skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Piramida de pe vârful Toaca – Ceahlău

 

Vineri, 22 Mai 1998 Conf. dr. Ioan Ticleanu face o dezvaluire senzationala: Noi i-am invatat pe egipteni sa faca piramidele. Piramida de pe Toaca din Ceahlau este mai veche decit piramida lui Keops.
Noi marturii vin sa ne reaminteasca cat de putin a fost investigata preistoria noastra. Cat de putin stim despre primii locuitori ai acestor meleaguri. Se vorbeste despre hiperboreeni, despre traci, geti si daci.
Dar cine erau ei? Cum traiau? Ce nivel de cunostinte aveau? In ce credeau?
Marturiile istorice sunt putine si noi nu facem nimic pentru a le valorifica si imbogati. Erau cei de pe aceste pamsnturi doar „cei mai viteji si mai drepti”, agricultori, mineri si crescatori de albine
Cum ramane cu informatiile care vorbesc despre darul lor de vindecatori? Dar cu sanctuarul si calendarul astronomic de la Sarmizegetusa Regia? Cum au fost ziditi muntii, cum s-au realizat betoane si cuie care nu au ruginit pana astazi? Piramida lui Keops se inscrie perfect in reconstituirea piramidei de pe Toaca
Conf. dr. Ioan Ticleanu, de la Facultatea de geologie a Universitatii Bucuresti, este un pasionat al muntelui, iar Ceahlaul l-a fascinat intotdeauna.
Isi aminteste si acum un cantec despre Ceahlau, cantat de invatatorul sau la vioara, cantec pe care ulterior nu l-a mai auzit niciodata.
Soarta a facut sa-si petreaca o parte din copilarie langa acest munte, cand s-a mutat la Bicaz, pe santierul unde tatal sau era inginer constructor. Revenit in Bucuresti, nu si-a uitat prima dragoste, asa ca, in fiecare vara, face excursii cu familia in munti.
In cursul unei astfel de expeditii, a facut o descoperire care, daca va fi confirmata, este cu adevarat senzationala.
Privind Ceahlaul dinspre Est, de pe soseaua care margineste lacul de acumulare de la Bicaz, Ioan Ticleanu a fost surprins de aspectul piramidal al varfului Toaca, inalt de 1900 de metri.
Asa ca s-a apucat sa investigheze, impreuna cu sotia sa, ca orice cercetator care se respecta.
Geometric, varful este constituit la partea inferioara dintr-un trunchi de piramida, continuat cu un varf piramidal tesit.
Primul semn de intrebare l-a ridicat baza absolut patrata a trunchiului de piramida, cu latura de 296 de metri, inaltimea totala a acestei forme de relief fiind astazi de 107 metri. In al doilea rand, este aproape imposibil ca doua creste sa se intersecteze, in mod natural, la exact 90 de grade.
Si nu in ultimul rand, unghiul pantei de pe partea de Nord a varfului (mai ferita de eroziune decat celelalte) este de 52 de grade, acelasi ca si la faimoasa piramida a lui Keops.
Plecand de la acest unghi, s-a facut reconstituirea piramidei, asa cum arata ea initial. Similitudinile cu piramida lui Keops sunt tulburatoare: constructia egipteana are una dintre feţe aproape perpendiculara pe directia Nord, iar faţa similara a varfului Toaca se abate cu doar 13 grade de la aceeasi directie, raportul intre lungimea laturii si inaltime, folosit de arhitectii egipteni, are aceeasi valoare cu cea in care se incadreaza si piramida reconstituita pe Toaca.
„Piramida lui Keops se inscrie perfect intr-o reconstituire a piramidei initiale de pe Toaca. Egiptenii au construit mai intai piramida in trepte, apoi asa-numitele piramide strambe, apoi pe cele drepte.  Toate cele trei modele se regasesc pe Toaca.
Exista elemente care duc la ipoteza ca piramidele egiptene isi au arhetipul in Ceahlau.
Modelul piramidei ar fi putut circula similar cu motivul spiralei, de pe obiectele de ceramica – acesta, potrivit unor cercetatori, pornind din zona dunareana, a trecut in Creta si dupa 3000 de ani a ajuns in Egipt”, spune Ioan Ticleanu.

Mai mult, piramida de pe Toaca ar putea avea o vechime de 10.000 de ani, pe cand piramida lui Keops este datata 2.500 de ani i.Hr.
Cercetarile facute atat pe harta topografica, prin stereoscopie, cat si in teren, conduc la concluzia ca varful Toaca a fost modelat in forma de piramida.
Posibila interventie a omului este sustinuta si de faptul ca conglomeratele din care este format varful se pot ciopli mult mai usor decat granitul sau calcarul. Ceahlaul a fost unul dintre muntii sfinti ai dacilor .
Multe sunt pietrele si varfurile din Carpati care poarta nume cel putin ciudate: Omu, Sfinxul.
Langa Toaca se afla varful Panaghia (un alt nume pentru Maica Domnului) si Piatra Ciobanului, toate trei asezate pe aceeasi axa.
Stanca Piatra Ciobanului se afla la Vest de Toaca, situata la fel ca si mormantul lui Osiris, divinitate suprema a egiptenilor, care era cioban, faţă de templul aflat in apropierea sa.
Doar doi munti au, in România, cite o sarbatoare.
Daca Targul de fete de pe Muntele Gaina este mai cunoscut, datorita caracterului sau inedit, Ziua Muntelui, organizata in fiecare an pe 6 august in Ceahlau, are o semnificatie ce se pierde in negura timpurilor si nu poate fi confundata cu „Schimbarea la fata”, sarbatorita de ortodocsi la aceeasi data.
Oamenii pleaca de cu noapte, pentru a ajunge in varf dimineata, cind rasare soarele. Credinta spune ca daca vezi soarele rasarind peste munte, iti merge bine tot anul.
„Am motive sa cred ca Ceahlaul este unul dintre muntii sfinti ai dacilor.
Stramosii dacilor – si chiar dacii insisi – practicau, cum o arata numeroase dovezi arheologice, o religie in care Soarele ocupa un loc central.
Aceasta credinta ne-ar putea fi transmisa pana astazi, prin cuvintul „raza”: RA – numele zeului (identic la egipteni) si ZA – zeu.
Apoi, intre credinta dacilor in viata de apoi, prezentata de Herodot si cea a egiptenilor antici, prezentata de Diodor, nu exista practic nici o deosebire” explica Ioan Ticleanu.
In Muntii Vrancei exista chiar o zona numita Valea Serapusului.
„Serapus” este un cuvant inexistent in limba romana, dar obisnuit in limba egipteana.
In conceptia popoarelor antice, zeii traiau sau intrau in legatura cu oamenii pe varful muntilor. Piramidele puteau reprezenta dorinta faraonilor de a fi cat mai aproape de zeul suprem RA, zeul soarelui.
Toate invaziile barbare au ocolit Ceahlaul.
Ceahlaul este inconjurat de asezari vechi de 10.000 de ani (printre cele mai vechi din Europa), construite la inaltimi cuprinse intre 1300 si 1800 de metri.
„S-au descoperit mărgele, care puteau fi obiecte de cult. Este posibil ca pe munte sa fi existat o comunitate de sacerdoti.
Traind in aceste asezari, dimineata aveau exact aceeasi priveliste – cea a Soarelui rasarind de dupa piramida de pe Toaca.
Pe de alta parte, grecii spuneau despre hiperboreeni că merg pe nori. Or, imaginea unui om care merge in diminetile cu neguri dese si albe, pe platoul de pe Ceahlau, este cea a unui calator pe nori”.
Ioan Ticleanu cauta indicii, semne, marturii in sprijinul ipotezei sale care, ca orice ipoteza, ramane in domeniul incert al posibilitatilor, pana la confirmarea stiintifica.
Nu neglijeaza, ca argumente in favoarea statutului special al Ceahlaului, nici cetatea dacica de la Piatra Neamt, care apara intrarea pe valea spre muntele sfant si nici faptul ca toate invaziile pe teritoriul vechii Dacii au ocolit Ceahlaul, desi era usor de trecut.
Stim prea puţin despre trecutul nostru, ca sa ne grabim a contrazice o astfel de ipoteza, oricat de indrazneata ar parea ea, fara argumente la fel de puternice ca si cele care o sprijina.
Desi, in sinea noastra, suntem mandri ca suntem romani si ca traim in acest spatiu, ne-am resemnat – sau poate că ne-au ajutat altii sa ne resemnam  – precum ciobanul din Miorita, in fata sortii implacabile.
Romanul zice „noi nu vom ajunge niciodata ca ei”, „noi nu vom putea face niciodata ca ei”, „noi nu avem ce au ei”.
Poate ne vom explica aceasta lipsa de incredere in noi insine, dupa ce vom explica cum am trecut de la faimoasa cultura Cucuteni, cu case mari si ferestre, la bordeiele sapate in pamânt.

Autor: Florentina Ionescu

Sursa: Forumul Editurii For You

Comentarii (11)
 1. Daca multimiliardarii actuali ai Romaniei ar folosi 10% din averea acumulata pentru cercetarea corecta a vestigiilor istorice si redarea demnitatii neamului dovedind si aratand lumii adevarata istorie a acestui neam, probabil ne-am da seama ca avand asemenea radacini adanci ,nu avem voie sa avem acest prezent condus de cativa idioti total apatrizi. Redarea demnitatii unui neam vechi si intelept poate va trezi toate instinctele pentru a dori sa traim alegand cu discernamant si dupa fapte pe cei ce ne conduc sau ne vor conduce destinele. Poate vom reda si demnitatea fiecarei profesii si respectul pentru o munca de calitate cu respect pentru om si natura. Poate vom revitaliza economia folosind principala resursa pe care o avem – oamenii cati mai sunt. Poate vom avea si o educatie de calitate in invatamant si sanatate, daca vom respecta valorile traditionale si vom creea oameni maturi care sa doresca sa isi aduca contributia la dezvoltarea reala a Romaniei. Poate..poate… orice se poate, daca exista recunoastere, respect, responsabilitate, demnitate pentru fiecare om indiferent de varsta, sex, apartenenta religioasa.

   
 2. Informatii de genul asta ar trebui sa ajunga cumva si , sau mai ales, la cei care n-au niciun ideal, care nu stiu sa pretuiasca nimic, care n-au notiunea de patriotism, de iubire de tara. Istoria trebuie rescrisa si predata din clasele mici. Cei care nu cunosc si nu respecta istoria, cultura natiei lor se pierd in neant. Noi traim acum intr-o stare de letargie din care, cu siguranta, ne vom trezi.

   
 3. Carpaitii Orientali sunt pe nedrept mai putin cunoscuti de romani.Ceahlaul impresioneaza prin maretia sa si , asa cum aratati in articol, are intr-adevar aspect de piramida.Pretutindeni poti admira stanci si piscuri sculptate parca de mesteri uriasi

   
 4. „Stim foarte putin despre trecutul nostru „……dar sa avem speranta ca incet ,incet ADEVARUL VA IESI LA SUPRAFATA . Insa sa nu uitam ca : TRECUTUL este istorie, PREZENTUL este CREATIA NOASTRA , VIITORUL nu-l stim. Consider ca indiferent de „timpurile ” actuale important este ca fiecare dintre noi sa-si pastreze DEMNITATEA si ONOAREA si SA-SI ASUME RESPONSABILITATEA GANDURILOR si FAPTELOR SALE si SA TRAIASCA IN PREZENT. Pace si bucurie

   
 5. In multe dintre situatii este bine sa nu ajungem ca ei. Sa ne rugam pentru pace pe acest pamant sa avem dorinta si forta necesara sa renastem si sa traim cu demnitate pe aceste meleaguri deosebite si inca mult ravnite de ,,ei,, cu care nu dorim sa ne asemanam.Doamne ajuta-ne!

   
 6. Stati mai linistiti cu piramide facute pe Ceahlau de oameni, ala nu-i decat un munte facut de mana lui Dumnezeu, este natural, de ce tot spuneti ca este imposibil sa iasa asemenea unghiuri, este ceva imposibil la Dumnezeu?
  Sau pe El l-ati scos din calcul…

   
 7. Ma bucur sa aflu ca exista oameni ca dumneavoastra.Fie ca familia dvs. sa fie sanatoasa si puternica!

  Intamlator poate cand mi-am deschis pagina de Face Book (acum aproximativ 2 ani ) mi-am als in loc de figura mea imaginea prezentata de dvs. si numele meu era „Floare de Colt”.
  Pare adevarat sau cel putin impresionanta ideea de PIRAMIDA VF. TOACA.
  Am copilarit in zona.
  De Ziua Muntelui un grup mic de copii traversam acest Dumnezeiesc Munte , mergand dinspre Neagra pe langa asa numitul „Turnul lui Bud” Ocolasul Mic, Ocolasul Mare, Dochia, Durau {unde era o sarbatoare …..Campeneasca.Nu aveam ragaz sa stam, si nici nu parea foarte interesanta .Cu certitudine imi amintesc de o scena din scandura de brad verde, si ceva interpreti de muzica populara si aerul proaspat chiar si aproape de statiune …..Grabiti sa salutam si „SFANTA CASCADA DURUITOAREA ” plecam repede din Durau trevuia sa ajungem spre seara tarziu ACASA (unde erau linistiti parintii. Spun linistiti pentru ca, nu ne-au dat niciodata senzatia ca, i-ar putea ingrijora expeditia noastra.Probabil asta ne dadea si noua curaj foarte mult curaj). Daca eram „in grafic ca saspun asa” urcam repede si cele 365 de trepte spre VF. TOACA unde impresionant era un centru meteorologic (si probabil nu numai).
  Imi ingheta si acum dintii de apa rece a unui izvoras, de undeva de pe Ocolas.Cu siguranta nu am mai baut asa apa niciodata niciunde. Vad si acum fulgii mari de zapada pe care i-am vazut in plin august aproape de Dochia. Ultima data am fost pe TOACA in 2011 cu sotul si baiatul meu acum si el mare. Cele 365 de scari nu mai sunt dar au ramas ceva urme din ” FOSTA SCARA SPRE CER”. Am regasit CEAHLAUL parca mai tanar si mai frumos parca de cand are multe zone interzise ! Interzise poate numai pentru protectie sau poate cine stie de ce! Important este pentru copii si urmasii urmasilor nostri sa fie protejat daca se mai poate cate ceva! Uneori ma rog la Dumnezeu sa nu-i dea prin cap cuiva sa faca linie de teleferic pana in Vf. Toaca. Fie ca SFANTUL CEAHLAU cu VARFUL LUI TOACA sa poata fi atins doar de o raza de soare si vant, doar de un fulg de zapada si de ce nu doar de oameni adevarati care stiu sa-l protejeze si pentru URMASI URMASILOR NOSTRI

   
 8. Da , „Muntii nostri aur poarta , Noi cersim din poarta-n poarta ” ;dragii mei , trebuie sa renuntam la aceasta mentalitate de a ne plânge mereu si trebuie sa fim mândri ca suntem români , ca avem o tara cu un relief atât de frumos , cu ape potabile , cu legume si fructe coapte , gust dat de lumina soarelui , nu a serelor , trebuie sa vrem sa ne organizam viata mai bine si mai frumos si trebuie sa punem piciorul în prag.
  Nu mai avem voie sa ne lasam condusi de politicieni incapabili , mincinosi si certati cu legea , caci dacii erau „cei mai viteji si cei mai drepti dintre traci !”.
  Si fiecare punct al istoriei noastre îl putem face punct turistic , cu un mic restaurant alaturi , cu WC-uri pentru turisti , ca lumea sa se simta bine , sa poate gusta momentul , sa vina cu placere pe aceste meleaguri , iar natura sa ramâna curata.
  Si astfel , am putea face si bani pentru noi , pentru poporul român , bani ce ar putea fi investiti cu cap în economia româneasca , desigur !
  Nu este timpul de dormit , TREZIREA !

   
 9. Are mare dreptate Angela! Români, treziti-va!
  Nu va mai lasati calcati in picioare de tradatorii de neam si de tara, pana nu va fi prea tarziu!
  Organizati-va!

   
 10. Referitor la intelepciunea stramosilor nostri; cele 365 trepte de pe varful Toaca reprezinta cele 365 de zile ale anului?
  Si inca ceva: intelepciunea stramosilor nostri nu se va pierde pentru ca se transmite din generatie in generatie, si poate ca am fost prea mult atrasi de elemente nesemnificative si am neglijat esenzialul. Intorcandu-ne pe urmele stramosilor nostri ( chiar daca suntem intr-o scurta vacanta prin Ceahlau) ne vom regasi identitatea si vom redescoperi in adancul sufletului nostru intelepciunea poporului roman.

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top