skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Mintea de maimuță

 

“Minte de maimuță” este un termen folosit pentru o minte care zboară de la un lucru la altul, niciodată nu stă pe loc să se odihnească pentru un moment. Gândurile minții fug într-o parte și alta, în trecut sau viitor, iar prezentul este, de cele mai multe ori, uitat. Această imagine se aseamană cu cea a unei maimuțe aflate mereu în mișcare, care are întotdeauna câte ceva de făcut sau de meșterit.

Povestea începe astfel:

O maimuță obișnuia să fure din templu, fructele care se ofereau pe altar. Ea aștepta ca oamenii să se aşeze in pozitie de lotus și să închidă ochii. Era momentul potrivit pentru a lua fructele.

Într-o zi, pe când aștepta momentul decisiv, maimuța ascultă ultima parte din discursul călugarului de la templu. Și ce a auzit, nu i-a plăcut deloc, pentru că se vorbea despre subiectul “minte de maimuță”, într-un mod peiorativ, ca și cum ar fi rău să ai o minte de maimuță. După ce și-a încheiat călugărul prelegerea, maimuța nu a mai avut răbdare să aștepte momentul în care ar fi putut șterpeli fructele. Era mult prea iritată de cele auzite. Așa că a fugit degrabă la șeful maimuțelor, să îi spună ce insultător au vorbit creaturile de la templu, despre “mintea de maimuță”. Șeful maimuțelor i-a răspuns astfel:

– Știi, agitația pe care o emani acum, această agitație o numesc ei “minte de maimuță.” Chiar și acum cand îmi vorbești, te miști într-o parte și alta. Așa suntem noi; avem tendința de a nu sta niciodată locului.

Supărată, maimuța i-a replicat:

– Și atunci… și atunci, ce este de făcut? Eu vreau să se spună lucruri frumoase despre noi!

Șeful maimuțelor rămase pentru un moment pe gânduri, iar apoi îi spuse:

– Hmm! Am o idee! Vom face ca și ei, oamenii: vom medita!

După ce șeful maimuțelor a luat această decizie, a chemat toate maimuțele și le-a adus la cunoștiță ce vor avea de făcut, de azi înainte. Ca să nu mai piardă timp prețios și să progreseze mai repede, au hotărât să înceapă meditația chiae din acel moment. Astfel au luat poziția pentru meditat, pe care o văzuseră la templu: picioarele încrucișate, spatele drept, ochii închiși, concentrarea pe inspirație-expirație. Au rămas așa timp de trei minute, până când se auzi o voce spunând:

– Scuzați-mă! Scuzați-mă!

Și maimuțele au deschis ochii.

– Scuzați-mă, dar mi-am amintit că trebuia să mergem pe plantație, să luăm banane. Nu mai bine mergem acum, ca pe urmă cand venim să medităm, fără să avem griji că se întunecă afară?

Maimuțele au răspuns în cor:

– Da! Da!

Și maimuțele s-au dus, au strâns banane și s-au întors la locul de meditație. Acum erau pregătite să mediteze. Astfel, ele și-au reluat locurile și s-au așezat în poziția specifică pentru meditat: picioarele încrucișate, spatele drept, ochii închiși, concentrarea pe inspirație-expirație. De data aceasta au ramas cam cinci minute, până când se auzi din nou o voce:

-Scuzați-mă! Scuzați-mă!

Și maimuțele au ieșit din concentrare.

– Mi-a venit o idee! Mă gândeam că ar fi bine sa decojim bananele acum, pentru ca să fie gata pentru mâncat, după ce terminăm de meditat.

Maimuțele au fost de acord, era o idee foarte bună. Și toate au început să își decojească bananele. După ce au terminat treaba, s-au repus pe poziții: picioarele încrucișate, spatele drept, ochii închiși, concentrarea pe inspirație-expirație. Trei minute au durat, până când se auzi:

– Mi-e poftă! Mi-e poftă! Hai să mâncăm acum bananele!

Răspunsul maimuțelor a fost:

– Da! Da! Hai să mâncăm acum!
Și au început să înfulece bananele și să discute între ele. Distracția tocmai a început. Și nimeni nu și-a mai adus aminte de meditație.

Sursa text: http://povestiinspirationale.ro/minte-de-maimuta/

Comentarii (22)
 1. Este chiar foarte omenesc ceea ce au facut maimutele! Dar eu am vazut maimute care au dovedit atentie, dragoste si grija mult mai mare fata de cei din jur, indiferent din ce regn sau soi erau cei in cauza! Se spune ca ne tragem din maimuta ( Teoria lui Darwin) dar se pare ca uneori jignim aceasta fiinta prin exemplele pe care unii dintre noi il dau! Ori cum povestirea prezentata are un sambure de mare adevar., desi , asa cum am mai spus, creierul de „maimuta” – termen folosit in a exemplifica acel mod de comportare-, este adevarat numai in ideea ca sunt , intr-adevar , mereu in miscare…., dar felul lor de comportare …nu prea este cel reprezentativ ( apropo de pauze..)
  acestor maimute, ba chiar este omenesc, daca nu chiar romanesc…Scuze pentru interpretarea , poate cam rautacioasa fata de noi romanii, dar ganditi-va putin si poate…? Acum ca am trecut de aceste frumoase sarbatori, sa spunem marea bucurie :Cristos A Invait” si sa avem parte de multa sanatate, bucurii, fericire si zile senine…
  NAMASTE !!!!

   
  1. Lumea crestina spune de un amar de ani „Cristos A Inviat”,dar tot un mort viu a ramas,deci si asta-i tot o …maimutareala.Cristos a fost si este viu dintotdeauna si pentru totdeauna.A spune doar acele cuvinte-stereotip e…gest de maimuta.Yashua,cel care l-a manifestat pe Cristos,pe Dumnezeu pe pamant a dat intr-adevar un exemplu de ce poate omul sa realizeze pe pamant:SA INVIE („veti face toti ce fac eu,ba mai mult decat atat”).Asta nu se realizeaza maimutarind.Chiar cuvintele Lui au fost tendentios interpretate.Cand a spus :”Eu sunt Calea si Lumina si Viata” (citat aprox.),a anuntat pe fiecare om sa-si proclame siesi acest deziderat.Pentru a face ce a facut El,fiecare om e necesar sa-si fie lui insusi propria Cale,proprie Lumina si propria Viata.Numai asa poate iesi din randul turmei care maimutareste si intra in randul Creatorilor :IMITATIA ESTE OMENEASCA,CREATIA E DIVINA si-i este daruita aceasta abilitate absolut cu desavarsire, omului.

    
   1. … incredintarea mea este ca cine chiar vrea sa ajunga la Iisus/Christos ar face bine s-o faca direct, nu prin intermediari. Eu cred ca mai nimic din ce citim si auzim despre Iisus nu il reprezinta pe adevaratul Iisus. Umanitatea, prin biserica, L-a pus sa spuna lucruri pe care nu le-a spus ca sa-l transforme intr-un produs comercial, numai bun de patronat ritualuri cu iz de gratar si mititei … a devenit saracul doar o scuza pentru umplut burdihanul si luat zile libere!
    Pe de alta parte de peste o mie de ani ploua cu carti de comentarii despre biblie si despre ce a spus Iisus … Am citi si eu cateva si cand n-am ras in gura mare mi-au dat lacrimile de mila celor care citesc si cred ce spun autorii prin comentarii.
    Pai cum pot niste indivizi mediocri (popi/calugari/alti autori, etc) ca sa nu zic altfel sa-si dea cu parerea despre ceva divin aflat mult peste intelegerea/vibratia lor ?? Doar Iisus sau alt maestru la nivelul Sau, sau mai inalt poate sa comenteze ce a facut el, sa explice si sa imbogateasca eventual originalul, asta tine de bun simt elementar.
    Deci mai bine ne ducem la Sursa direct, fara intermediari.

     
    1. Foarte de acord.Folosesc adesea citate (aproximative) din biblie pentru ca aceasta este pentru majoritatea ,referinta,cand e vorba de Divinitate,in arealul in care traim.Sigur ca ceea ce se propovaduieste (si chiar ceea ce a ajuns la noi mult distorsionat,dupa interese sau neantelegere) nu are nici o legatura cu trairea divina.Aceasta se realizeaza in propriul for interior,prin prezenta si permiterea propriului suflet de a lua conducerea trupului,mintii si intregului arsenal numit om.Da,intre om si Divinitate nu e nevoie de intermediari si nimeni n-a ajuns la desavarsire vreodata prin intermediari,mai ales necunoscatori si aroganti.Este absolut „lucrare” personala.Numai un traitor al experientei,un Maestru are ce impartasi, direct si nu prin mintea si gura altora care vorbesc din inchipuiri.

      
    2. Recitind comentariile ce au urmat primului ..posta de mine, am crezut ca se vorbeste de alt material..Si asta pentru materialul , mesajul era despre o calitate a maimutelor, pe care o mostenim si noi, sau o imitam, cea ce a dus la aceasta expresie „minte de maimuta”,. Ori dumneavoastra -Lucica si Claudiu – trimiteti aceastra extrapolare in domeniul divinitatii, al \Invieri sau nu a Domnului nostru Isus Cristos ( Hristos) a ce a facut El si ce o sa mai faca si de aici la maimutareala, cand de fapt noi suntem cei care ne comportam precum aceste primate. Dialogul este interesant, nu pot nega, dar ca parere personala nu prea batea cu tema in cauza. Sau cel putin asa ma inteles eu. Scuze daca am gresit, dar hai sa mai citim odata povestea noastra si sa vedem ce se intelege de fapt> Numai bine stimati colegi in aceste pagine ale „Filelor de Lumina „! NAMASTE !! Cred ca ( ca dealtfel mai meru) Batranul Dan a inteles cel mai bine sensul acestei povesti !Ma plec cu smerenie Batrane Dan si-ti multumesc pentru lectiile tale de viata !

      
     1. Daca dvs. credeti ca va ”trageti” din maimuta, atunci poate ca ar trebui spus, Maimuta a Inviat.!!!
      Sa fi facut maimuta OM, dupa chip si-asemanare?
      La naiba,…
      A ne incurca originile, este cea mai teribila dintre maimutareli.
      Ori il cititi pe darwin pana la capat, ori Biblia, sau orice text sacru.
      Darwin s-a maimutarit o perioada cu aceasta teorie, dupa care, i-a venit mintea la cap.
      Si totusi, se dau doctorate oe aceasta tema,…nu-i pitoreasca, lumea asta?
      Cineva i-a spus, Comedia Umana, in loc de maimutareala umana.
      Va rog sa luati in considerare, ca acest mesaj nu este deloc ironic.
      Ci o simpla observatie.
      Daca va pasioneaza cine din cine se trage, o sa descoperiti teoria ca maimutele sa cam trag din oameni.
      Probabil din cei care au facut din maimutareala , un mod de viata.
      Incalcite-s caile D-lui,…
      Toate cele bune,…

       
     2. Aceasta fila nu este informatie de zoologie,ci pilda si de aceea am facut trimitere in domeniul divinitatii,fiind ceea ce intereseaza,observ,pe participanti.Si…parerile sunt impartite spre deliciul diversitatii.Fiecare este liber sa inteleaga si sa exprime …dupa chipul si asemanarea lui si nu e nici o greseala,e transcrierea propriei perceptii.Esti la fel de iubit de Dumnezeu,ca oricare altul,indiferent de felul in care apreciezi prestatia altora.Nu-ti sunt judecate nici aprecierile,nici dezaprobarile.Te imbratisez cu sinceritate !

       
     3. E o vorba la romani: „Vorbim impreuna si ne intelegem separat…”! Stimate comentatoare…Povestea este doar o „FABULA” !!! Se vrea a se intelege, folosind aceste animale (maimutele) in a explica ca si NOI-OAMENIII, avem astfel de tendinte, de a amana ceva in detrimentul personal sau al societatii, ocupandu-ne de alta lucruri…[cum ar fi hrana zilnica cu banane]. Cred ca trebuie sa pun punct. Ironica sau NU , afirmatia cu”maimuta a inviat” este total nefericita …ca sa nu spun altceva !

       
     4. Si totusi numai despre partea „maimuta” a omului se poate spune ca ar fi cazul sa invie,ca partea Cristos care-i in inima oricui,a fost si este viu dintotdeauna pentru totdeauna.Asa ca o constatare a invierii maimutei ar marca momentul TREZIRII .

       
 2. N-am stiut ca asa i se spune, dar recunosc ca o am si eu cate-odata. Nu reusesc sa ma linistesc pt. ca trebuie sa fac aia, sau alta, ba chiar sa mananc…. Cred ca mi-ai trimis o oglinda. Pot sa rad de mine, sau sa ma intristez sau sa invat. Multumesc.

   
 3. Singurul lucru cu care avem mereu de_a face este GANDUL_IAR gandul poate fi schimbat.Prima problema dupa parerea mea este sa incepem odatacalatoria noastra interioara pentru a u ne trezi. Gandurile noastre subconstiente sunt batalia ce alegem s-o castigam nu conversatiile sterile despre….INTERPRETARI.Sa traim in prezent responsabili de ceea ce facem sa avem intelepciunea lui-ceea ce tie nu-ti place altuia nu-i face sunt cateva prioritati de care ar fi bine sa tinem cont.

   
  1. Da, Rodica! Mai bine mi-as analiza reactiile mele mai mult decat pe cei carora le datorez nasterea lor. E interesant cum reactionez eu, si dupa ce am vazut imi recunosc lipsa de maretie, iau un polonic de smerenie fata de Creatorul care sigur nu asa m-a inzestrat, iar apoi renunt la a ma mai judeca… si uite asa am cazut din Pomul Cunoasterii Binelui si Raului… sau cum se exprima alti oameni… depasesc dualitatea cu un zambet buddhic sau asa :)

    
 4. ma regasesc si eu in „maimuticile” astea: nu mai prididesc cu lucruri pe care le fac partial, alternativ, pe sarite in ideea ca in timpul X le rezolv cumva pe toate. mai repede :) dar e o falsa impresie……. Cand e vb de stat pe ganduri/ meditatie, imi fac timp Sunt ceva mai cuminte.

   
 5. Consider , din propria-mi experienta de viata de pana acum , privind perioadele in care eram Dominat de propria-mi Minte de Maimuta , pe care o am si eu ca fiecare , ca doua din Efectele cele mai puternice au fost acelea de a ” ma scoate din Clipa prezenta ” si de a -mi consuma Energiile mentale cu „scopul ” de „a-mi umfla Orgoliul „. De altfel , consider ca zbuciumul Mintii de maimuta = Starea naturala a orgoliului (stare lipsita de Liniste ,Tihna si Pace ). Si totusi …..Divinitatea ne-a lasat sa avem si aceasta minte ……cu un scop. Fiecare din noi poate incerca sa descopere care este acesta. Namaste

   
 6. Pana nu ma satur de ceea ce-mi produce mintea de maimuta, o sa ma dau cu capul de peretii propriei mele custi cu zabrele numite in diferite feluri … mi-a fost data ca sa fac diferenta atunci cand aud ,,Linisteste-te si afla ca EU SUNT Dumnezeu!” Adevarat, clipa prezenta e perfecta, nu-i lipseste nimic, dar cum sa vad eu asta daca locuiesc 90 la suta in propria-mi minte? Mintea e un dat minunat, insa mult timp am folosit-o in scopuri improprii… ce usurare sa stea in banca ei atunci cand vreau Eu cel adevarat :)

   
 7. Daniela draga, tare as vrea sa discut cu cineva despre Viata Impersonala, mi se pare ca as intelege mai bine. Am citit odata, apoi recitesc paragrafele si de fiecare data inteleg mai mult. Ma bucur si as vrea sa si spun la cineva, dar nimeni din jurul meu nici nu vrea sa citeasca….Imi pare bine ca File de Lumina ne aduce tot mai aproape pe cei care gandim la fel. Multumesc,

   
  1. Eugenia, cu cea mai mare placere! Aici, pe File de Lumina am trait cateva miracole… ceea ce iti este necesar vine pe orice cale, prin oricine… pana la discutii iti spun: sunt mai fericita ca oricand :)

    
  2. Imi cer scuze, dar nu stiu cum sa fac altfel… Eugenia, iti las aici adresa mea de skype: daniela.sarah3

    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top