skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Căruța goală

 
Păsărelele cântau voios, pașii mei se avântau prin iarba verde de început de vară. Simțeam prezența mare, bună și blândă a tatălui meu.
Este un om tare înțelept, iar cuvintele lui rare, ce au un ritm propriu, mă farmecă și mă vrăjesc. Când este supărat pe mine, tata nu mă bate, așa cum face tatăl lui Andrei.
Tata se uita lung, pătrunzător… și tace.  Are acea tacere asurzitoare, ce mă face să intru în pământ de rușine. Aș prefera să urle, să mă bată, să mă ia de urechi sau de perciuni… dar, nu… el mă privește și tace.
De cele mai multe ori, eu nu rezist, izbucnesc în plâns și, printre sughițuri, îmi cer iertare.
Sunt doar un copil și fac și eu năzbâtii, iar câteodată, chiar dacă toată lumea îmi este împotrivă și eu știu că am făcut ceva pentru care merit să fiu pedepsit, tata mă ia în brațe și râde de traznaia mea.
Când eram mai mic nu înțelegeam, dar acum știu că tata este înțelept. El are alte reguli și alte măsuri față de ceilalți oameni. Se poate ca ceea ce fac să fie greșit în fața tuturor și, totodată, să fie corect în fața tatei.
La început nu-mi explica, apoi, când am crescut, a început să-mi arate, să mă învețe.
De obicei, tatălui meu îi place să-mi spună câte un lucru important, în poienița de la marginea pădurii. E poienița noastră, este bucătăria unde tata îmi servește masa, aici îi place lui să-mi dea hrana pentru minte, acasă o primesc pe cea pentru trup, iar hrana pentru suflet o primesc tot timpul. Așa mi-a explicat, odată, tata.
Acum, pașii lui se aud ca un foșnet regulat în iarbă.
Am închis ochii. Vreau să aud, nimic mai mult, uf… am căzut.
Tata se oprește lângă mine și mă privește, cu zâmbetul pe față.
Nu mă ajută să mă ridic. Nu sare la fiecare zgârietură, la fiecare lovitură pe care o primesc. El doar stă de pază lângă mine.
Dacă ar fi ceva grav, ceva ce nu pot rezolva eu, atunci intervine și mă ajută, altfel nu. Așa e tata, vrea să mă învăț cu greutățile. Îmi spune că nu o să fie toată viața lângă mine și trebuie să învăț să mă descurc.
În privirea lui am văzut că trebuie să-i răspund la întrebarea mută…
– Aveam ochii închiși, tata. Doream să te aud, am spus eu rușinat.
– Foarte bine, mă bucur, copilul meu, dar trebuie să stai pe loc când închizi ochii, altfel cazi. Dar… o să vorbim în poiană.
– Bine tati, spun eu, mărind pasul.
Evident, nerăbdarea mea este atât de mare, încât orice oboseală a devenit o amintire veche, uitată într-un colț prăfuit al memoriei. Acum vreau să ajungem cât mai repede. Va trebui să-mi spună cum să ripostez, când copii mă necăjesc. Ieri, Gigel, cu Fane și cu Gheorghe râdeau de mine și spuneau că o să fiu un mucalit ca tata, că dacă tata se taie la limbă și nu poate vorbi, lumea în sat o să observe abia după un an sau doi. Multe asemenea lucruri mi-au zis. Am sărit să mă bat cu ei, dar sunt mai mari și eu am fost cel care a încasat-o.
I-am spus totul tatei și am crezut că se va duce la păriții lor ca să-i pedepsească. Nu a fost așa. Singurele lui cuvinte au fost: „mâine mergem în poiană.”
Deja se vede… mai sunt câțiva pași, am ajuns.
Ne așezăm pe aceleași buturugi, ce stau aici parcă de milenii.
– Fiule, când totul în jurul tău se mișcă, când totul este un haos, când problemele te apasă, când necazurile te cuprind, atunci vei căuta soluții. Dar ca să le găsești vei avea nevoie să te depărtezi de ele, pentru ca să le poți auzi. Auzul este mai important decât crezi. Ascultă și vei afla răspunsurile la întrebările tale.
– Cum să ascult?
– Ascultă cu ochii închiși. Așa mintea ta se va putea concentra mai bine și vei auzi lucrurile pe care, în mod normal, nu le bagi în seamă.
– Și după ce ascult?
– Ascultarea are două roluri, fiul meu. În primul rând, ascultând înveți, așa cum se întâmplă acum cu tine. Dacă nu asculți, îți lași mintea să se învârte cu aceleași și aceleași idei/noțiuni/cunoștințe. Dacă nu asculți, nimic nou nu intră în tine. Ține minte: religia spune că „la început a fost cuvântul…”. Asta înseamnă că vorbele au putere. Cuvintele sunt mai puternice decât războaiele, pentru că ele pornesc și opresc războaie. Fără un  „te iubesc!”, spus persoanei iubite, îți vei petrece viața în singurătate și tristețe. Cuvintele au putere. Folosește-le cu înțelepciune.
– Dar… tată, copii au râs de mine și au zis că tu ești aproape mut.
– Închide ochii, dragul meu și spune-mi ce auzi.
– Aud păsările…
– Foarte bine, ce altceva?
– Aud vântul…
– Foarte bine, ce altceva?
– Aud zgomotul unei caruțe de departe, abia se aude…
– Da… e o căruță goală, se aude..
– Tată, cum știi că este o caruță goală, fără să o vezi, doar auzind-o?
– Este foarte ușor să-ți dai seama când o căruță este goală, datorita zgomotului pe care îl face. Cu cât căruța este mai goală, cu atât face mai mult zgomot.
– Când vei vedea o persoană vorbind prea mult, vei observa că îi întrerupe pe ceilalți pentru a vorbi, a vorbi, a vorbi mereu. Acea persoană este îngâmfată și se crede superioară tuturor. Atunci să-ți aduci aminte: Cu cât este căruța mai goală, cu atat e mai mare zgomotul pe care îl face.

Autor text: Răzvan

după o idee dintr-un email primit la redacție

De acelați autor: Trepte spre Cer

 

Comentarii (10)
 1. Oare cati dintre parinti ,procedeaza ca acest Tata , care ” nu sare la fiecare zgarietura ……”. ?Oare cati dintre parinti constientizeaza ca si „ocrotirea ” odraslei e bine sa aiba o limita ?….. Oare cati dintre parinti dupa ce si-au ‘cocolosit ” ani intregi ,” bulgarasul rupt din soare” , constata (daca sunt in stare ) nematurizarea lui….. Oare cati dintre parinti isi asuma cu adevarat Responsabilitatea de a „umple caruta mintii copilului” cu Lucruri Utile pentru Evolutia Lui ca Fiinta ?…..Bine ar fi sa fie ….fara numar.
  Multumesc Razvan , am trecut in „caietelul meu ” aceasta Pilda : „Cu cat este caruta ,mai goala …..”.As adauga doar o vorba a lui Osho : „Tacerea este ,Spatiul in care Omul se Trezeste „…… care parca ar vrea sa ne spuna sa ne mai oprim „cleveteala „Mintii noastre ” …….Ce se intampla dupa aceasta „Oprire” …poate constata fiecare ….daca doreste sa Experimenteze ” Oprirea „…….
  Si acum va invit sa ascultam o melodie ,interpretata de Shania Twain ; God Bless the Child ‘ (Dumnezeu Binecuvanteaza Copiii) . Pace ,acceptare si bucurie

   
 2. Ganduri…..Cuvintele sunt de prisos…Prefer tacerile …acele… in… doi…pentru ca m-ai invatat sa tac… In linistea ce m-a cuprins …am reusit…sa ma bucur ..de..fiecare clipa …M-ai invatat sa astept…Si am aflat …ce inseamna FERICIREA …daruind… …multa IUBIRE…M-ai invatat …sa-ti descifrez …tacerile …Si ..am aflat cat de mult ma iubesti…Sunt AICI …de mult timp…Trenuri vin ..si ..pleaca …Astept …ca dintr-un tren…aglomerat …sa coboare …un chip cunoscut…sa-mi zambeasca …sa ma ia de mana …sa ne privim …TE IUBESC … Asa am simtit ..asa am scris ..Va doresc o zi …plina de iubire in sufletele voastre …Esti belea ..RAZVAN…Reusesti intotdeauna sa ne …trezesti..simturile … …ma refer la cei care stiu cu adevarat ..sa viseze …A sti sa visezi..ESTE un HAR…:)….si …. vezi..uite asa imi incarc eu bateriile …Aud ceva ?…Are cineva de comentat ?…:)))…PACE …RECUNOSTINTA …si multa IUBIRE…

   
 3. O povestioara minunata si inteleapta.
  O zi minunata va doresc tuturor in linistea mintii sa putem .
  Cu drag

   
 4. Un astfel de TATĂ avem fiecare în ceruri.
  ”D-zeu ne vorbește însă, când într-un fel,când în altul,dar omul nu ia seama”cartea Iov (din Biblie),cap.33 vers.14.
  Oare,când vom lua seama la ce ne vorbește(chiar dacă tace)?Dincolo?Va fi prea târziu!
  ”Vorbește, Doamne,căci robul Tău,ascultă”(1 Samuel cap.3 vers.9),a spus acest om din vechime.Să facem ca el!

   
 5. Buna seara.
  Ati retinut cuvintele de la finalul textului de mai sus? Iata-l: „Cand vei vedea o persoana vorbind prea mult…..acea persoana este ingamfata si se crede superioara tuturor.”
  In cazul nostru nu putem spune ca vorbim….daoar scriem.” Nu am spus eu nimic.Textul de mai sus postat astazi ,13 aprilie,de catre Razvan,spune.
  O seara minunata tuturor si un sfarsit de saptamana cald pentru toata lumea….pentru Clement,sa te bucuri cat poti de mult de fericirea de a trai intr-un loc asa frumos cum ni l-ai descris.Sefora

   
  1. Multumesc. :) Toti oamenii merita sa-si gaseasca locul ideal pentru ei, Raiul lor pe Pamant. O seara minunata tuturor!

    
 6. Tare-mi plac oamenii intelepti si tacuti, ei deschid gura numai ca sa spuna ceva important, care-ti ramane cumva intiparit in minte, ceea ce inseamna ca pune mintea ta sa se gandeasca. Multumesc frumos pentru mesajul pe care l-ai trimis prin” caruta goala”, chiar daca nu are ce spune, face mult zgomot…

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top