și ceilalți oameni care citesc aceste rânduri trăim în Rai sau într-o țară a noastră personală?
   Să vă povestesc cum este să lucrezi două-trei săptămâni pentru un client și acesta să dispară în neant când trebuie să-și plătească factura? Să vă spun cum este să te zbați ca să reușești să faci rost de bani pentru a reuși să-ți tipărești cartea? Să vă spun cum e să ai facturi neplătite la un client important, de care depinde afacerea ta și să fie neplătite din luna mai pentru că nu au primit bani de la guvern? Să vă spun cum lucrez câte 18 ore pe zi pentru a ține în viață toate proiectele începute? Să vă spun cum este când trebuie să plătești toate taxele și dările la stat și vezi că banii din cont sunt pe terminate, iar dacă nu plătești nu mai ești eligibil pentru alte proiecte ce te pot scoate la liman? Să vă spun cum este să lucrezi pentru un proiect mamut timp de câteva luni de zile și proiectul să nu fie aprobat?
   Da, doamnă Luiza, aceste experiențe le trăiesc și eu zi de zi, dar asta nu mă face să fiu mai puțin vesel și mai puțin bucuros de viață.
   De ce?
   Foarte simplu, pentru că nu le permit să-mi dicteze ele starea de spirit, pentru că nu permit acestor lucruri să mă afecteze, pentru că fac parte din viață și le accept așa cum sunt. Mă lupt cu ele și trec mai departe zâmbind. Privesc în jur și văd că unii oameni sunt triști, măcinați de griji iar alții sunt veseli și exuberanți. În mod surprinzător diferența dintre ei nu este dată de cantitatea de necazuri pe care le au în spate ci de modul în care privesc viața.
   O zi minunata sa aveti!

    
   1. Răzvan, dacă este să-mi folosesc memoria la ceva, atunci o voi folosi ca să nu uit acest comentariu al tău. Chiar dacă există numai un om fericit pe planeta asta, indiferent de circumstanțe, atunci vreau și eu să trăiesc aici… așa cum de fapt am și ales! :Heartbeat:

     
  2. As mai vrea sa fac o adaugire.
   Am cunoscut o persoana care mi-a povestit un mare necaz al lui. I-a murit vaca. Acest lucru era extrem de neplacut pentru gospodaria lui fiind unul dintre elementele principale aducatoare de venit. Va rog sa ma credeti ca am ras cu lacrimi. Modul in care a povestit acest lucru si voia buna a personajului erau fabuloase.
   Omul tinde natural catre fericire. Nu este prea multa filozofie in a lasa fericirea sa vina la tine intrucat nu depinde de exterior ci doar de noi.
   Referitor la americani, la sfintii din alte neamuri si a celorlalti care nu sunt romani si care nu sunt mentionati in traditiile noastre populare eu am alt punct de vedere. Ii consider pe toti fratii mei, indiferent daca au ochii migdalati, pielea rosie sau neagra, parul cret sau daca traiesc in cealalta parte a pamantului. Atunci cand oricare dintre ei are ceva important de spus sau cand imi dezvaluie din intelepciunea poporului din care fac parte, eu devin extrem de atent si il ascult cu mare interes. Atunci cand realizeaza ceva minunat, ma bucur pentru el, ca pentru fratele meu. Stiu ca si el a avut mii de necazuri si mii de greutati de infruntat pentru a reusi sa realizeze acel lucru, dar este fratele meu si ma mandresc cu el.

    
 14. Buna dimineata doamna Luiza,
  am deschis computerul pentru a cauta un mesaj de la fiica mea care se afla in lume tocmai pentru o incercare de supravietuire.Din calculele mele banuiesc ca sunteti de aceiasi varsta.Fiica mea are 45 de ani.
  Dar nu despre fiica mea vreau sa – ti scriu ci pentru adevarul ce-l dezvalui in mesajul dumitale.Obsrev ca urmaresti ceia ce se comenteaza pe aici si probabil ai inteles ca despre aspectul lumii in care traim si care dumneata il simti fiind activa in viata social-economica a tarii am si eu deseori motiv sa comentez si ma simt ciudat cand vad cu cata usurinta iau unii cele intamplate cu noi ,oamenii acestei tari.Dumneata faci unele comparatii cu anumite tari unde lucrurile se desfasoara foarte bine si inca pare a mai exista consideratie pentru om.Da,aceste treburi se petrec diferit in lumea in care traim,dar in anii care au trecut dupa caderea comunismului eu am avut posibilitatea sa inteleg cum si de ce viata se desfasoara diferit la noi fata de alte state fvorizate….de cine si de ce doamna Luiza?Unii obisnuiesc sa spuna ca alte popoare ar avea mai multa constiinta de cat poporul nostru.Eu imi permit sa spun ca nu este asa.Am trait 13 ani in Statele Unite.Pentru mine [si pentru fiica mea] experienta Statele Unite a fost o mare dezamagire.Am realizat traind acolo,si mai ales observand,da observad,ca ceia ce stiam si credeam noi despre acea societate nu era complet adevarat.Am realizat ca dezvoltarea acelei societati nu s-a facut dintr-un exces de constiinta avansata a acelor oameni si din ceia ce am citit pot extinde aceasta parere la multe state din lume unde treburile functioneaza asa cum gandim noi ca functioneaza.Mi-am dat seama ca in spatele dezvoltarii unui stat,a unei societati exista un interes,un interes dincolo de perceptia omulu de rand care-si valorifica ziua dupa stradania muncii lui. Sunt interese extrem de mari ca treburile sa nu functioneze asa cum trebuie la noi in Romania.Multi acuza pe cei ce gandesc ca mine ca sunt adeptii asa zisei teorii ai conspiratiei.Eu sustin ca exista o asa conspiratie si nu este absolut de loc o teorie,este un adevar.Nu aprofundez aici acest aspect,dar ma intreb:”ce interes a existat ca economia statului Roman sa fie astfel distrusa de nu mai exista nci o structura si nici o incercare de a imbunatati viata romanului?”
  Da,lacomia si avaritia unor persoane cu putere de decizie,cum te exprimi dumneata.Dar ceva ce noi nu cunoastem asa usor,zic eu,a determinat ca lacomia si avaritia acestor oameni sa se manifeste atat de distrugator pentru poporul roman.Dar sa nu crezi,doamna Luiza ca-mi inchipui ca numai cu romanii se intampla asa ceva.Poate se simte mai grav la noi pentru ca tara asta care ,gandim noi,ne apartine,are bogatii imense,bogatii ce nu le gasesti in Bulgaria,Ungaria,Germania ori Elvetia,ca sa numesc doar cateva state despre care se vorbeste mai mult.Dumneata,am observat ,mai dai exemplul Japoniei…In privinta popoarelor asiatice se pare ca exista acelasi scenariu ca si in partea Occidentala a lumii iar Japonia are rolul pe care-l are Germania pe aici la noi.In fine,exista un interes care permite unor state sa se dezvolte spectaculos iar altor state sa fie distruse asa cum s-a intamplat cu tara noastra.Nu nivelul de constiinta al poporului respectiv a propulsat civilizatia respectiva pe culmi ravnite.Nu trebuie eu sa spun aici mai multe,dar banul este cel care a impins anumite state sa fie inca si azi bine structurate si eficiente.Impreuna cu manuirea banului s-au manifestat si alte puteri despre care inca nu se indrazneste a se vorbi deschis si se inchide gura celor care indaznesc sa vorbeasca pre mult marginalizandu-i ori excluzandu-i din societatile respective.Categoric ca nu sunt o fanatica a-mi imagina toate aceste la extreme inadmisibile,dar ceia ce se petrece in lume actualmente este grav.Iar noi ca popor si tara ne aflam in centrul unor atentii care poate ne scapa.
  Dumneata ai dreptate si eu te inteleg ca in multe situatii nu-ti arde de ras sau glumind si te inteleg cu atat mai mult cu cat eu am avut si am trait experienta fiicei mele in „the land of dreams.”Eu nu contest reusita multor care au avut sansa de a se descurca in aceste state de vis,dar eu cunosc puterea compromisului.In ceia ce priveste compromiterea mi-am format ideea ca nimeni nu stie si nici nu-si poate imagina ce compromite unii pentru a-i vedea plini de succes si deseori aroganti.Asa ca doamna Luiza,repet,eu te inteleg si chiar imi dau seama de ce esti frustrata.
  Nu mai spun multe pentru ca una din observatiile mele de baza este ca oamenilor nu le place sa discute onest si foarte multi se ascund dupa vorbe.
  O zi buna,Sefora

   
  1. Doamna mea cea dragă, iar m-ați stimulat :) Am trăit și eu 3 ani în capitala Belgiei, dar m-am întors acasă cu mare drag. Printre observațiile făcute pe viu, am tras o concluzie, fie ea subiectivă, că un sistem riguros de aplicare a amenzilor înseamnă civilizare. Ce mi s-a părut deosebit acolo a fost că nu puteam să mângâi un copil în autobuz sau pe stradă, nu puteam să ridic de jos un om căzut, nu puteam împiedica o mamă să-și bată copilul în magazin, s.a.m.d. De ce? Puteam fi dată în judecată. Hmmmm… e mult mai natural la casa mea. Acum… dacă v-aș ruga să-mi spuneți prenumele fiicei dumneavoastră, pentru a mă ruga pentru ea, vi s-ar părea ceva îndoielnic? Vă scriu pentru că asta mi-e intenția. Mă gândesc oricum la fiică și la mama ei. Vă trimit ce am mai bun, ca și cum ar însemna ceva! Vă îmbrățisez, frumoasă Doamnă!

    
 15. Buna ziua Daniela.
  Am inaintat prin viata spunandu-mi ca nu am ce ascunde despre mine si viata mea si nu am de ce sa ma indoiesc despre cerea dumitale.Ma bucur chiar ca ti-a atras atentia si profit sa-ti spun chiar mai multe despre fiica mea.Nu multe pentru ca nu se cade sa intram in amanunte personale aici,dar ,asa ,cate ceva banuiesc ca este permisibil.
  Pe fiica mea o cheama Camelia si daca ai avut posibilitatea sa descoperi ce potrivire exista intre un nume si persoana respectiva,eu pot sa-ti confirm ca ,da ,exista.Asa cum este descrisa planta camelia japonica,tot cu aceleasi calitati as putea sa o descriu si pe fiica mea.
  Camelia este cetatean american,dar pentru ca nu si-a intemeiat o famile in State am fost nevoite ca in 2008,cand s-a declansat acea mare criza financiara la americani, sa ne intoarcem in Romania,unde Camelia are o casa,decat sa ramanem noi doua,cetatean american si respectiv rezident,locuitori ai strazilor din Los Angeles.Asa ca am revenit in Romania,Romanie care numai era asa cum o lasase Camela cand a terminat facultatea de horticultura la Bucuresti.Ca urmare Camelia nu a reusit sa se mai integreze in societatea romaneasca si am avut-o cam 5 ani foarte afectata psihic,cu o deprimare greu de suportat.Ani multi de meditatie si incredere in Forta Vitala Suprema,cum obisnuim noi sa spunem,sau uneori Iubirea Infinita,a ajutat-o sa – si revina si sa mai incerce incaodata in lume sa-si refaca viata crunt dezamagita de „minunea”Americii.In State isi luase si un master in biologia mediului inconjurator si tot degeaba….nimeni nu i-a luat in consideratie potentialul pentru ca nu „apartinea”unei categorii de oameni favorizati de soarta.
  Asa ca acum este in Costa Rica ,unde a plecat in calitate de profesor de limba engleza pentru adultii afaceristi.Aproape sa se intoarca in Romania dupa un esec,dar soarta,sau Iubirea Infinita a ajutat-o sa-si continue incercarle.Acum este bine si in fiecare zi comunicam pe chat,in scris,pentru ca mie nu-mi place sa tin microfonul la gura,computerul nostru nefiind prea performant.
  Iti multumesc ca mi-ai dat posibilitatea sa vorbesc despre noi.Iti multumesc si ca vrei sa te rogi pentru Camelia;sunt convinsa ca o va ajuta foarte mult.
  Te las acum si te binecuvantez pentru gandurile frumoase,pentru intentiile bune,Sefora

   
  1. Sărut mâna, Doamnă Sefora! Fiecare are parfumul lui, iar unii oameni au capacitatea, ca și copii, de a ști când cineva se ascunde după cuvinte. Ca și cum, de ziua mea, mi-ați oferi o sticluță fără conținut… de parfum, desigur (eu și Armani suntem născuți în aceeași zi și lună :)). Deși aici este un spațiu virtual, iată că ați reușit ceva cu mine. Vă mulțumesc!

    
 16. Draga domnule Razvan se pare ca avem cam aceleasi intrebari zilnice. Abordam diferit frumusetea sufletului nostru care cred asta ne tine in viata si puterea noastra de a crea din nimic sau din orice, bucurii pentru cei din preajma noastra, pe noi bucurandu-ne bucuria lor. Este modul nostru de ne oferii umanitatea si respectul fata de viata, frumusetea si complexitatea ei vazuta si nevazuta. Tu ne faci acest dar zilnic si ne permiti si noua sa participam la el. Ceea ce eu scriu nu doresc a fi o ofensa pentru comentatori sau cititori. Doresc numai sa ne abordam bucuriile si viata realist. Asa cum o simfonie o scrii cu note si pauze. Asa cum un tablou trebuie sa aiba margini si tuse, asa cum un medalion este prins intr-o stuctura, asa cum fiecare chip are contururi imperfecte. Conteaza imaginea de ansamblu. Dar este sanatos pentru minte si trup sa o vezi in realitatea ei. Nu ai cum sa te bucuri de o padure daca o survolezi din avion si te crezi Dumnezeu ca mai mult e cer decat pamant – o privesti de sus si zbori in nori ca e mai aproape de Divinitate. Frumusetea vietii si a padurii este ca iti tine toate simturile active si in fiecare cmc iti arata viata palpitand. Daca calci fara sa fie atent poti distruge multe vietii si asta nu te apropie de Dumnezeu – te desparte. Eu intradevar cand vreau sa imi limpezesc toate simturile merg intr-o padure si ma bucur sa ma cuprinda si sa imi dea putere si intelepciune de a ma reseta activ de a fi utila si benefica mie si celor dragi cu tot ce stiu , ce nu stiu si ceea ce mai am de invatat. In viata am trecut prin multe si nu inteleg inca de ce oamenii se grabesc sa faca un rau dar nu gandesc sa faca un bine care le-ar aduce mult mai multa satisfactie si sanatate. Am inteles de mult ca si eu ca si bunica mea avem un destin aparte, incercat si foarte incercat, deoarece facem atat cat stim si putem, bine celor ce de-a lungul timpului au avut si au nevoie de noi. Nu stiu sa ofer bani dar stiu sa ofer umanitate si sa ajut sa se intample lucruri si fapte care aduc beneficii tuturor nu doar unui singur om. De aceea mi-am dorit sa fiu economist finantist – din punctul meu de vedere creator de realitate si solutii practice, reale, viabile spre beneficiul tuturor. Cu regret constat ca oamenii traiesc in iluzii periculoase pentru sanatatea lor mintala in primul rand si literatura abunda acum de aberatii care spala urat creierele indepartandu-le de realitatea obiectiva. Ceea ce se reflecta in comportamentele zilnice. Nu poti sa faci rau si sa te astepti la bine chiar daca o faci in numele unei religii sau credinte – cu atat mai grav. Si in ultimii ani nu doar la noi in tara, omenirea s-a indepartat de normalitatea existentiala a vietii. Fie ca vrem fie ca nu , ceea ce facem zilnic are consecinte in viata noastra reala zilnica si a celor din preajma noastra. Daca eu visez roz dar nu am ce manca nu inseamna ca viata e perfecta. Inseamna ca trebuie sa gasesc solutii practiice ca eu sa pot sa imi castig existenta – si daca cunostintele intelectuale nu ma ajuta, nu pentru ca nu sunt corecte si temeinice ci pentru ca societatea actuala traieste un falanser – insemna ca trebuie sa fac lucruri fizice sau ceva ce pot produce si de care cineva are nevoie pe moment. Trist sau vesel – constati ca odata cu trecerea anilor si cu experienta vasta acumulata nu contezi pentru ca actuala lume nu pune pret pe stiinta ci pe …….. fizic si gadgeturi. Mi se pare ….pentru mine de neinteles de ce mi-as pune silicoane si botox ca sa fac parte dintr-o lucrare bine platita si care va suporta o mie de transformari, eventual sa fiu obiectul de penetrare a unui ….. care nu are ce face dar are competenta de a-mi semna un ordin de plata …… chiar de a face plata…. pe care sa o impart trei sferturi cu statul. Ca sa poti publica ceva – corect -trebuie sa ai bani sa te finantezi. Sper ca si tine ca pana termin cartea sa gasesc si surse de finantare. Ma bucur ca acest site a inceput sa aiba comentatori reali – oameni care intradevar au ceva de spus si de scris adevarat. Pana acum ceva timp erau doar comentarii scurte de tipul : foarte frumos, imi place, fantastic,.multumesc. Ma bucur ca actuali comentatori isi iau si cuvintele si sufletele si creativitatea la ei. Si chiar curajul de a avea o opinie. Fiecare dintre ei are o alta viziune si ma bucur ca este asa – ma bucur ca suntem atat de diferiti dar ne leaga ceva in comun – dorinta de mai bine , de noi insine si cred ca pentru fiecare acest site a devenit unul dintre cei mai buni prieteni. Poate vor iesi si altii din carapacea pe care si-au construit-o singuri pentru a se simti protejati – trist va anunt ca asa sunteti mult mai fragili. Cand se nasc animalele se ridica in picioare si isi asuma cu curaj primii pasi chiar daca nu stiu ce inseamna asta. Oamenilor le ia ceva timp si unii nu au curajul de a sta pe propriile picioare si de merge singur prin viata niciodata – deoarece se sprijina pe familie – si sunt vesnic neterminati si neimpliniti. Primul pas poate doare dar te elibereaza si de tine depinde sa iti pastrezi echilibru in viata – si caderile si suisurile si coborasurile si statul si fuga, toate au rostul lor pentru ca in final asta inseamna a trai plenar viata. Personal chiar daca aparent ne carcotim iti sunt profund recunoscatoare pentru ca zilnic existi impreuna cu toti prietenii File de Lumina. Iti doresc sa ai puterea si intelepciunea de a stii sa continui. Stiu ca toate costa si ca noi daca ne-ai pune acum sa platim nu stiu cati ne-am mai putea permite sa intram zilnic, de aceea iti sunt si mai profund recunoscatoare ca ai gasit solutia de a ne oferii ceva din bogatia nu doar a sufletului tau ci si a economiilor si viselor tale care le impartasesti cu noi – esti foarte bogat cu adevarat. Si sper ca si noi sa fim bogati in tot ceea ce la randul nostru contribuim ca prezenta si comentarii la darul tau. Cred ca din povestile si comentariile zilnice ale fiecaruia ne pastram suflete vii si simtim si ne bucuram ca am gasit un loc in care putem fi noi insine asa cum suntem de fapt si unde umanitatea si visele noastre nu sunt ranite gratuit. Aici nu conteaza de unde suntem, ce cunostinte avem , ce varsta avem, ce bani avem sau nu sau cum aratam in realtate – aici suntem noi. Si pentru asta iti multumesc. Sunt zile cand imi gasesc puterea de a o lua de la capat inca o data si inca o data ca acest site exista si ma face sa ma simt ca contez fie ca sunt apreciata fie ca sunt criticata – dar e bine, inca existam.
  Cu drag si cu respect.

   
 17. Draga doamna Sefora ati intuit bine sunt de varsta fiicei dumneavoastra. Va multumesc ca ati inceput sa scrieti si se simte ca deveniti din toate punctele de vedere o persoana sanatoasa si inteleapta. Sunt sigura ca de acum veti comenta si va veti regasi si pe dumneavoastra altfel decat va imaginati – necesara nu doar in propria viata si a propriei familii ci si a acestui site si de ce nu a tuturor celor care se pot regasi in cuvintele si experienta dumneavoastra. Poate si dumneavoastra aveti sindromul „Pasarii Phoenix” si de fapt abia acum siti ce aveti de daruit lumii – acesta este doar un inceput. Cu drag si cu respect.

   
 18. Daniela,eu sunt genul de persoana care nu-mi place sa ma lungesc,dar cele scrise de dumneata in ultimul mesaj mi-a adus aminte ca si eu am o coincidenta ,cumva deosebita.Numele meu adevarat este Sefora si am fost extrem de incantata cand am citit cu ani in urma intr-un National Geografic ca la Paris exista un mare magazin de parfumuri intitulat SEFORA.Si mai incantata am fost cand am aflat ca si in Bucuresti exista o sucursala a acestui magazin Sefora.In Los Angeles chiar am facut ceva cumparaturi in magazinul de parfumuri Sefora.
  O seara buna in liniste,Sefora

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top