skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Cum am valorificat vântul

 

La vârsta de 14 ani, în sărăcie şi foamete, un băiat din Malawi a construit o moară de vânt, pentru a alimenta casa familiei lui. Acum, la 22 de ani, William Kamkwamba împărtăşeşte cu cuvintele lui, povestea emoţionantă a invenţiei care i-a schimbat viaţa.

Vă mulţumesc. Acum doi ani am stat pe scena TED în Arusha, Tanzania. Am vorbit foarte pe scurt, despre una dintre cele mai însemnate creaţii ale mele. Era o maşină simplă, care mi-a schimbat viaţa.

Înainte de acel moment, nu mai fusesem niciodată departe de casa mea din Malawi. Nu folosisem niciodată un calculator. Nu văzusem niciodată Internet-ul. Pe scenă, în acea zi, am fost foarte emoţionat. Engleza pierdută, îmi venea să vomit. N-am mai fost niciodată înconjurat de atâţia azungu, oameni albi.

A fost o poveste pe care nu v-am spus-o, atunci. Dar, ei bine, mă simt bine acum. Aş vrea să vă împărtăşesc povestea aceea, astăzi. Suntem şapte copii, în familia mea. Toate surori, cu excepţia mea. Acesta sunt eu cu tatăl meu, când eram mic copil. Înainte de a descoperi minunile ştiinţei, am fost doar un simplu fermier, într-o ţară de fermieri săraci. Ca toţi ceilalţi, creşteam porumb.

Într-un an, am avut un ghinion foarte mare. În 2001 a fost o foamete grozavă. În cinci luni, toţi Malawinienii au început să moară de foame. Familia mea mânca o singură masă pe zi, seara. Doar trei înghiţituri de nsima, pentru fiecare dintre noi. Mâncarea trecea prin corpurile noastre. Noi rămâneam cu nimic.

În Malawi, la şcoala gimnazială, trebuie să plăteşti taxe de şcolarizare. Din cauza foametei, am fost forţat să renunţ la şcoală. M-am uitat la tatăl meu şi m-am uitat la acele câmpuri uscate. A fost viitorul pe care nu puteam să-l accept.

M-am simţit foarte fericit, cât am fost la şcoala gimnazială. Aşa că eram hotărât să fac tot posibilul, pentru a primi educaţie. Aşa că m-am dus la o bibliotecă. Citeam cărţi, cărţi de ştiinţă, de fizică în special. Nu puteam citi în Engleză foarte bine. Mă foloseam de diagrame şi imagini, pentru a învăţa cuvintele din jurul lor.

Altă carte a pus cunoştinţele acelea în mîinile mele. Spunea că o moară de vânt poate pompa apă şi genera electricitate. Apă pompată însemna irigaţie. O apărare împotriva foametei, pe care o încercam atunci. Aşa că m-am hotărât să construiesc o moară de vânt, pentru mine. Dar nu aveam materiale pe care să le folosesc. Aşa că m-am dus la fier vechi, unde mi-am găsit materialele. Mulţi oameni, inclusiv mama mea, au spus că sunt nebun.

Am găsit un ventilator de tractor amortizor, ţevi PVC. Folosind un cadru de bicicletă şi un dinam de la o bicicletă veche, mi-am construit maşina. Era o singură lumină la început. Şi apoi patru lumini, cu comutatoare şi chiar şi cu un întrerupător, modelat după un afiş electric. O altă maşină pompează apă pentru irigaţie.

Cozi de oameni încep să se alinieze la casa mea, pentru a-şi încărca telefoanele mobile. Nu puteam scăpa de ei. Au venit şi reporterii, care a condus la blogheri şi care a condus la un telefon de la ceva numit TED. Nu mai văzusem un avion până atunci. Nu mai dormisem niciodată într-un hotel. Aşa că, pe scenă, în acea zi în Arusha, mi-am pierdut Engleza, am spus ceva de genul, „Am încercat. Şi am reuşit.”

Aşa că aş vrea să spun ceva către toţi oamenii de-acolo, asemănători mie,  Africanilor,  şi săracilor care se luptă cu visele voastre Doamne-ajută. Poate că într-o zi veţi viziona asta pe Internet. Eu vă spun, aveţi încredere în voi şi credeţi. Orice s-ar întâmpla, nu renunţaţi.
Mulţumesc.

Comentarii (8)
 1. Mai intai saracia…apoi curiozitatea, spiritul de a cunoaste , de a sti, de a scormoni , autopregatirea ( autodidactic…) si in final rezultatul!! Asa s-a scris istoria descoperirilor stiintifice…. Acest tanar s-a autodepasit, chiar intr-o tara saraca, in plina foamete si cu o politica sovina mereu prezenta. Iata pilda !! Nu trebuie sa cedezi in viata, indifferent de greutati, de oprelisti, lipsa posibilitatilor material.Mereu sa lupti sa te autodepasesti, sa cauti „noul” in toate si peste tot!!! Bravo lui, acestui tanar! Ne da o lectie de viata , deosebita si demna de urmat!!!

   
 2. Acest om si toti ceilalti ca el din lumea intreaga imi aduc aminte sa multumesc pentru fiecare de gura de aer si pentru toate darurile minunate pe care le am, incepand cu painea cea de grau de pe masa pe care o am zilnic. Foarte demult un scriitor roman mi-a deschis ochii referitor la ce poate aduce abundenta materiala, ca dat, intr-o tara ca Romania, in ce poate fi transformat omul care are fara efort. Usor de imaginat. contaexemplul era Japonia cu teritoriul ei sarac in resurse si nivelul la care au ajuns din mai multe puncte de vedere. Pe de alta parte, mintea omului este superba si incantatoare atunci cand e pusa in slujba evolutiei pentru binele tuturor. Atunci reusesti. Da , sa-ti depasesti conditia este un dat specific omului. VREAU SI REUSESC este motto-ul zilelor omului care indrazneste sa fie in armonie cu prezentul.

   
 3. Daca asta ar face si poporul roman,preintampinind directia perdanta spre care se indreapta,n-am mai avea timp sa fim liberali,psd-isti,sau ce titulatura si-ar mai da acesti politicieni care de 23 de ani s-au dovedit dusmanii poporului tot mai sarac,umilit,lipsit de perspectiva,ducandu-ne saracia in spate pe la portile strainilor,facandu-ne de rasul Europei.E dureros sa vezi ce piatra s-a asezat in locul inimii de roman. Oricat s-ar cosmetiza realitatea -cea de la tv.,adevarul ,dar mai ales viitorul este tot mai debusolant. Niciodata nu va crede cel care are celui ce-si carpeste cu resturile si firimiturile ziua de azi. Maine ….nu se stie. Ne-am indepartat si ne-am instrainat roman de roman,pe bunii vecini de odinioara ii despart (convingerile) politice, capra vecinului,invidia,barfa,aroganta si infatuarea. In loc sa vedem realele probleme si lipsuri care ne dezbina tot mai acut,canalizandu-ne astfel energiile in scop comun, pe noi ne framanta avutia si starea de bine a celui de langa noi sau satisfactia nerostita ca domnul x are mari necazuri. Poate acesta a si fost scopul initial care acum se realizeaza incet dat sigur,dezbinarea clasei sociale,urmarirea unor interese marunte in detrimentul omului simplu.Se dezbina dupa sute de ani de buna convietuire ungur de roman,tot mai multi crestini ortodocsi isi parasesc credinta in care parintii lor i-au botezat pentru tot felel de secte . Pentru o plasa de mancare sau neinsemnate cadori oferite copiilor de sarbatori,ne vindem mama tata sau copii. Biserica noastra nu ia o pozitie oficiala….doamne ,cate se pot indrepta,dar nu e vointa sau putinta……………

   
 4. Iata un suflet, din cele multe, ce si-a ales o lectie grea comparativ cu a noastra, a europenilor ! Noi romanii ne tot plangem de una sau alta, si ne vaitam ca suntem nefericiti, dar relativ la un standard foarte ridicat de care nu ne dam seama … Nimeni nu moare de foame in Romania si Europe, chiar si cei homeless. Chiar si ei de exemplu, daca vor, un acoperis deasupra capului statul le asigura totusi acest lucru …
  Pe de alta parte baiatul din poveste si cei asemenea lui infrunta efectiv in Malawi moartea de foame … cand tie foame de vezi moartea cu ochii nici creierul nu-ti mai merge asa bine ca sa faci studii stiintifice si sa afli ce-i aia un dinam, ca sa-ti salvezi familia!
  Meritul lui pentru mine este dincolo de cuvinte, si am toata compasiunea si dragostea pentru el si cei asemenea lui ….. Mai mult decat asta eu cred ca ne arata noua astora cu fundul pe scaun si ochii cascati la ecranul laptopului si la ce mai gasim interesant pe internet, ca-i spiritualitate sau altceva, ca rar intelegem ce binecuvantati suntem ca avem acces relativ facil la alimente, acoperis, apa si cele necesare supravieturii zilnice, in timp ce altii sunt complet privati de asa ceva.
  Cu burta goala si dormind intr-un sant eventual, este ceva mai greu sa-ti faci analize docte de emotii negative si sa te certi pe siteuri ca acesta pe teme de inalta spiritualitate !
  Sa ne dea Dzeu tuturor compasiune, intelegere si aprecierea a ceea ce am primit de-a gata, incepand cu viata.

   
  1. Claudiu, ai mai spus ca noi doi gandim asemenea… inclusiv ce ai scris tu am gandit… orice cunoastere fara experienta este ca avionul fara aripi. Orice nemultumit imi aduce aminte de bogatia mea. Si tu imi bucuri inima! Seara frumoasa!

    
 5. Multumim,Razvan,multumec tuturor….da ,ACESTA ESTE EXEMPLUL DE CARE AVEM NEVOIE …MULTUMESC Claudiu…de data aceasta,ai spus” esenta”
  As dori cat mai multe exemple de acest gen,poate in felul acesta ,ne mai aducem aminte si de munca,creativitate,genorizitate,simplitate,bucuria de a imparti cu cei din jurul nostru,..si lista poate continua..
  Da, ai deschis in sfarsit „cutia Pandorei”….inca o data multumiri Razvan si tuturor celor implicati.
  Iubire si Recunostinta.

   
 6. Consider ca a cest Om a demonstrat ce Fiinte Minunate Suntem , ca Suntem Creatori , ca Putem Transforma Visele in Realitate atunci cand Avem incredere in Noi si in Divinitatea din noi si cand Facem Totul cu Iubire . Recunostinta si Apreciere acestui Om Frumos . Namaste

   
 7. Frumosul exista in fiecare dintre noi…important este de a reusi sa-l scoatem la suprafata …Acest OM a reusit …si noi …putem reusi …daca ne dorim cu adevarat acel lucru ….Sa avem incredere in fortele noastre …..Suntem mai puternici decat am putea banui …PACE si ARMONIE ..in sufletele voastre !

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top