Jon Nguyen: Turul sistemului solar
Vreți să navigați sistemul solar, fără să trebuiască să cumpărați o navă costisitoare? Jon Nguyen demonstrează programul NASAJPL, „Eyes on the Solar System” [Cu ochii pe sistemul solar] — un soft gratuit pentru explorarea planetelor, sateliților naturali, asteroizilor și navelor spațiale care se învârt în jurul soarelui, în timp real.
Softul poate fi accesat la adresa: http://eyes.nasa.gov/exit.html Apasati pe butonul Explore the Solar System.
Copil fiind, eram fascinat cu tot ce era în aer și spațiu. Urmăream Nova pe PBS. Școala noastră rula episoadele Bill Nye the Science Guy. Când eram în clasele primare, vecinul meu mi-a dat o carte de ziua mea. Era o carte de astronomie. M-am cufundat în ea, ore în șir. O combinație a acestora trei m-a determinat să urmăresc explorarea spațială ca vis personal, iar o parte din acest vis a fost dintotdeauna să zbor în jurul sistemului solar și să vizitez diferite planete, sateliți naturali și nave spațiale.
După niște ani, am absolvit universitatea UCLA și m-am trezit la NASA, lucrând în Jet Propulsion Laboratory. Acolo, echipa noastră a primit sarcina să creeze o vizualizare 3D a sistemului solar. Azi doresc să vă arăt ce am reușit, până în prezent.
Poanta e că tot ce voi face aici, puteți face acasă, deoarece le concepem pentru public, ca voi să le folosiți.
Ceea ce priviți acum e Pământul. Vedeți Statele Unite, California, San Diego. Puteți folosi mouse-ul ori tastatura, ca să rotiți.
Nu-i o noutate. Oricine a folosit Google Earth a mai văzut asta, dar în grupul nostru, ne place să spunem că noi facem opusul lui Google Earth. Google Earth pleacă de la imaginea asta în jos, spre curtea ta. Noi plecăm de la imaginea asta în sus, spre stele. Pământul e grozav, dar ce vrem să vă arătăm sunt navele spațiale, așa că voi distanța interfața și acum vă uitați la mai mulți sateliți care orbitează Pământul. Astea sunt nave spațiale științifice, ce orbitează Pământul. N-am inclus sateliții militari sau meteorologici, nici de comunicare sau recunoaștere. Dacă am face-, ar fi o harababură pentru că sunt o mulțime în spațiu. Partea grozavă e că am creat modele 3D pentru o serie nave, așa încât, dacă vrei să o vizitezi pe oricare dine ele, tot ce trebuie să faci este să dai dublu-click pe ele.
Voi căuta Stația Spațială Internațională. Cu un dublu-click ne duce până la ISS. Iar acum zbori împreună cu ISS, exact unde este acum.
Alt aspect grozav este ca putem nu doar roti video-camera, ci, de asemenea, controla timpul. Pot avansa rondela gradată de aici, să accelerez timpul navei și acum vedem cum arată un apus de soare pe ISS. Ei văd unul, la fiecare 90 de minute. (Râsete)
Ce altceva poate face? Ei bine, pot apăsa pe butonul home, care ne ridică deasupra sistemului solar, iar acum ne uităm la restul sistemului solar. Vedeți: Saturn, Jupiter. Pentru că tot suntem aici, vreau să menționez ceva. E de fapt foarte aglomerat.
Iată-l pe Mars Science Laboratory în drum spre Marte. A fost lansat săptămâna trecută.
Iată-l pe Juno în drum spre Jupiter. Îl avem pe Dawn orbitând Vesta, iar aici New Horizons în zbor direct spre Pluto.
Menționez asta, pentru că există o părere ciudată a publicului că NASA e moartă, că navele spațiale au încetat să zboare și, dintr-o dată, nu mai există nave în cosmos.
Mare parte din ce face NASA este explorare cu roboti. Avem o mulțime de nave în spațiu. E adevărat, nu trimitem oameni în prezent, cel puțin nu în navele spațiale, dar NASA e departe de-a fi moartă. Un motiv pentru care creăm astfel de programe, e ca oamenii să realizeze că există multe alte lucruri pe care le facem.
Oricum, pentru că suntem aici, din nou, dacă doriți să vizitați orice, tot ce aveți de făcut este să dați dublu-click. Voi da dublu-click pe Vesta și iată-l pe Dawn orbitând Vesta. Asta se petrece în timp real. Voi da dublu-click pe Uranus și vedem Uranus rotindu-se pe traiectoria sa, împreună cu lunile sale. Vedeți cum e înclinat la 89 de grade.
Putând vizita diferite planete și traversând diferiți ani, avem date din 1950, până în 2050. E adevărat, lipsesc unele detalii, pentru că unele date sunt greu de obținut. Poți vizita locuri în diferite perioade, poți explora ore în șir – literalmente, ore în șir, Dar vreau să vă arăt ceva în mod special: voi deschide opțiunea de destinație, nava spre planetele periferice, Voyager 1, voi căuta zborul pe lângă Titan. Acum ne-am întors în timp. Călătorim împreună cu Voyger 1. Data este 11 noiembrie, 1980.
Se întâmplă ceva ciudat, aici. Nu pare să se întâmple nimic. Pare că programul e pe pauză. De fapt zboară la viteză reală, secundă cu secundă și, de fapt, Voyager 1 zboară aici pe lângă Titan, cu 60.000 km/oră. Pare că nimic nu se mișcă, ei bine, pentru că Saturn aici e la 1.100.000 km depărtare, iar Titan la 7.000 – 8.000 km depărtare. Imensitatea spațiului face să pară că nimic nu se întâmplă.
Dar să-l facem mai interesant. Voi accelera timpul și privim cum Voyager 1 zboară pe lângă Titan, o lună cețoasă a lui Saturn. De fapt are o atmosferă foarte densă. Voi recentra camera către Saturn. Mă voi depărta, vreau să vă arăt Voyager 1, zburând pe lângă Saturn.
Ceva trebuie specificat aici. Cu o vizualizare 3D ca asta, putem spune nu doar că Voyager 1 a zburat pe lângă Saturn. E o întreagă poveste de spus aici. Și mai bine, pentru că e o aplicație interactivă, poți spune povestea tu însuți. Dacă vrei să te oprești, te poți opri. Dacă vrei să continui, dacă vrei să schimbi unghiul camerei, o poți face, și din cauza asta vă pot arăta că Voyager 1 nu numai că zboară pe lângă Saturn, de fapt zboară pe desubtul lui Saturn. Ce se întâmplă aici, în timp ce zboară sub Saturn: Saturn îl atrage gravitațional și îl aruncă în sus, în afara sistemului solar. Dacă îl las să ruleze, îl vedeți pe Voyager 1 zburând pe traiectorie. Revin la sistemul solar. Revin la ziua de azi, acum. Vreau să vă arăt unde e Voyager 1. Acolo, sus, deasupra sistemului solar, ieșit din sistemul solar.
Încă ceva. Acum știți cum a ajuns acolo. Acum știți de ce, iar pentru mine acesta e scopul programului. Îl puteți manipula singuri. Poți zbura tu însuți și poți învăța.
Cunoașteți sloganul de azi „Lumea la îndemâna ta” Ei bine, încercăm să vă dăm sistemul solar la îndemână – (Râsete) și sperăm că, odată ajunși acolo, veți putea învăța să știți ce am făcut și ce avem de gând să facem. Iar visul meu personal e pentru copii, să-l exploreze și să vadă minunile din cosmos, să fie inspirați, cum am fost și eu, copil fiind, să urmeze o educație STEM și să urmeze un vis în explorarea spațială.
Da! Este Fascinant! Univesrul, mereu o NECUNOSCUTA, o ENIGMA. Cine nu este si nu a fost fascinat de a explora Universul? Suntem mii si milioane de oameni, care am dori sa cunoastem tainele Universului si cum functioneaza tot ceea ce cuprinde in El. Si DA, cu stiinta si tehnologia de astazi avem posibilitatea de-a afla mai multe informatii, totusi putine fata de cat am dori noi sa aflam. Setea noastra de cunoastere este departe de a fi stinsa si nu se va stinge niciodata. Acum, avem la indemana INTERNETUL, dar cati dintre noi, nu sunt cei, care pe vremea copilariei noastre nu aveam nici macar televizor, iar noaptea stateam in curte cu privirea atintita spre cer, cu privirea pierduta printre stele si cu dorinta in sufletul nostru, ca oare ce se afla acolo sus si dincolo de tot cee ce vedem. Da, este minunat ca azi avem acces la multe informatii, asa macar generatia de acum si cea viitoare va explora mai mult Necunoscutul si vor cunoaste mai multe din Tainele Unuversului. Multumim Razvan.
O zi Superba la toata Lumea!
Un videoclip minunat si foarte interesanta.
interesant si fascinant. multumesc.
Unde gasesc acest program ca il vreau si eu