skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Ceșcuța

 

O familie a plecat într-o excursie în Anglia pentru a cumpăra ceva dintr-un frumos magazin de antichități, pentru celebrarea celei de a 25-a aniversări de la căsătorie. Amandurura le plăceau antichitățile și produsele din argilă, ceramice, în special ceștile de ceai. Au observat o ceașcă excepțională și au întrebat:

– Putem să vedem ceșcuța aceea? Nu am văzut niciodată ceva atât de frumos.

În timp ce doamna le oferea ceea ce ceruseră, ceșcuța de ceai a început să vorbească:

– Voi nu puteți să înțelegeți.. Nu am fost de la început o ceșcuță de ceai. Cândva am fost doar un bulgăre de argilă roșie. Stăpânul m-a luat și m-a rulat, m-a bătut tare, m-a frământat în repetate rânduri iar eu am strigat:

– Nu face asta! Nu-mi place! Lasă-mă în pace, dar el a zâmbit doar și a spus cu blândețe:

– Încă nu!

Apoi, ah! Am fost așezată pe o roată și am fost învârtită, învârtită, învârtită.

– Oprește!  Amețesc! O să-mi fie rău! am strigat. Dar stăpânul doar a dat din cap și a spus, liniștit:

– Încă nu.

M-a învârtit, m-a frământat și m-a lovit și m-a modelat până a obținut forma care i-a convenit și apoi m-a băgat în cuptor. Niciodată nu am simțit atâta căldură. Am strigat, am bătut și am izbit ușa ..

– Ajutor! Scoate-mă de aici! Puteam să-l vad printr-o deschizatură și puteam citi pe buzele sale în timp ce clătina din cap dintr-o parte în alta:

– Încă nu.

Când mă gândeam că nu voi mai rezista încă un minut, ușa s-a deschis. Cu atenție m-a scos afară și m-a pus pe raft… am început să mă răcoresc. O, mă simțeam atât de bine! Ei, așa este mult mai bine, m-am gândit.

Dar, după ce m-am răcorit, m-a luat, m-a periat și m-a colorat peste tot… mirosurile erau oribile. Am crezut că mă sufoc.

– O, te rog, încetează, încetează, am strigat! El doar a dat din cap și a spus:

– Încă nu!

Apoi, deodată m-a pus din nou în cuptor. Numai că acum nu a mai fost ca prima dată. Era de două ori mai fierbinte și simțeam că mă voi sufoca. L-am rugat. Am, insistat. Am strigat. am plâns, eram convinsă că nu voi scăpa. Eram gata să renunț. Chiar atunci ușa s-a deschis si El m-a scos afară și, din nou, m-a așezat pe raft, unde m-am răcorit și am așteptat și am așteptat întrebându-mă:

– Oare ce are de gând să-mi mai facă?

O oră mai târziu mi-a dat o oglindă și a spus:

– Uită-te la tine.

Și m-am uitat. Aceea nu sunt eu; aceea nu pot fi eu. Este frumoasă. Sunt frumoasă!!!

El a vorbit blând:

Vreau să ții minte, știu că a durut când ai fost rulată, frământată, lovită, învârtită, dar, dacă te-aș fi lăsat singură, te-ai fi uscat. Știu că ai amețit când te-am învârtit pe roată, dar, dacă m-aș fi oprit, te-ai fi desfăcut bucățele, te-ai fi fărâmițat. Știu că a durut și că a fost foarte cald țn cuptor și neplăcut, dar a trebuit să te pun acolo, altfel te-ai fi crăpat. Știu că mirosurile nu ți-au făcut bine când te-am periat și te-am colorat peste tot, dar, dacă nu aș fi făcut asta, niciodată nu te-ai fi călit cu adevărat. Nu ai fi avut strălucire în viață. Dacă nu te-aș fi băgat pentru a doua oară în cuptor, nu ai fi supraviețuit prea mult fiindcă acea întărire nu ar fi ținut. Acum ești un produs finit. Acum ești ceea ce am avut în minte prima dată când am început să lucrez cu tine.

Morala: Dumnezeu știe ce face cu fiecare dintre noi. EL este OLARUL, iar noi suntem argila LUI. EL ne va modela, ne va face și ne va expune la presiunile necesare pentru a fi lucrări perfecte care să împlinească buna, plăcuta sfânta SA voie. Dacă viața pare grea și ești lovit, bătut și împins aproape fără milă; când lumea-ți pare că se învârtește necontrolat; când simți că ești într-o suferință îngrozitoare, când viața pare cumplită, fă-ți un ceai și bea-l din cea mai draguță ceașcă, așează-te și gândește-te la cele citite aici și apoi discută puțin cu OLARUL.
„Asta îmi este toată misiunea și rostul pe pământ, pentru care m-a înzestrat cu daruri – deși eu sunt nevrednic. Pentru asta sunt solicitat în toate părțile, ca să propovăduiesc iubirea lui Dumnezeu și sfințirea oamenilor prin iubire. De alte gânduri și rosturi sunt
străin.”

  Pr.Arsenie Boca

Comentarii (14)
 1. Parintele Arsenie Boca ESTE unul dintre cei mai invatati si intelepti „oameni” care au existat pe aceste meleaguri. ESTE deoarece simplul gand adresat catre el este o conectare, il simti si iti raspunde. Daca era evreu pana acum aveam o noua biblie cu faptele lui. Este nascut roman si a facut si face mult bine in continuare chiar daca nu il vedem. Sunt mii de familii care au beneficiat si beneficiaza de intelepciunea lui. Stia reala teologie, medicina, terapii cu plante si miere de albine, cunostea comportamentul si afectiunile atat ale oamenilor, plantelor cat si a oricarui animal. Stia sa respecte viata sub toate formele si manifestarile. Avea capacitatea reala de a face translatii. De aceea nu sunt singura care il considera in continuare viu si prezent. Bunica spunea ca trupurile merg in pamant si sufletele in nemurire. Sufletul lui este nemuritor, mereu prezent cu aceeasi universala intelepciune. Bunicii mei stiu ca l-au cunoscut personal si cred ca si eu in copilarie. Mergeam de cateva ori pe an la Sambata de Sus si la Prislop. Personal, cred ca a fost un AVATAR. Parintele Arsenie Boca a lasat scrieri de invatatura pentru ca tot omul care stie citi sa se intelepteasca. Una dintre cartile pe care le-am citit si m-au ajutat sa depasesc momente grele de viata a fost „Omul, zidire de mare pret”. Bunica mea spunea ca el este unul dintre putinii oameni care vad mai multe lumi. Atunci nu am inteles ce inseamna. Bunicii mei aveau o deschidere mai larga asupra spiritualitatii deoarece familia noastra are radacini in cam toate religiile. Bunica mama tatalui meu provenea din tata grec si mama tataroaica. Au fugit de acasa si sau casatorit ortodox pentru a fi acceptati in comunitate dar fiecare isi respecta traditiile de familie si le-au inclus in educatia copiilor. Bunicul meu din partea tatalui provine din tata francez si mama rusoaica. Si in familia lor sau respectat ambele traditii catolica si ortodoxa de rit vechi chiar daca au locuit in Ucraina. Bunicii s-au cunoscut, casatorit si trait in Bucuresti cu respect pentru toate traditiile si neamurile. Au trecut prin multe greutati impreuna dar au stiut sa le depaseasca cu iubire, respect, bun simt, corectitudine, intelegere, toleranta sau exigenta. De aceea bunicii mei multumeau pentru bucuria de a fii impreuna la bine si la greu impreuna cu toata familia si prietenii. Au fost considerati de cei ce i-au cunoscut unii dintre cei mai intelepti oameni, iubiti si apreciati. Au stiut sa respecte pe toata lumea si sa invete ei de la alti si sa invete ei pe altii. Bunicii din partea mamei au calatorit vre-o cinci ani in India si vre-o patru in Egipt. Cunosteau foarte bine atat obiceiurile si traditiile musulmane cat si cele orientale. Am copilarit luand de la toti cate ceva si respectandu-i pe toti. De aceea eu consider cursurile de duminica comert nu spiritualitate In special cele tinute de oameni fara familie si fara nici o responsabilitate.

   
 2. da, asa este. Parintele Arsenie Boca ,traieste spiritual si acum si de acum incolo .Sa ne gandim la El si sa-i cerem spijinul ; ne ajuta .Multumesc Razvan pentru acest articol minunat – un motiv in plus de a primi tot ce vine de la Dumneze!u – si bune si rele – pentru ca toate sunt spre binele nostru Doamne ajuta-ne

   
 3. Multumim Doamne pentru tot ,,, de cate ori in viata asta cata ne-a fost data fiecaruia pana acum ,,,nu ne-am revoltat cum a facut cescuta ,,,
  de cate ori nu ne-am suparat pe Dumnezeu pentru ,,,,,,necazurile,,, cu care ne-am confruntat ,,,,,Eu asa am facut ,,,,iar acum cand a trecut ,,,si ma uit in oglinda ,multumesc din sufletul meu ,,,,OLARULUI,,, ramane-am ,,,doar ,,,lut…Mare esti Doamne si minunate sunt lucrurile tale !!!!!!!

   
 4. Draga Maria. Am simtit ca fiind o provocare acest site, care mie personal mi-a adus multa bucurie citind atat materialele trimise de Razvan cat si comentariile prietenilor sau mai putin prietenilor File de Lumina. Mi-am dat seama ca cel mai bine ar fi sa scriu si de aceea lucrez la o carte despre intamplari si dialoguri cu bunicii mei. Consider aceasta ca o dovada de respect pentru tot ceea ce ei m-au invatat pe mine si de care cred ca au nevoie copii mei si cei ce pot aprecia o familie adevarata cu bune si mai putin bune, cu intrebari si raspunsuri, cu experiente fericite sau traume, dar mai presus de orice cu respect si bun simt pentru oameni, natura, viata si intelegere a nevazutului si a diversitatii. Cu drag si cu respect.

   
 5. Învățătura din această alegorie,este sublimă,deoarece ea se găsește in Biblie,cu mult înainte de ar fi pr.Arsenie(”…Suferințele din vremea de acum nu sunt vredinice sa fie puse alături de slava viitoare…”Romani 8(8),”…Felurite încercări…”,1 Petru 1(6),și ep.Iacob 1(2),și alte locuri.
  Ce nu înțeleg eu de la acești oameni care și-au dedicat viața în slujba lui D-zeu prin asfel de învățaturi,cum de nu au înțeles ei,ca să învețe și pe alții că închinarea la alte lucruri(icoane,moaște,cruci,cultul Mariei,cultul morților,tot felul de misticisme cu ape sființite,dezlegări,binecuvântări care mai de care mai caraghioase,etc…),este o insultă,o ofensă adusă la adresa lui D-zeu,o încălcare gravă a poruncii a doua(Exod 20).Nu doresc să judec,doar am în mine această neînțelegere.Nu se poate ca un om sincer care a citit Biblia,să mai accepte aceste practici și superstiții.Tare îmi este teamă(D-zeu știe),ca să nu se trezească spunându-li-se de către Domnul Isus,…”nu vă cunosc…”atunci când își vor etala faptele,…Doamne,nu am făcut noi,nu am …”?.

   
  1. Credeti ca Dumnezeu si-a abandonat pe mai mult de jumatate dintre copii sai?
   Credeti ca Dumnezeu ii trimite in iad pe cei de alte religii doar pentru ca s-au nascut intr-o tara unde religia practicata si mostenita este alta decat cea ortodoxa?
   Sincer… eu ma indoiesc de intelepciunea unei asemenea decizii arbitrare.
   Fata de pacatul de a fi eretic ce mai conteaza o inchinare la moaste, sau la diversi sfinti?
   O seara minunata!

    
   1. Domnule Șerban,afirmațiile (gândurile) mele sunt în concordanță cu ce scrie în Cartea care trebuie să fie la originea oricărei învățături și trăire a vieții pe acest pământ.Copil al lui D-zeu(cum vă exprimați dvs.)sunt numai acei care sunt…născuți nu din sânge,nici din voia firii lor,nici din voia unui om,ci,DIN D_ZEU(Ev.Ioan,cap.1 vers.13),restul,nu sunt copii,ci creați de D-zeu.Ca să devii copil al lui D-zeu,să vedem ce scrie tot în Ev.Ioan,cap1 vers.12;”Dar tuturor ce L-au primit,adică a celor care cred în numele LUI(al D-lui Christos),le-a dat dreptul să devină COPII AI LUI D-ZEU,și în continuare,versetul 13,care l-am expus mai înainte.
    D-le Șerban,eu am scris un comentariu,despre cei care mărturisesc că sunt creștini.Despre alte religii,și alte nații,este un comentariu separat,când va fi cazul.Cei ai lui Mahomed se vor duce la Mahomed,cei ai lui Budha,se vor duce după el,cei ai lui Confucius,…etc.Noi,cei care sunt răscumpărați de Dl.Isus,prin jerfa Lui de la Golgota,ne vom duce,cum spune în Ev.Ioan,cap.14vers.6,”Isus a zis:Eu sunt calea,adevărul și viața.Nimeni nu vine la Tatăl,decât prin MINE”Mai întâi,să ne ocupăm de noi,și să ne corelăm învățătura și viața cu cu ce ne-a fost lăsat scris în Noul Testament(fiindcă nu mai trăim în dispensațiunea Vechiului Legământ).
    Cu deosebit respect și stimă,Ion Burciu

     
 6. PIOS OMAGIU acestui SFANT ce a pasit o perioada printre oameni si care prin MESAJELE DIVINITATII ,TRANSMISE ne INDEAMNA , SA NE FACEM TIMP SA STAM DE VORBA si SA ASCULTAM ” OLARUL ” din noi (GLASUL INIMII ) , SA NE ACCEPTAM si sa ne INVATAM LECTIILE DE VIATA , SA NU MAI CAUTAM VINOVATI PENTRU NEREUSITELE NOASTRE , sa NE ASUMAM RESPONSABILITATEA GANDURILOR si FAPTELOR NOASTRE , SA FIM si ……SA EXISTAM (nu doar sa supravietuim) BUCURANDU-NE DE SINGURA AVERE – CLIPA PREZENTA ,band un „ceai ” cu AROMA PACII INTERIOARE si GUST DE FERICIRE dintr-o ” cescuta ” realizata din ARMONIA DINTRE TRUP , MINTE si INIMA . Namaste

   
 7. ..fiecare dintre noi/oameni/,intelege mai mult sau mai putin din toate cele ce sunt scrise pentru toti in cartile sfinte..bine este sa-i acceptam pe toti asa cum sunt(cand ne tooooot intrebam de ce fac sau spun unii ceva, fara cost sau contra cost noi ne incarcam cu „poveri”, mai mult decat ei/poate ca ei nu gresesc, poate ca acela este drumul lor in viata aceasta)…
  ..”neantelegerea”pe care o are cineva pt cei care se inchina la…ar trebui lasata de o parte ,pt ca fiecare persoana are drumul ei si fiecare dintre noi suntem la un anumit km pe autostrada/si uneori ne este mai usor sa inaintam daca cerem ajutor unor Sfinti sau purtam diverse…
  ..stiu din proprie experienta ca daca ceri ajutor, cu sinceritate, Domnului ,il primesti !..este atat de simplu sa spui „Doamne IH las in seama ta povara pe care o port in suflet{..naantelegerea..pe care o aveti}.Te rog ai tu grija si iti multumesc pentru ca ma Luminezi !”
  Nu vreau sa par ca dau lectii,am vrut doar sa ofer „un putin”dintr-un putin pe care il descoperi atunci cand mai afli cate ceva (..putin..)
  Cu multa prietenie, pentru prieteni

   
  1. Daca ne iubim semenii,nu putem sa stam nepasatori când vedem că sunt pe o cale greșită(chiat dacă lor li se pare că este cea bună),fiindcă avem fiecare răspundere inaintea lui D-zeu,pentru binele sau răul pe care l-am făcut când am trăit pe acest pământ.”Cine știe să facă binele și nu îl face,săvârșește un păcat”(ep.Iacob cap.4vers.17).Eu,mulțumesc tuturor care nu au trecut nepăsători pe lână un om aproape mort în păcat,și mi-a spus despre remediul perfect(chiar dacă în orbirea mea,credeam că sunt creștin),pentru a scăpa din ghearele morții,este sa-l las pe MARELE SAMARITEAN sa-mi deo o altă inimă.Acum,fac și eu,cu dragoste,acelaș lucru.Cine nu vrea să trăiască în prezența Dpomnului Isus,este treaba lui,eu i-am făcut cunosctă direcția cea bună;”Veniți la MINE toți cei trudiți și împovărați și eu vă voi da odihnă pentru inimile voastre”(Matei,cap.11 vers.28).
   Apreciez doamna Carmen,experiențele dvs.privind poverile care le aveți în anumite situații din viață,că le lăsați asupra Celui care poate să dea pacea și bucuria sufletului.

    
 8. ..si da o cescuta de ceai face minuni atunci cand bei ceai din ea chiar daca este goala..
  Cescutele sunt ata de minunate,ca si povestile pe care le primim la FL,era sa scriu”FP/..din poveste”.asta pentru ca eu ador povestile

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top