skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Iadul și raiul samuraiului

 

Odată, un samurai grosolan şi aspru se duse la un biet călugăr:
– Frate, îi zise, învaţă-mă ce sunt raiul şi iadul!
Călugărul nostru ridică privirile, cântărindu-l pe puternicul războinic şi îi răspunse cu un negrăit dispreţ:
– Să te învăţ eu, pe tine, ce sunt raiul şi iadul? Ba n-am ce să te învăţ. Eşti murdar şi miroşi urât, briciul tău trebuie să se fi ruginit. Nu faci cinste castei samurailor, eşti o lichea. Pleacă din calea mea, pentru că nu te pot vedea în ochi! Samuraiul se înfurie. Începu să tremure, să se înroşească de mânie, nereuşind să-şi recapete graiul. Înşfacă sabia şi o ridică în aer, gata gata să-l omoare pe călugăr.
– Iată, acesta este iadul, murmură călugărul nostru.
Samuraiul era uimit. Câtă compasiune, câtă resemnare în omuleţul acesta, care era gata să-şi dea viaţa pentru a-i oferi această învăţătură, pentru a-i arăta ce este iadul! Încetişor, el lăsă în jos sabia, plin de recunoştinţă şi pace.
– Iar acesta este raiul, murmură iar călugărul.

Autor: necunoscut

Comentarii (13)
 1. Simplu. Raiul si iadul ni-l creem singuri prin atitudinile noastre. Intelepciunea de a ne da seama unde suntem……. E da, asta-I mai greu.. o vedem sau o simtim din reactiile celor din jurul nostru. Uneori ne trezim la realitate, alteori ramanem convinsi ca am avut dreptate. Bunica mea spunea ca distanta intre Rai si iad este de o secunda, la fel ca intre viata si moarte – secunda aceea este foarte importanta si se numeste decizie. Orice om trece si de o parte si de alta pana pleaca din aceasta existenta – conteaza cine se simte cu adevarat ca este. Calugarul a vorbit si reactionat precum bunica mea si va multumesc din suflet pentru aceste pilde. Bunica spunea ca unui om nu trebuie sa ii vorbesti mult daca vrei cu adevarat sa il ajuti – trebuie doar sa ii pui fata in fata cu sine ca sa se poata vedea si decide singur ce are de facut. Asta implica stiinta ascultatului activ si intelepciunea de a stii ce sa spui in cateva cuvinte pentru a ajunge la cel din fata ta si el/ea sa fie capabil sa ia o decizie pe loc pentru sine. Ma bucur ca din ce in ce mai multe persoane scriu comentarii. Ma bucur si apreciez diversitatea varstelor, preocuparilor si a parerilor. Si mai ales a comentariilor realiste care arata intradevar intelepciune. Cu drag si cu respect

   
 2. Foarte frumoasa pilda!
  Raiul si Iadul le purtam cu noi in suflet toata viata si le scoatem la lumina din cand in cand. Vibratiile sufletului nostru ii fac pe ceilalti sa se simta in preajma noastra „ca in Rai” sau „ca in Iad”.
  O zi „ca in Rai” va doresc. :)

   
 3. In toate vechile civilizatii s-a accentuat aceasta idee-forta : Raiul si Iadul sunt prezente in fiecare din noi ,nu neaparat in exteriorul nostru, undeva deasupra noastra sau sub noi. Constiinta noastra le contine pe ambele si de noi depinde ce alegem sa aducem la suprafata. Iar acesta suprafata este reflectarea vorbelor si actiunilor noastre in cei ce ne sunt aproape. Asa ca daca vrei sa cunosti Raiul dupa moarte , fa-l sa se manifeste chiar in acest moment si traieste-l cu fiecare particica a fiintei tale . Fie cu voi Raiul , oriunde veti ajunge in aceasta saptamana ! :)

   
 4. Pentru cine ajunge la echilibrul sufletesc al calugarului este usor sa recunosca” in timp util „care este raiul si care este iadul,mai greu este pt.cei care „n-au timp pt.asa ceva”decat in acea ultima secunda (cum bine spunea minunata bunica a Luizei).Pace si lumina tuturor.

   
 5. In „Dincolo de frontierele mintii ” , OSHO ne spune : ” Ai observat vreodata ca toate tipurile de mizerii , intra prin EGO ? EGO-ul nu te poate face fericit. Te poate face doar mizerabil. EGO-ul ESTE IAD. Cauzele nu sunt in afara VOASTRA..Cauza principala este in VOI ….. dar INTOTDEAUNA INTREBATI : CINE ma face mizerabil ?.CINE este cauza maniei mele ? Iar daca PRIVITI AFARA veti rata. SURSA intregii mizerii este ASCUNSA in VOI , in EGO” . Consider ca in aceasta MINUNATA POVESTIRE CU TALCURI ,pentru care VA MULTUMESC DIN SUFLET – in comportamentul „samuraiul grosolan si aspru” se simte SI (pe langa altele) CONSTIENTIZAREA IADULUI CREAT DE PROPRIUL EGO. Pace si bucurie

   
 6. Mie mi se pare destul de deprimanta toata povestea asta!
  Pentru ca, in timp ce samuraiul a vrut SA STIE, a vrut SA INVETE, calugarul l-a facut sa traiasca si iadul si raiul, in doar cateva secunde, . Dar !!! mai intai IADUL !
  Asta insemna ca nu se poate rai fara iad, nici macar la nivelul trairii? E la fel ca in logica:?

   
  1. Mie mi se pare ca te complici. Calugarul i-a aratat ce a vrut samuraiul sa stie: SI Iadul SI Raiul. Deci le-a vrut pe amandoua, le-a obtinut pe amandoua.

    
   1. Sa intelegem Raiul, fara sa fim nevoiti sa trecem mai intai prin Iad. Asta mi-ar placea! Si ma tem ca nu se poate..

     
    1. Cred ca se poate, dar mai important decat sa-l cunosti este sa-l apreciezi. Si nu prea ajungem sa apreciem ceva bun decat comparandu-l cu lipsa lui sau cu ceva rau.
     Adam si Eva nu au apreciat Raiul decat cand nu l-au mai avut, pana atunci era ceva normal, poate prea banal. Din pacate. Cand nu l-au mai avut si-au dat seama ce au perdut.
     Deci da, cred ca putem cunoaste doar partea buna (Raiul), dar oare putem sa-l si apreciem la adevarata valoare?

      
     1. Aktfel spus, este insuficient sa cunoastem/ experimentam doar binele (Raiul) atata rimp cat suntem incapabili sa-i recunoastem adevarata valoare. Deci avem nevoie de rau, de iad, de negativitate! Altfel riscam sa subapreciem Raiul, exact ca Adam si Eva.

       
 7. si raiul si iadul sunt in mintea noastra si in inima noastra .Depinde de fiecare dintre noi ce ne dorim cel mai mult in viata : sa fim in rai si sa impartasim celor din jurul nostru raiul – sau – sa traim in iad si acelasi lucru sa-l imprastiem celor din jurul nostru . Sa-l rugam pe Bunul DUMNEZEU sa ne ajute sa fim mereu buni !

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top