skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Cum poți avea o bătrânețe frumoasă

 

1 Trebuie să te ingrijeşti de venitul tău la bătrâneţe, încă de pe vremea cănd poţi s-o faci. Cheltuielile, deşi scad la batranete pe de-o parte (nu mai cumperi atatea haine, nu mai călătoreşti atât de mult, nu mai pleci în concediu, copiii sunt pe picioarele lor), cresc mult pe de alta parte (medici, medicamente,
deplasări, meşteri pentru reparaţii, ajutor menaj).

2. Trebuie să ai lucruri de calitate în casă şi, cât eşti încă în putere, să pui totul la punct pentru urmatorii 20 ani (instalaţii sanitare, electrice, electrocasnice, acoperiş, gard, mobilă etc).

3. Trebuie să faci eforturi permanente să fii la curent cu tehnologia (pe cât posibil). E greu să ai 80 ani şi să nu ştii să foloseşti un telefon mobil, să butonezi o telecomandă, să foloseşti un bancomat.

4. Tebuie să te ai bine cu vecinii.

5. Trebuie să ai prieteni buni şi de nădejde si să fii tu un bun prieten. Să-i suni, să vă întâlniţi, să organizaţi acţiuni comune. Să-i feliciţi la aniversări şi să le faci cadouri simbolice.

6. Trebuie să fii cât mai activ. Dacă laşi garda jos, puterile tale vor scădea foarte rapid.

7. Trebuie să-ţi dezvolţi o paletă largă de hobby-uri şi de activităţi extraprofesionale, încă de pe-acum, cât eşti încă valid şi trebuie să iei în calcul că bătrâneţea aduce cu ea multe neputinţe pe diverse planuri. Dacă toată viaţa ai citit sau ai privit la tv, dacă ajungi sa-ţi pierzi vederea eşti terminat. Ziua trece ingrozitor de greu privind în tavan.

8. E înţelept să te îngrijeşti cât eşti în putere să achiziţionezi aproape de casă o palmă de pământ pe care s-o poţi lucra, să ai un pom, să faci mişcare, să te simţi util, să ai o legumă sau un fruct proaspăte şi sănătoase.

8 Adună amintiri frumoase. Rânduieşte-le în albume sau cutii. Completeză un jurnal cu evenimentele şi scrie câteva rânduri despre ele. Acum nu realizezi ce vor însemna ele, atunci.

9. Impacă-te cu copiii tăi. Respectă-le alegerile, încurajează-i mereu şi roagă-te să le fie bine. Fă eforturi permanente ca să fie armonie şi înţelegere în familie. Respectul şi toleranţa să fie cuvinte de ordine. Vine vremea când doar ele vor mai conta.

11. Îngrijeşte-te de sănătate, cât mai bine. Impune de pe-acum un stil de viaţă şi o alimentaţie cât mai sănătoase: cât mai multă apă, cât mai multe alimente neprelucrate termic, cât mai puţină carne, „sare, zahăr şi grăsimi” cu moderaţie, ulei de măsline, miere de albine, mese la ore fixe, bioritm, mişcare, sport, prieteni, activităţi sociale, hobby-uri, curăţenie (trup şi casă), activităţi mentale … și lista e lungă. Fă-ţi o dantură de calitate.

12. Descotoroseşte-te de ce nu ai nevoie în casă. Evită să aduni lucruri care nu-ţi vor folosi nicodată.

13 .Începe să fii econom. Nu risipi fără rost.

14. Dacă îţi vei construi o casă, ia în calcul eventualitatea că poţi trăi cel puţin 90 ani şi că un sfert din viaţă, puterile tale nu vor fi nici pe departe cele de acum. N-o face mare. Copiii cresc repede şi-şi iau zborul. Dacă totuşi vrei o casă mare şi-ţi poţi permite, proiecteaz-o în aşa fel încât fie să poţi locui cu copiii şi familiile lor (lucru puţin probabil), fie să poţi închiria o parte din casă, fără să fii deranjat sau să deranjezi – sau, de ce nu, să oferi găzduire, contra ajutor menajer. Dacă poţi, mai bine investeşte într-o a doua locuinţă, ce poate fi inchiriată sau dăruită copiilor.

15. Nu te gândi să te muţi la pensie la ţară, decât dacă ai confort (apă, gaz), căi de comunicaţii bune şi un oraş aproape şi doar dacă ai crescut la ţară. Altfel, o schimbare prea radicală după pensionare va fi greu de asimilat. Primii ani îţi va fi bine, dar apoi va începe să-ţi fie greu.

16. Gândeşte-te că la pensie va trebui să ai cu ce-ţi umple timpul. Învaţă să pictezi, să bricolezi, să grădinăreşti… orice îţi poate umple timpul şi, de ce nu, să-ti aducă un venit.

17. Învaţă să acorzi primul ajutor, să faci injecţii şi masaj terapeutic.

18. Fii îngăduitor cu cei vârstnici şi neajutoraţi. Ei nu vor să fie aşa… Nu vor să fie neputincioşi, ursuzi nefolositori. Dacă nu-i poţi ajuta într-un fel sau altul, măcar nu te mai supăra pe ei, când îţi încurcă treburile în goana ta zilnică.

19. Fii cât mai apropiat cu părinţii tăi. Dacă eşti departe de ei, sună-i cât mai des, lasă-i să te cicălească fără să te enervezi, ascultă-le aceeaşi intâmplare spusă şi data trecută. Când mergi în concediu, nu te du ca musafir, pune în portbagaj trusa cu scule şi repară ce e de reparat, ajută-i, cumpără-le ce le trebuie sau ştii tu că le-ar uşura bătrâneţile.

20. Lista o poate fi completată de fiecare cu ce mai întâlneşte pe parcurs. Din fericire, avem mulţi bătrâni în jur şi multe exemple bune şi rele de învăţat din ele. Nu ne putem plânge nimanui, mai târziu, spunând că n-am ştiut.
Ideea e simplă… dacă nu începi să faci nimic din toate astea, încă de pe-acum… vei fi condamnat la o bătrâneţe nefericită.

Sursa: http://florinrosoga.ro/blog/sfaturi-batranete-frumoasa/

Comentarii (23)
 1. Antoine vede viata in stil vechi,cu fricile neputintei …ce duc la moarte sigura,inca dinainte de a se produce.Este vechea traire in trecut (dintodeauna batranetea a fost grea) si intr-un viitor plin de provocari impotriva caruia e necesar sa iei masuri.De fapt,”medicamentul” pentru orice,chiar si pentru batranete este TRAIREA IN PREZENT.Daca-ti construiesti o casa,relatii,iti fortifici corpul…toate acestea pentru „a te pune la adapost mai tarziu”,nu gusti savoarea acestor actiunii in momentul desfasurarii lor,in ACUM si ACUM-ul este tot ceea ce este;viitorul este un proiect,iar trecutul o amintire.Cu alte cuvinte,in acest caz,nu traiesti ci amai traitul pentru mai tarziu.Asta este principala trasatura existentiala a omenirii,care duce numai la suferinta.Lasati jos toate grijile !Traiti momentul asa cum este!El este plin de viata si bucurie,dar omul nu are timp sa vadfa asta pentru ca este in alta parte (trecut sau viitor),in iluzii.Pentru mine astfel de cugetari fac parte din ritualurile macabre,specifice lumii vechi din care tocmai iesim si pe care multi (poate prea multi) le considera valori;aceeasi ordine fireasca rasturnata in constiinta de masa:nonvalorile luate drept valori.Valurile se ridica si multi,chiar inaintati in varsta,isi dau seama ca NU MERITA SA TRAIESTI CU FRICA ZILEI DE MAINE,indiferent de la cine vine indemnul.Viitorul este ACUM-ul perpetuu si daca in prezent traiesti cu frica neputintei ,ti-l infestezi si pe acesta ,de nu-i mai traiesti savoarea si-i prelungesti in acest mod manifestarea pana…”de ceea ce ti-e frica nu scapi”. TRAIESTE CLIPA !DOAR IN CLIPA,IN ACUM,IN PREZENTA E VIATA.Viata nu erodeaza ,numai grijile o fac.Puteti trai fara ele,ba abia atunci TRAITI.

   
 2. Cred ca pot sa bifez ca indeplinite cateva din punctele de mai sus, imi place sa vad ca merg pe drum batatorit….Multumesc! Doresc la toti semenii mei s stie sa fie in Stare de Bine cat mai mult timp.Va iubesc!

   
 3. Am citit cu mare atentie cele 20 de recomandari pentru a avea ” o batranete frumoasa”. Consider ca este o TEMA DE VIATA la care cu TOTII ar fi bine „SA DAM EXTEMPORAL ” macar , daca nu chiar „TEZA” pe parcursul VIETII.Consider ca Indiferent de ce am scrie despre fiecare din cele 20 de chestiuni , CASTIGUL MARE ar fi atunci cand am face eforturi sa scriem DOAR , CE NE DICTEAZA INIMA si NU MINTEA si A SA ” CREATIE ” numita -EGO . Personal consider ca pe parcursul VIETII ATUNCI CAND TE INGRIJESTI de SINELE PROPRIU si AJUNGI SA-TI ASCULTI INIMA (DIVINITATEA DIN NOI) , SIMTI CE E MAI BINE DE FACUT IN FIECARE CLIPA . Personal sunt de acord cu spusele Lucicai . De altfel ATUNCI CAND AJUNGI SA CONSTIENTIZEZI CA ESTI CREATORUL PROPRIEI VIETI , „CALCI ” DETASAT SI VIGILENT (cum recomanda Osho) PE CARARILE EI si AI CREDINTA CA VEI GASI SOLUTII OPTIME LA ORICE PROBLEMA IVITA IN CALE. Cum nimic nu este intamplator , citesc „MATURITATEA ” a lui OSHO. Consider ca mai important este sa DEVENIM MATURI cat mai DEVREME si atunci nu ne ma „infricoseaza ‘ nimeni si nimic ….nici macar batranetea . Si SIGUR ATUNCI FIECARE CLIPA VA FI O SARBATOARE …..indiferent cat de multe CLIPE se aduna ……BUCURATI-VA DE FIECARE CLIPA , CA SI CUM AR FI ULTIMA si TRAITI nu doar EXISTATI !!!!!. Va recomanda ACESTEA , un om care a SIMTIT pana acum de doua ori , ca i-a sosit ” CLIPA PLECARII ” din ACEASTA VIATA . SA NU AVETI FRICI NICI DESPRE ACEASTA CLIPA !!!! Pace si bucurie

   
  1. Ce sa mai zicem despre copiii care se nasc deja „maturi” in aceste vremuri.Numai o observare atenta a felului in care abordeaza ei viata,si ne-ar da o mana de ajutor la schimbarea pentru care am venit,dar deseori am uitat,desi ceva interior ne sopteste mereu:ajungeeeeeee!

    
 4. Ma bucur sa-mi gasesc articolul (si) aici. Din pacate, e trist ca nu se specifica sursa de unde a fost preluat. Asa e frumos ( http://florinrosoga.ro/blog/sfaturi-batranete-frumoasa/ ). Acolo gasiti articolul intreg si veti intelege exact ce am vrut sa spun. Ii dau dreptate Lucicai in anumite privinte dar tin sa-i aduc aminte de latura materiala a vietii. Eu am inteles ce inseamna batranetea si-i pot spune ca, de la un anumit punct, e trista, tare trista. Daca se mai adauga boala si saracia…e al naibii de dureros. Cum sunt inginer de profesie, nu pot sa nu gandesc strategic, nu pot trai doar clipa prezenta fara sa-mi rezerv un minim de prudenta. Nu pot gandi conform vorbei ” pasarii chioare ii face Dumnezeu cuib”. Asta nu inseamna ca prezentul mi-l ocup doar cu grijile pentru viitor dar imi place sa stiu ca am acoperite cateva minime nevoi daca va fi cazul. Lucicai ii doresc sa nu aiba nevoie de nici un rand din ce-am scris eu acolo, sa poata trai pana in clipa finala acel „prezent” de care ne vorbeste, sa nu traiasca nicio lipsa…dar, sfatul meu, ingrijit-va o bucata de vreme sa puneti toate lucrurile la punct apoi traiti doar prezentul…e mult mai frumos asa…si mai convenabil. Si-n felul asta toata lumea va fi multumita.

   
  1. Nu stiam sursa acestui text. Acum, ca ati avut amabilitatea sa ne informati am trecut sursa.
   Multumim.
   O zi minunata va doresc!

    
  2. … „dar, sfatul meu, ingrijit-va o bucata de vreme sa puneti toate lucrurile la punct apoi traiti doar prezentul…e mult mai frumos asa…si mai convenabil”… Cam cat crezi ca trebuie sa fie bucata de vreme, Liliana? 5 ani, 10, 20??? …in timpul asta ma „ocup” de viitor si dupa ce trec astia 20 de ani incep sa traiesc in prezent? … o viziune pe cat de invechita pe atat de ciudata, dar respect punctul tau de vedere…. „Si-n felul asta toata lumea va fi multumita.”…. care lume va fi multumita? Dupa ani de frustrari nu vad de unde atata multumire, dar ma rog… Mult succes!!!

    
 5. Felicitari doamna Liliana. Atat articolul dvs. cat si comentariu sunt de bun simt si reprezinta o parere practica de abordare a realitatii. Multi ignora faptul ca realitatea este o certitudine bazata in mare parte pe material si consecintele acestuia. Aveti dreptate in privinta faptului ca decenta unui trai zilnic inseamna capacitatea de a sustine cheltuieli de intretinere. Lipsa acestora afecteaza grav echilibrul personal si starea de sanatate. Un mic exemplu: pentru a participa la aceasta conversatie – platesc cheltuielile aferente spatiului in care locuiesc (chirie, intretinere,lumina,cablu), altfel ar trebui sa alerg pe la rude sa imi permita accesul la internet , dar si atunci ar fi cheltuieli – nimic nu este gratis indiferent cat de spirituala sau placuta as fi. Apreciez foarte mult faptul ca ati intervenit in acest newsletter care mie personal imi este foarte drag si sper sa aveti cat mai multe comentarii. Cu respect

   
 6. Depinde de unde priveste fiecare.Realitatea mea,de exemplu,nu mai poate fi bazata in mare parte pe materie.Realitatea materiala este o milionime,chiar miliardime din REALITATE.Cramponandu-ne (si nu avem nici o vina pentru asta;asa am fost modelati intentionat, cu acordul nostru) de aceasta infima particica,devine dificil s-o „vedem” pe cealalta,dar E MOMENTUL !Stiti ca si cercetatorii interesati de Cosmos,cu infimile posibilitati de investigare pamantesti,au ajuns la concluzia ca doar un mic procent ar exista pasibil de a fi cunoscut.Restul ar fi un vast nimic,fara importanta.La fel s-a intamplat si cu cercetarea creierului omenesc,statutandu-se ca doar cel mult 10% (mult si atat !) foloseste la ceva,restul sunt doar elemente fara importanta (stiut este faptul ca acest creier omenesc este o copie fidela a Cosmosului).Chiar „restul” acela necunoscut este salasul creativitatii,a divinitatii,constiinta,care SUNTEM.Si lucrurile sunt create tot din partea aceasta nevazuta ochiului fizic,dar omul a fost conditionat sa se uite doar la …varfuri,terminatii,care,aidoma varfurilor crengilor unui cop[ac,sunt supuse intemperiilor,furtunilor,distrugerii.Baza nu-i in fizic,cat ar parea de anapoda ;fizicul sta pe o baza non-fizica.Fizicul e efemer,baza nu.Aceasta enorma schimbare care-i la usa noastra, tocmai la asta se refera;schimbarea in constiinta omenesca a perspectivei din care privim totul si ca urmare toata creatia primeste (da,de la oameni !) un nou suflu.Schimbarea ADN-ului (care contine cele mai inimaginabile abilitati ,daruri crezute a fi anormal de dumnezeiesti in viata omului,subtilitati creatoare uimitoare) este de fapt revenirea noastra la INTREG.ADN-ul a fost si este dintotdeauna acelasi,dar limitarea si referirea doar la materie a facut sa folosim doar doua helixuri din cele 12 si ramificatiile lor.In cele nefolosite sta „puterea” noastra dumnezeiasca cu care suntem inzestrati,dar si zestrea este acceptata,sau nu (sunt copii care,vezi-doamne se supara pe parinti si refuza zestrea,preferand sa se chinuie). E MOMENTUL SCHIMBARII !Va multumesc.

   
 7. Articolul acesta este fix ce trebuie ca sa te atasezi de viitor, sa te umpli de frici si sa-ti umfli egoul, mai ales in perioada asta … chiar ca-i articol de site de spiritualitate acesta :):)

   
 8. Ieri, inainte de a-mi scrie simtirile , in comentariu, m-am intrebat : ” oare ce sau cine a produs acest ” iz „puternic de materialism, negativism si frica ??? . Dupa ce am citit comentariul lamuritor si dupa aceea am citit si intreaga ” poveste” accesand blog-ul la care se face referire , m-am lamurit. De altfel ultima fraza : ” Ideea e simpla , daca nu incepi sa faci nimic din toate acestea inca de pe acum…. vei fi condamnat la o BATRANETE NEFERICITA .Asa gandesc eu acum.Punct” ,m-a lamurit complet. ITI MULTUMESC LILIANA. Cu ceva ani in urma , m-as fi infiorat , la citirea acestui ultimatum . Acum ….va recomand tuturor sa „dati click” pe cuvintele batranete nefericita (ce apar cu rosu) in fraza aratata inainte , din textul de pe blog si o sa aveti o „surpriza ” – un articol intitulat : „11 GRESELI DE VIATA PE CARE LE VETI REGRETA ,PE PATUL DE MOARTE .CUM SA LE EVITI SI SA AI O VIATA IMPLINITA „. De asemenea va recomand ( eu nu dau vreodata sfaturi in nici un domeniu) sa cititi pe blog-ul http ://danielroxin.blogspot.ro articolul : „LECTII DE VIATA . CELE 5 REGRETE DE PE PATUL MORTII” . Aceste recomandari vi le face un om a carui profesie de baza este aceeasi cu a Lilianei . „NIMIC NU E INTAMPLATOR ! ” spunea cineva. Pace si bucurie

   
 9. Atat timp cat reactionam la ce si cum gandeste unul si altul…e minunat. Doar indiferenta este ingrijoratoare. Maslow , in piramida lui plaseaza pe nivelul cel mai de jos nevoile de baza, apoi cele de securitate, apoi cele sociale si de apartenenta….si abia pe nivelul cel mai de sus autorealizarea …si ma gandesc ca a facut ceva studii pana a ajuns la concluziile astea.
  Pe lumea asta sunt fel si fel de oameni. Unii care se hranesc cu spiritualitate, altii care se hranesc (doar) cu paine. Din fericire putem deveni interesati, putem intreba, putem afla, putem cunoaste, putem alege, putem trai, putem experinenta, putem evolua…Tot din fericire ne plasam pe niveluri diferite si avem sansa sa „ne lipim” de informatia care corespunde cel mai bine nivelului nostru vibrational …la un moment dat.
  Apreciez enorm oamenii care au preocuparea de-a se ridica deasupra planului fizic si sa priveasca „dincolo de gard” sau „DE dincolo de gard” .
  Eu tot citesc si ce-am scris in vara si comentariile de aici si simt ca am si eu dreptate, si voi…
  Ganduri bune

   
  1. Sarut mana, Liliana. Eu m-as feri sa impart lumea in “painisti” si “spirituali”. Cred ca noi, cu totii, suntem cate putin din amandoua, dar in proportii diferite, nu chiar juma-juma.
   E bine sa te ridici “deasupra planului fizic” dar sa nu ajungi “cu capul in nori”, adica sa nu plutesti in deriva.
   O zi minunata :)

    
 10. Sarut mana, Liliana. Eu m-as feri sa impart lumea in „painisti” si „spirituali”. Cred ca noi, cu totii, suntem cate putin din amandoua, dar in proportii diferite, nu chiar juma-juma.
  E bine sa te ridici „deasupra planului fizic” dar sa nu ajungi „cu capul in nori”, adica sa nu plutesti in deriva.
  Iubire, multa iubire tuturor :)

   
 11. Batrinetea in Romania a fost grea pt. multi dintre noi mai ales cind nu ai avut copii care sa ajute. Este foarte adevarat ca romanii nu stiu sa-si faca o protectie financiara din timp, se bazeaza doar pe acea pensie obisnuita si nu prea pun deoparte pt. zile negre.
  Incerc sa ajut pe cine doreste sa faca o protectie financiara. Lucrez la BCR Banca pentru locuinte.
  Sint consilier finaciar si la noi se deschid conturi in lei ca depozit. timp de 5 ani puteti depune mereu in cont economiile dvs. si in fiecare an pt. ce depuneti primiti 25 % ca PRIMA DE STA plus dobinda bancara.
  Maximul primei de sta este de 250 euro in lei.
  Este singurul depozit care este foarte avantajos la ora actuala.
  Atentie : acest cont depozit nu are nicio legatura cu locuinta dvs. poate fi o forma de a va depozita banii si de a avea un randament maxim.
  Cei care sint interesati ma pot contacta la telefon : 0740.160.643. = Vilceanu Gheorghe.
  Ori la sediul bancii BCR Banca pentru locuinte din Bucuresti, Bd. Unirii, nr. 63, (vis-a-vis de Zepter – in diagonala)
  Sunati-ma inainte de a veni si va inscriu imediat in programul de economisire.

   
 12. sunt de acord cu toate cele scrise totusi …de ce se incepe discutia cu veniturile si deabea la urma se scrie de sanatate???eu traiesc intre batrini de 8 ani si le cunosc viata…toate regurile scrise cad cind te atinge o boala mentala sau ramii imobilizat la pat..atunci nu mai are importanta nimic pt tine si te atasezi de persoanele care-ti stau aproape..daca mai esti in stare sa-ti dai seaama de asta!! batrinetea este frumoasa atit timp cit esti inca pe picioarele tale si cu mintea intreaga.. dupa aceea …….???

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top