skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Degetul arătător

 

Un călugar instruit, bun cunoscător a tuturor cărților sfinte s-a dus la un mare sfânt ce era recunoscut pentru înțelepciunea sa. Călugărul studiase peste 40 de ani atât cărțile cât și pe toți cei care făcuseră comentarii în legătură cu acele cărți sfinte.
Dacă la început călugărul a fost uimit de măreția și bogăția de sensuri pe care o găsea în fiecare pagină din manuscrise, după atâta vreme și-a dat seama că-i lipsește ceva. Poate existau sensuri pe care un cărturar ca el nu le putea pătrunde. Cel mai bine era să caute ajutor la cel care i-ar fi putut lumina calea, la înțelept.
Odată ajuns la picioarele sfântului, călugărul întinse cartea sfântă și spuse:
– Onorate Înțelept, vă rog cu umilință să-mi explicati aceste scripturi.
Sfântul îl privi în ochi și îi vorbi cu un glas cald și blând:
– Regret, dar sunt analfabet. Citiți-mi scripturile ca să le înțeleg.
– Cum puteți înțelege scripturile dacă nu știți să citiți?
– Adevărul și cuvintele sunt doua lucruri diferite. Cuvintele pot fi comparate cu un deget. Putem arăta luna cu degetul dar degetul nu este luna. A privi luna înseamnă a privi dincolo de deget. Cuvintele sunt ca un deget îndreptat spre adevăr. În general, noi nu vedem decât degetul. Adevarul se gasește dincolo de deget.

Comentarii (25)
 1. 1- ADEVARUL ESTE DESCOPERIT CLIPA DE CLIPA
  Adevarul nu poate fi cumulativ. Ceea ce este acumulat va fi intotdeauna distrus, disparand treptat. Adevarul nu poate disparea niciodata, deoarece el poate fi descoperit doar dintr-un moment in altul, in fiecare gand, in fiecare relatie, in fiecare cuvant, in fiecare gest, intr-un zambet, in lacrimi. Iar daca tu si eu il putem descoperi si putem trai in acord cu el – a trai intens inseamna a-l descoperi – atunci noi nu vom deveni propagandisti, vom fi fiinte umane creative – nu fiinte umane perfecte, ci fiinte umane creative, ceea ce este foarte diferit…………………………………2-..NU EXISTA NICI UN GHID PENTRU ADEVAR

  Poate fi gasit Dumnezeu, daca il cauti? Poti cauta ceva necunoscut? Pentru a gasi trebuie sa stii ceea ce cauti. Daca veti cauta pentru a gasi ceva, ceea ce veti gasi va fi o auto-proiectie, va fi ceea ce doriti, si concretizarea acestei dorinte nu este adevarul. Sa cauti adevarul inseamna sa negi ceea ce el nu este. Adevarul nu are un loc fix, nu exista nici o cale si nici un ghid catre el, cuvantul nu este adevarul. Poate fi gasit adevarul intr-un anumit context, intr-un climat special, printre anumite persoane? Este el aici si nu acolo? Exista un ghid spre adevar si nu altul? Exista un ghid in toate? Cand este cautat adevarul, ceea ce se gaseste poate veni doar din ignoranta, deoarece cautarea de sine este nascuta din ignoranta. Nu puteti cauta realitatea; trebuie sa abandonati cautarea pentru realitatea de a fi………………………3-..ADEVARUL NU ARE CONTINUITATE
  Adevarul este realitatea, iar realitatea poate fi inteleasa doar atunci cand diverse lucruri care se interpun intre minte si realitate sunt eliminate. Realitatea este relatia ta cu proprietatea, cu sotia, cu celelalte fiinte umane, cu natura, cu ideile; si atata timp cat nu intelegi realitatea relatiilor tale, cautarea lui Dumnezeu sporeste doar confuzia, deoarece este o inlocuire, o evadare, si prin urmare nu are sens. Cat timp iti domini sotia sau ea te domina pe tine, atata timp cat posezi sau esti posedat, nu poti cunoaste iubirea; atata timp cat suprimati, substituiti, atata timp cat sunteti ambitiosi, nu puteti cunoaste adevarul.
  Singur trebuie sa cunosti adevarul, fara a-l cauta, fara a lupta, fara a incerca sa obtii un rezultat… Adevarul nu este continuu, nu se reveleaza permanent, acesta poate fi vazut doar din moment in moment. Adevarul este intotdeauna nou, prin urmare atemporal. Ce a fost ieri adevar nu mai este adevar astazi si adevarul de astazi nu este adevarul de maine. Adevarul nu are continuitate. Mintea este cea care doreste sa dea continuitate experientei – pe care o numeste adevar, si o asemenea minte nu cunoaste adevarul. Adevarul este intotdeauna nou; sa vezi acelasi zambet si sa vezi ca acel zambet este nou, sa vezi aceeasi persoana si sa observi ca persoana este mereu alta, sa vezi palmele fluturand din nou, pentru a intalni din nou viata…………………………4-..ADEVARUL ESTE STAREA DE A FI ..

  Deci, nu exista nici o cale spre adevar, si nu sunt doua adevaruri. Adevarul nu este in trecut sau in prezent, el este atemporal; iar omul care citeaza adevarul lui Buddha, Shankara sau Hristos, sau care doar repeta ce au spus ei, nu va gasi adevarul, pentru ca repetitia nu este adevarul. Repetitia este o minciuna. Adevarul este o stare de a fi, care apare atunci cand mintea – care cauta sa imparta, sa fie exclusiva, care poate gandi doar in termeni de rezultate, de realizare – a ajuns la capat. Doar atunci va exista adevarul. Atunci cand mintea face un efort, auto-disciplinandu-se, pentru a atinge un scop, nu poate recunoaste adevarul pentru ca sfarseste in propria proiectie, si urmarirea acestor proiectii, chiar si nobile, este o forma de auto-venerare. O astfel de fiinta se auto-venereaza si prin urmare ea nu poate cunoaste adevarul. Adevarul poate fi cunoscut doar atunci cand vom cunoaste intregul proces al mintii, deci atunci cand nu exista nici un conflict…………..J.KRISHNAMURTI…..VA IMBRATISEZ CU IUBIRE …

   
  1. Rosa, cuvintele de mai sus sunt ca un fel de gimnastica mentala sau joc de vorbe. Nu e cazul sa analizez tot textul. Ma voi opri doar la prima fraza cu adevarul care nu poate fi cumulativ. Bineinteles ca este. Precum in parabola cu elefantul http://filedelumina.ro/2012/05/09/povestea-elefantului/ cine vede doar o parte a adevarului poate afla totul doar daca are o imagine de ansamblu.
   Multumesc.
   O zi minunata!

    
   1. Razvan …te rog sa ma scuzi…niciodata nu scriu ceva …daca nu inteleg …daca nu traiesc cele scrise …daca….daca…Asta nu inseamna …ca oricine este obligat sa inteleaga …Nimeni nu este mai sus sau mai jos…indiferent ..de puterea de intelegere a fiecaruia …Toti suntem egali …Fiecare avem UNICITATEA noastra …De aceea e f greu ca intr-o viata sa gasesti pe cineva …care sa vada lucrurile ca tine …Si daca ai norocul ..ca si persoana ..pe care tu o vezi asemanatoare tie …sa simta la fel …este ceva ..care …..nu gasesc cuvintele …e ceva …..Dar …IMPOSIBILUL ..poate deveni oricand ..POSIBIL… SPERANTA ..moare intotdeauna ultima ……Niciodata nu am invatat o ,,pilda,,…ca papagalul ….Eu imi ,,traiesc,,viata cu adevarat….Asta nu inseamna ca…. …trebuie sa ,,stresez,,…alte persoane …Cred ca a sosit timpul …sa va MULTUMESC …din suflet …si sa ma retrag frumos,,….Un singur lucru … sa stii…NIMENI NU V-A TRAIT POVESTILE …in adevaratul sens al cuvantului…ca mine ……FILE DE LUMINA …v-a ramane …o aminire placuta din viata mea …Ma retrag …cu sufletul impacat …si sunt FERICITA ..ca pot sa va spun …MULTUMESC CA EXISTATI….Va imbratisez …Nu are …nici o legatura ..comentariul tau ..pe care-l APRECIEZ…asa simt …asa am simtit de ceva timp…si ACUM a sosit ,,momentul,,…MULT SUCCES IN CONTINUARE …Ceea ce faceti ..E MINUNAT…..DRUMUL MEU …a trecut si pe la voi …M-am ,,hranit ,,..SPIRITUAL …am prins puteri..si …plec…mai departe ……… :)

     
    1. Rosa, in primul rand, nu trebuie sa va cereti scuze. Pentru nimic. Eu imi spun punctul de vedere ca oricare dintre cei de aici.
     Daca doriti sa va retrageti, e dreptul dvs. Ceea ce pot sa va spun este ca fara dvs. vom fi mai saraci.
     Comentariile dvs. au adus de fiecare data bucurie inimii mele. Niciodata nu am facut vreun repros. Mi-ar parea rau sa considerati ca s-a intamplat acest lucru. Poate exprimarile mele nu au fost intotdeauna cele mai fericite. :) dar… nimeni nu este perfect.
     Intotdeauna ma voi gandi cu drag la dvs., asa cum ma gandesc la toti cititorii acestor File de Lumina.
     Sa aveti parte de zile senine si multa bucurie!

      
     1. MULTUMESC ..RAZVAN…Nu e nimeni vinovat …Sincer ..m-am simtit minunat AICI …A FOST ACASA…dar ..vine timpul..cand ,,copilul,,pleaca de la parinti..Merge pe drumul sau …

       
    2. Dragă Rosa,dacă la multe comentarii am dat o părere(cum m-am priceput),la ce scrii tu,mă lași mut.Înțelegem dacă spune-ai că faci o pauză,dar acum…
     Și mie mi-ai fost dragă,și îmi rămâi dragă.A fost un timp când m-am rugat pentru tine.Acum voi mai face acest lucru,ca drumul vieții tale să fie călăuzit de D-zeu,nu după principii omenești.
     D-ZEU SĂ-ȚI CĂLĂUZEASCĂ VIAȚA,IAR TU SĂ-L CUNOȘTI ȘI SĂ-L RESPECȚI CA PE ADEVĂRUL SUPREM AL VIEȚII TALE.
     CU SĂRUTĂRI SFINTE, Ion Burciu.

      
     1. MULTUMESC! d-le Ion Burciu.. :) .Ce spuneti…vin la Covasna pentru doua zile ? Nu am mai fost de mult la biserica…Chiar mi-ar prinde bine … Daca sotia nu are nimic impotriva …abia astept sa va cunosc … Va imbratisez …

       
    3. ROSA,!!!nu știu cum voi dormi la noapte;ori liniștit că mi-ai alungat întristarea,ori de bucurie,că o să avem întâlnire cu o așa persoană scumpă!?Am să văd.Când o să vii?Ți-am dar adresa de e-mail,scrie-mi.Soția nu este la curent cu persoanele de dialog de la File de lumină,dar acum am să-i vorbesc despre tine.Și ea este credincioasă,primitoare de oaspeți(fiindcă un verset spune;că cine este primitor de oaspeți de unde știe el,dacă nu cumva găzduiește un înger al lui D-zeu?),și cred că în cazul tău,așa va fi.
     Cred că ai sesizat,că noi nu frecventăm o clădire care i se spune biserică,ci o biserică(Ekklesia)a celor care se adună pentru a-I da slavă lui D-zeu.În Covasna,nu sunt clădiri pompoase,strălucitoare,dar oamenii sunt plini de dragoste.Astept să organizăm cum trebuie întâlnirea.
     P.S.nu știu cum să fac ca să arăt și eu un maimuțoi din ăla care te sărută(nu din ăștia din Zaazu…)dar te sărut eu,în numele Domnului.Nimic nu este întâmplător!

      
 2. Minunat! Am intalnit un semi-analfabet pe care-l iubesc din tot sufletul. Cunoasterea lui nu venea din niciun citit. Cand mi-a povestit experienta lui de viata am intrat in pielea unei gaini… Adevar din cunoastere? sau cunoastere din Adevar? Cred ca amandoua. Pentru mine s-a hotarat: Daniela, ti-am dat minte si putere de intelegere astfel incat sa renunti la mintea liniara! :Amazed: super! cata liniste! Eu traiesc viata? sau Viata ma traieste? Inima are alta ,,ratiune” si un camp kilometric in comparatie cu mintea si gura ei (a se traduce cuvinte). Nu ma impiedica nimeni sa pun degetul inspre soare si sa cred, pana la sacrificiu, ca el nu exista. Dar, din oboseala pur fizica, m-a durut mana si mi-a scapat degetu’ de pe soare… era tot acolo, nici nu-mi remarcase gestul. De atunci imi pun intrebarea tip mantra: Denis, pericol public, vrei sa ai dreptate sau sa fii fericita? :I-Wish:

   
 3. … stii Daniela, am intalnit o data un maestru care tot asa fiind intrebat de intelesul nu stiu carui capitol din biblie sau coran i-a raspuns celui cel intreba si ii argumenta cu citatul respectiv ca un maestru adevarat este el insusi propria „carte sfanta”, nu are nevoie de o carte veche scrisa de altii, si pe deasupra de multe ori nici macar scrisa de vechiul maestru caruia ii era dedicata cartea. Un maestru adevarat iti arata Calea si apoi se desparte de tine chiar daca tu nu vrei, ca sa ai libertatea sa-ti gasesti singur drumul in continuare…
  Adica te face responsabil de tine insuti si te impiedica sa-ti predai responsabilitatea propriei evolutii altuia, asa cum fac religiile de exemplu.

   
  1. Clau, nu stiu sigur daca ai inteles ca am realizat ca orice invatator, Iisus, Maharshi, Lao Tse, toate reflectiile mintii hristice, etc., nu fac altceva decat sa produca scanteia, insa focul care purifica si arde tot ceea ce credeam ca sunt sau doar credeam, este in mine. Acest foc va arde doar daca eu imi doresc. Crede-ma ca stiu discipoli care stau ani pe langa ,,maestri” (in ghilimele, denumeste-i cum vrei) crezand ca asta e solutia. Discipolul adevarat isi vede de misiunea lui, adeptii stationeaza pe treapta imitatiei. Cand marea lumina pleaca sau se departeaza ei nu stiu ca pot lumina: mai putin, la fel sau mai mult. Am incredere ca stia ce stia Cineva care a spus ca vom face lucruri si mai mari decat cele la care se asista pe acea vreme. Ti pup!

    
 4. Urmaresc cu placere materialele Cercului Crimson (tot Ed.ForYou ne trimite) chiar in zilele astea am citit ADAMUS ne spune cu mult umor … ia mai taci…. spune mintii tale ” Ia mai taci” adica e ca si degetul, formuleaza tot felul de ganduri prin cuvinte, adevarul trebuie sa fie dupa deget….dupa minte. Doar sa ascultam

   
 5. Pentru toti cei care ati facut comentarii aici; va multumesc si va trimit iubire, am simtit mare bucurie sa citesc, si va marturisesc ca este prima oara cand intru pe acest site. Ceva m-a indemnat sa va citesc comentariile, minunate!
  Rosa, esti minunata, simt si eu ceea ce tu ai scris, dar sufletul m-a indemnat sa adaug urmatoarele: singurul adevar care ramane mereu acelasi este, pentru mine, Adevarul Suprem, Divin- noi toti suntem parte din Dumnezeu, Divinitate, sau cum vreti sa o numiti. Creem si noi in permanenta, realitatea noastra, pe care o schimbam de la o zi la alta….sau nu…adevarul nostru de zi cu zi….dar , ma repet, desi vrem sa credem sau nu, suntem constienti sau nu, faptul ca suntem parte din Dumnezeu, din Divin, nu se va schimba
  Va multumesc Daniela, Claudiu pt o reconfirmare a ceea ce simteam si traiam in realitatea mea din ultimele luni!
  Va multumesc tuturor!

   
  1. Bine ai venit Mihaela, te asteptam si la celelalte articole ale noastre. In Arhiva vei gasi inca 439 de povesti, clipuri si articole minunate ce asteapta sa te cunoasca.
   Daca te abonezi la newsletter vei beneficia si de un email care te anunta despre toate articolele noi aparute.
   Speram sa te avem printre noi de acum inainte.
   O zi minunata!

    
  1. Stimata doamna Elisa,
   Unde nu scrie? Nu inteleg la ce va referiti.
   In fiecare zi un nou articol apase pe site-ul nostru. Daca le-ati pierdut nu este vina noastra. Aveti in partea dreapta Calendarul nostru cu articole. Apasati pe luna dorita si veti gasi fiecare articol, cu ziua aparitiei.
   O seara minunata!

    
  2. „Proprietarul” o fi fost precis invitat de Vali la taiatul porcului!
   Dar revine el cu carnaciori la brau!

    
   1. Biiiiiine ca nu l-a chemat Ponta,
    ca ar fi trebui s ataie un porc mai amre.
    Ramasesm doar la o singura pagina, adica la un subiect;
    dar o sa caut, promit. :)

     
    1. Inseamna ca ati pierdut peste 200 de articole…
     Si cateva mii de comentarii.
     Daca erati abonata la newsletter asta, nu se intampla. :)
     O seara minunata!

      
 6. De fapt am dat de File de lumina( LUMINA e doar UNA)
  cautindu l pe dl Ion Burciu..i am scris pe adresa pe care a dta o aici,
  dar nu a raspuns.
  Scria la un alt blog, unde nu am acces, si ma luada.
  Voiam s avad si eu cine ma mai lauda pe mine;
  ca oricum nu merit/ :(((((

   
  1. Bineinteles ca meriti!
   Fiecare este deosebit, este unic si special. Asa esti si tu.
   Doar zile minunate sa ai!

    
   1. Oamenii au numai demerite, nici macar nu putem spune:nu avem merite: ci avem demerite.
    doar in Hristos suntem altii, datorita Fiului lui Dumezeu Tatal.

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top