skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Iepurașul și broscuța

 

Vă mai aduceți aminte de întrecerea dintre iepuraș și broscuță? Cu toții știm că povestea se termină cu faptul că iepurașul pierde întrecerea la alergari, iar broscuta este cea care câștigă.

Ei bine, de fapt, nu acesta este finalul. După pierderea rușinoasă a competiției, iepurașul a cerut să se mai organizeze o întrecere. De data aceasta, se hotărâse să nu mai doarmă.

S-a dat startul la competiție și, rapid, iepurașul a câștigat un avans bun în fața broscuței. De data aceasta, nu s-a oprit până nu a terminat cursa.

Broscuța a pierdut acest concurs, dar nu a renunțat și l-a provocat pe iepuraș la o întrecere ceva mai diferita. Iepurașul plin de încredere în forțele sale, a acceptat. Acum știa de ce pierduse prima oară: din cauza lenei sale.

S-a dat startul la a treia întrecere. Iepurașul a început alergarea și se făcu nevăzut. Cei din jur râdeau de broscuță, iar iepurașul alerga atât de repede, încât nici nu se uita de ce râdeau ceilalți. Dorea ca de data asta să câștige cu un scor și mai bun față de cursa a doua. Dar drumul ales pentru întrecere ducea spre un râu, iar iepurașul nu știa să înoate, astfel incat a fost forțat să rămână pe loc.

După un timp a apărut și broscuța și cu toată încrederea a intrat în apă și a început să înoate cât de repede putea, pentru a trece de partea cealaltă a râului. După ce s-a vazut pe malul râului, și-a continuat alergarea, până ce a a trecut de linia de final al cursei. Iepurașul continua să privească neajutorat, de pe celălalt mal.

Dar povestea nu se termina aici.

Iepurașul a învățat din prima cursă că a pierdut din cauza aroganței și lenei sale.

Broscuța a învățat din a doua cursă că a pierdut pentru că oponentul său era cu adevarat bun la alergări.

Dupa a treia întrecere, iepurașul a învățat că nu este destul doar să ai aptitudini, ci trebuie să știi și cum să îți folosesti mintea, pentru a reuși.

Astfel, după cele trei întreceri, iepurașul și broscuța au decis să facă o alergare împreună, nu o întrecere, ci doar o alergare. Au alergat până la râu, unde broscuța l-a luat pe iepuraș pe carapacea sa și l-a ajutat să treacă râul și după ce au ieșit din apă, de la mal, iepurașul a luat în carcă pe broscuță și a fugit către linia de final a cursei.

Ce au învățat ei? Amandoi au învățat să lucreze în echipă. Astfel, poți să termini aceeași sarcină, într-un timp și mai rapid. Atunci când erau în competiție unul contra celuilalt, numai unul se bucura de victorie; acum aveau ocazia să se bucure amandoi, de reușita lor.

de: Sanjeev Kumar Singh

Comentarii (7)
 1. Sorry, e cam seaca si scolastica… Mi-a adus aminte de ce lupul, care este carnivor prin definitie, a ajuns vegetarian dupa ce a facut echipa cu capra si cu varza… Simt intrebarea voastra nerostita! Da, asa e, lupul a asteptat capra sa manance varza si apoi a mancat-o cu totul… Sunt complet neserios, este?
  Namaste!

   
 2. Pentru un spiritual poate parea seaca si scolastica pentru un intreprinzator nu. Intr-o firma eficienta este nevoie de amandoi. Au pozitii diferite dar acelasi scop. Cu cat sunt mai creativi, comunicativi si isi folosesc capacitatile native si profesionale prin abordari diferite cu atat mai bine pot face fata oricaror evenimente ale pietii. Se numeste adaptabilitate. Se folosesc aceste tehnici si in echipele de negociere. Oricum amandoi sunt castigatori daca colaboreaza si perdanti daca se busesc reciproc – depinde cine este managerul. Tehnica se foloseste si in invatamant pentru a stimula calitatile native ale elevilor si ai face sa socializeze eficient. Daca ideea acestui site este de a transmite doar siropuri si copy-past citate pentru a fi comentate dulceag, da, acest text implica gandire si aplicabilitate – deci nu corespunde. Cu drag si cu respect.

   
 3. Daca atunci cand citesti un lucru …oricat de MARUNT.si nu ai HARUL …sa-l transformi in ceva …MARET..inseamna ..ca tu …inca nu ai reusit ….nu ai lucrat …destul …cu EL ….NU …JUDEC …pe nimeni ..departe de mine ..gandul acesta ..si daca am deranjat pe cineva IMI CER SCUZE …..Pentru a reusi ..sa intru ..total ..in …miezul …INTELEPCIUNII ..acestei ..povesti ..am citit-o ..si am recitit-o ..pana cand …am simtit SCIMBAREA din mine …si am ajuns la concluzia …Pentru a reusi in viata ..trebuie sa renuntam la EGOISMUL din noi … sa intelegem …ca …nu esti buricul pamantului …si …ca uneori …mai avem nevoie …de o alta persoana …pentru a reusi …sa ducem la capat …un plan ..pe care noi… ni… l-am propus ….Cand vom trai UNUL pentru TOTI …si TOTI pentru UNUL …intr-adevar …vom reusi sa TRANSFORMAM LUMEA …si o data cu aceasta SCHIMBARE …si viata noastra …RAZVAN…..chiar am apreciat ..INTELEPCIUNEA …acestei povestiri … :) si voi tine cont …sa o folosesc ..in viata …atunci cand va fi necesar …MULTUMESC ! din suflet …si inca ceva …mi-a BUCURAT …chiar si sufletul … Va imbratisez pe toti …..

   
 4. Pilda este PUR spirituala,( ca orice pilda, dealtfel) iar spiritual nu inseamna neantreprinzator,…ci, paradoxal, ei sunt adevaratii intreprinzatori,…Initiati., de la ” a initia”,…a actiona,…
  A nu ”prinde” spiritul po-vestii, nu inseamna a fi neserios,, Razvan.
  In lumea celor care ”po-vestesc” metaforic, alegoric, lucruri adevarate, exista o zicala draga lor dintotdeauna, , care este si o cheie, totodata,…
  Ea spune: ”litera ucide, doar spiritul insufleteste”,…ori, ”cine are ochi sa vada, cine are urechi sa auda”,…
  E ca si cum s-ar spune ca daca nu ”prinzi” spiritul Bibliei, esti neserios,…Aiurea,…asta este doar una din scuzele ”auto-arogante” ale egoului,…micul ”sine” omenesc
  Altfel, este doar o mica neputinta, de a ”prinde” ceea ce este dincolo de litera,…adevaratul mesaj si nu aparenta,…mesajul ”Sinelui” mai inalt.
  In povestioara de mai sus, iepurasul si broscuta, sunt doua aspecte ale psihicului omenesc,…si nu numai in aceasta po-veste,…
  Toate po-vestile, sunt scrise din punctul de vedere al ” Sinelui” mai inalt, ca sa zic asa,…Micul sine, vede doar litera. Marele Sine, vede adevarul din spatele literei.
  Adevarul, este neschimbator,…pe cand aparentele, le poti numi metaforic, alegoric,… iepurasi broscute,…si cate si mai cate,…
  Toate cele bune , echipei For You,…care cu siguranta nu trebuie sa-si propuna sa decripteze pentru fiecare, toate mesajele expuse aici,…nici nu ar putea,…
  Cate minti, atatea capacitati de intelegere,…
  Spiritul care insufleteste, este in fiecare,… si neputinta intelegerii, nu trebuie aruncata in spatele altora,…
  Toate cele bune, tuturor,…

   
 5. Scurta, seaca, scolastica, dar plina de morala. Nimic nu se face fara ajutor, colaborare si bunaintelegere!
  Deci sa retinem pilda in primul rand, cu atat mai mult cu cat este prezentata atat de succint si spune mult in putine cuvinte!

   
 6. Multumesc Minunatelor Fiinte Necuvantatoare (iepurasul si broscuta) pentru acest ” Curs despre modul cum poate Evolua (maturiza o Fiinta ) ” : De exemplu iepurasul :
  1. Experimenteaza o Situatie din Viata (Competitia)
  2. Observa Rezultatele acestei Experiente de Viata si Isi Asuma Responsabilitatea Lor (pierderea Competitiei)
  3..Analizeaza si Invata Lectia de Viata din Aceasta Experienta (Lenea si Infatuarea au cauzat pierderea Competitiei)
  5.Evolueaza (se Maturizeazia) Schimbandu-si Atitudinea (fata de el , fata de Competitie si fata de celalalt Competitor)
  6. Experimenteaza o alta Situatie de Viata ( o noua Competitie )
  7.Observa Rezultatele acestei noi Experiente si isi asuma Responsabilitatea Lor (castigarea Competitiei )……….Samd urmand aceleasi chestiuni ca la punctele precedente……
  ………………………………….
  Toate cele de mai sus sunt valabile si pentru broscuta si poate ……si pentru Minunatele Fiinte Cuvantatoare – Oamenii . Un gand bun pentru Toate Fiintele Necuvantatoare si Cuvantatoare de pe acest Pamant si …de pe alte „Pamanturi „.

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top