skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Mila și cercul iubirii

 

Sunt negustor de zece generații. Acum, afacerea familiei este mai înfloritoare ca niciodată, dar nu găsesc mulțumire, ci întristare.

De fapt, orașul este plin de oameni triști, îngândurați, grăbiți. Chiar dacă e prosperitate, chiar dacă vine arșița sau ciuma, nimic nu se schimbă. Aceeași oameni, care uneori își dau binețe cu jumătate de gură, fug ca bezmeticii de colo-colo. Este atât de deprimant…

Eu vând arme și niciodată n-am reușit să scap de gândul că, de fapt, eu vând diverse moduri de a omorâ cât mai mulți oameni. Fratele meu s-a călugărit. Acum s-a întors ca să-mi vorbească de karma, de soartă și destin. Mereu, avem aceeași discuție, dar astăzi e ceva diferit. Îl simt că este altfel, îi simt hotărârea. A evoluat foarte mult la mânăstire, este mai profund și, atunci când vorbește, cuvintele lui mă lovesc în inimă, precum ciocanele fierarului. Îl iubesc atât de mult. Sunt frați care se ceartă, sunt frați care se luptă, sunt frați care își poartă ură sau necaz. Noi nu. Noi am fost mereu împreună, mereu ne-am ajutat, ne-am împins înainte unul pe altul, la fiecare necaz.

Acum, mă duc în sala mare a casei părintești, ca să continuăm discuția de aseară. Cobor treptele și îl văd cum șade pe scaunul de la geam, se sprijină de masă cu un aer neglijent. Privește în zare, iar soarele îi luminează părul scurt, bălai. Pe vremuri avea părul frumos și lung. Fetele erau atrase de el, ca de un magnet. Cămașa albă îi stă largă pe umeri, iar pantalonii strâmți îi dau o aură de războinic. Doar chipul îi trădează o liniște interioară, precum lacul în lipsa vântului. Contrastul dintre ținută, corp și față uimește și intrigă privirea.

– Bună dimineața, frate. Îi spun surâzător. Văd cum tresare şi se întoarce către mine.

– Bună dimineața, îmi spune cu glasul blând.

– Ai mâncat?

– Încă nu. Asta nu are importanță. Este destinul tău în joc, frate. Te simt că ești în cumpănă. Vreau să vinzi tot. Nu uita că și eu dețin jumătate din tot ce este aici.

– Știu, partea ta a tot crecut. E mai valoroasă ca niciodată.

– Da? Cum așa?

– N-am apucat să-ți spun aseară când ai venit. Negoțul merge excelent. În sud au năvălit barbarii. Am primit multe comenzi de arme. Într-o lună am trimis pe mare mai multe arme decât în ultimii 10 ani. Războiul se întinde și e foarte bine pentru noi.

– Înseamnă că acesta-i semnul să ne retragem din negoț.

– Acum? Când totul merge bine? Când câștigăm atât de mult?

– Da, acum!, spune el cu voce tunătoare. Când vrei să ieși? Când pierzi?

– Aici ai dreptate… dar încă nu m-ai convins de ce ar trebui să vindem. Să nu-mi spui iar de karma, de evoluția sufletului sau alte lucruri de la mânăstire. Eu sunt un om rațional, mă cunoști. Avem afacerea asta de 10 generații. De ce să distrugem moștenirea noastră?

– Pentru că e… blestemată.

– Vezi? Iar ai început să vorbești în dodii.

– Tata a murit în chinuri. A suferit mulți ani, de boala necruțătoare ce i-a distrus trupul. Să trăiești pe insula leproșilor nu este o bucurie, mai ales când ești unul dintre ei. Mama a plecat și ne-a lăsat curând. Bunicii s-au spânzurat în curte, străbunicii au fost înjunghiați de tâlhari. Chiar vrei să-ți aduc aminte de toată istoria sângeroasă și plină de chinuri, a familiei noastre?

– O știu și eu la fel de bine ca și tine. Dar spun că sunt coincidențe – de fapt, nu sunt atât de sigur, dar ar putea fi.

– Ești bogat.

– Noi suntem bogați!, sar eu imediat.

– Ce contează atunci, dacă îți schimbi negoțul cu altceva mai bun.

– Negoțul cu arme este cel mai bun!

– Pentru cine? Pentru tine? Pentru noi? Pentru amărâții care se omoară între ei, doar pentru că așa vor conducătorii lor?

– Poate pentru ei nu, dar pentru noi da. Dar dacă mă gândesc la tata, încep să înțeleg că nu l-a ajutat prea mult bogăția.

– Exact, este momentul să schimbi drumul.

– Ce-ai vrea să fac? Să vând tot?

– Da!

– Și ce să fac cu banii? Să mă apuc de negustorie cu grâne, poame sau fructe? Nu mă pricep la asta. Voi pierde tot.

– Fă negoț cu mila, cu inima și grația divină.

– Cum? Ești nebun? Toți știu că asta nu se poate.

– Se poate, trebuie să realizăm un cerc al inimilor, al milei și al iubirii.

Atunci m-a tras deoparte și mi-a explicat ideea lui. M-a cucerit și m-a convins. Două zile am stat de vorbă, ca să punem totul la punct. Apoi am vândut totul.

Am atins fericirea. Fratele meu a avut nevoie de mânăstire, pentru ca sufletul să-i fie liber. Eu am avut nevoie doar de el.

Acum realizez minunea lumii, realizez că totul e un cerc. Soarele răsare, se înalță, apune și dimineața o ia de la început. Apa se strânge pe munte, curge, ajunge în mare, se evaporă și urcă în nori, plouă și o ia de la început. Fiecare fibră a corpului nostru, când moare, ajunge în pământ, hrănește o plantă, apoi un animal, altcineva mănâncă animalul și ajunge o fibră a altui corp de om. La fel e și cu sufletele. Pleacă și revin. Totul se mișcă într-un cerc.

Ideea fratelui meu era simplă. Ajutam cât mai mulți oameni. Le dădeam pâine, îmbrăcăminte, cuie, scânduri sau ce aveau nevoie. Eu mă ocupam de asta. Căutam nevoia și chibzuiam să fac totul, astfel încât persoana nevoiașă să poată beneficia la maxim de ajutorul nostru. Fratele meu, alături de ceilalți prieteni ai lui, colindau pe la cei bogați, dar și pe la ceilalți gospodari, ca să ne dea din preaplinul lor. La început nu primeam nimic de la nimeni. Averea ne-a permis să ajutăm mulți oameni. Când ni s-a dus vestea, totul a început să se miște strună. Oamenii veneau de departe, pentru a fi ajutați sau pentru a ne aduce diverse lucruri pe care să le oferim.

Miracolul s-a produs. În câteva luni, vedeam doar zâmbete pe stradă. Oamenii aveau aceleași necazuri și dureri, dar ceva se schimbase. Acum erau fericiți, inimile lor făceau acum parte din Cercul Iubirii. Se priveau cu prietenie, se bucurau unii de alții, se ajutau și se iubeau.

Autor text: Răzvan

Comentarii (24)
 1. O clipa,o idee,un om cu mila si gratia divina :si drumul spre Cercul Iubirii a fost deschis.Am repetat toate acestea pt. a sublinia ca avem TOT ce ne trebuie ca inimile noastre sa faca parte din acest minunat cerc .Trebuie doar sa vrem.Asa sa ne ajute DUMNEZEU!

   
  1. Cand inima ne indeamna spre iubire, atunci stim ca avem in spatele nostru gratia divina.
   Pe urma, doar lucruri minunate vor veni.
   Sa aveti parte de o saptamana fericita.

    
 2. Draga Razvan, iti amintesti propunerea mea din LA SPITAL ?Astept cu rabdare data….vom fi multi. Cu drag

   
  1. Mi-aduc aminte stimata doamna. Inca nu stiu ce sa va raspund. Ma gandesc la propunerea dumneavoastra.
   Sa aveti o seara minunata!

    
 3. Iata un mod constructiv de a vedea lucrurile!
  Felicitari pentru textul emotionant si scris cu suflet,pentru ceea ce esti si ceea ce faci,pentru articolele dezvoltate pana acum…spor la scris.
  Multumesc,o zi buna!

   
  1. Ma gandesc tot timpul la dumneavoastra si la ceilalti cititori. Sper de fiecare data ca in cuvintele mele sa poata exprima emotia si dragostea. Sper sa nu fiu inteles gresit si mai sper ca sa va pot intelege pe dumneavoastra si pe ceilalti cat mai corect.
   Stiu ca de multe ori gresesc, ca de multe ori nu fac ceea ce ar trebui sa fac. De multe ori cand scriu, imi dau seama ca ar fi trebuit sa spun altceva.
   Sper ca dumneavoastra si cu ceilalti cititori sa fiti intelegatori si cu iubirea ce va caracterizeaza sa extrageti ce e mai bun din ceea ce scriu si sa fiti iertatori cu greselile mele.
   O seara si o saptamana plina de iubire!

    
 4. Un contemporan cu noi -Neale Donald Walsh considera ca UNA DIN LEGILE UNIVERSSULUI este aceea ca : ” INTOTDEAUNA , PRIMESTI DE LA VIATA , CEEA CE I-AI OFERIT ! ” Aceasta reiese si din MESAJUL LUI RAZVAN. Multumesc. Pace si bucurie

   
  1. Ca de obicei, ati surprins ideea de la care am pornit in aceasta povestire. Va multumesc pentru cuvintele bune si pentru comentariile pline de intelepciune.
   Namaste!

    
 5. Ce minunata ar fi viata ,daca toti am gandi si am proceda asa.
  Felicitari un text plin de intelepciune!

   
  1. Nu ne opreste nimeni.
   Nu avem restrictii la iubire.
   Sufletele nu au lanturi si visele nu au ziduri.
   Deci… de ce nu?

    
 6. Buna seara tuturor,
  Sunt bucuroasa intilnid oameni cu vibratii inalte si cu iubire in suflete.
  Ma mai bucur sa intilnesc oamnei care iubesc neconditioant si care vb despre Donald Walsch .
  Nimic nu este intimplator asa cum supune si Donald .
  Sunt de acord ca nu intimplator am primit info de la editura si am descoperit niste OAMENI MINUNATI ca voi .
  Drum lin fara obstacole va urez tuturor .

   
  1. Stimata doamna,
   Va multumim ca ne sunteti alaturi, speram sa va putem oferi tot ceea ce sufletul dumneavoastra merita.
   O saptamana minunata!

    
 7. fiica mea mi-a spus sa va citesc articolele si sa ma abonez la newsleter .am o saptamana de cand primesc mesaje de la voi si pot spune ca ziua e mai frumoasa si eu ma simt extraordinar,toate articolele ating sufletul si creaza o stare de pace ,dragoste si fericire.Va multumesc

   
  1. Acest lucru ne aduce o stare de multumire si de bucurie. Speram sa nu va dezamagim niciodata.
   O saptamana plina le bucurii si reusite va dorim!

    
  1. Semnificatiile sunt pentru fiecare suflet si minte exact ce simte, doreste si gandeste fiecare.
   Va multumim!

    
 8. Draga Razvan,ai multa dreptate in raspunsul tau,numai ca realitatea vietii
  din jurul nostru, din pacate te contrazice!

   
  1. Realitatea este in fiecare dintre noi. Daca vad numai oameni suparati, nefericiti pe strada si vreau sa schimb aceastasta realitate ii imbratisez cum ati vazut in articolul nostru http://filedelumina.ro/2012/08/20/puterea-unei-imbratisari/
   sau, pot sa fac ceva pentru a aduce un zambet pe fata unui copil, batran sau chiar a unui strain oarecare.
   Daca aveti in suflet zambete si bucurie nu va sfiiti sa le oferiti, imediat veti observa ca toti ceilalti devin mai blanzi, mai buni, mai iubitori.

    
 9. Cat de frumos este tot ce scrii;dar crezi ca daca vom fi mai blanzi si le vom zambi mai mult politicienilor nostri care ne mint si distruge
  friumoasa noastra tara,se va schimba ceva?

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top