skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Mâinile împreunate

 

Mâinile împreunate reprezintă un gest, un simbol și totuși un mister. Oare această poziție nu înseamnă ceva mai mult? Conform ultimelor teorii ale fizicii, putem rescrie simbolistica acestui gest. Putem spune astăzi, că Dumnezeu și-a împreunat mâinile și a creat Universul?

Până la argumentarea acestei teorii e bine să aruncăm o privire asupra modului în care este înțeles astăzi, acest gest.

„Această poziţie la rugăciune este de găsit în Extremul Orient, ca un gest de reculegere, care îi permite omului să-L găsească pe Dumnezeu în el însuşi. Deşi foarte expresivă şi edificatoare, această poziţie nu poate fi întâlnită la creştinii din antichitate. E amintită de un singur text din Passio Perpetuae, scris în jurul anului 200: într-o vedenie, Perpetua a primit din mâinile unui bătrân păstor, o îmbucătură pe care a mâncat-o „iunctis manibus” (cu mâinile împreunate). Obiceiul liturgic de a ţine mâinile împreunate s-a născut în Occident, în Evul Mediu şi provine din ceremonialul feudal germanic: vasalul se prezenta cu mâinile împreunate, pentru a primi însemnele învestiturii feudale, făcând în această poziţie jurământul în mâinile seniorului. În sec. al XII-lea, această atitudine pentru rugăciune era deja generalizată. La sinodul din Oxford (1222) li se recomanda credincioşilor să stea cu mâinile împreunate, în timp ce se ridică ostia la Liturghie. De remarcat că rugăciunile liturgice, compuse înainte de această perioadă, continuă şi în prezent să fie rostite cu braţele deschise şi nu cu mâinile împreunate.” (UNIVERSITATEA 1 DECEMBRIE 1918” ALBA IULIA – FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXĂ DIN ALBA IULIA – Secţia Teologie-Pastorală – Poziţiile şi gesturile liturgice în Biserica Romano-Catolică – Semnificaţii şi simbolism – lucrare de seminar – Coordonator: LECTOR UNIV. DR. Dumitru Adrian Vanca Autor: Iuliu Ovidiu Morariu)

În India, împreunarea mâinilor se folosește zilnic de către marea majoritate a populației, odată cu salutul „NAMASTE”. Sensul profund al gestului este „onorez Divinitatea din tine, care este și în mine”, adică se celebrează faptul că cele două persoane sunt egale și conectate la marea rețea a omenirii, prin latura lor divină.

În yoga se folosește acest gest, printr-o mudră specifică numită Namaskara, sau Anjali. Această mudră reprezintă profundul respect față de divinitatea din tot și din toate. Dar partea cea mai interesantă este următoarea. Nicio ființă perfectă, niciun Buddha nu a mai folosit acest gest, din momentul în care a pășit în Lumină. Este curios acest aspect, mai ales că explicațiile oferite de budiști sunt mai degrabă teoretice.

Acum să ne întoarcem privirea asupra științei și a celor mai noi teorii ale fizicii. Pășind dincolo de faimoasele teorii ale lui Einstein, noul val de oameni de știință a făcut un pas uriaș către rezolvarea uneia dintre cele mai mari provocări ale fizicii și anume, Teoria Unificată a Forțelor . Pe scurt, toți fizicienii au căutat, secole la rând, o teorie care să poată explica legătura dintre cele patru forțe fundamentale: Forța tare, Forța slabă, Forța electromagnetică și cea gravitațională. Această teorie ce rezolvă multe enigme își are originile în mecanica cuantică și are numele de Teoria stringurilor.

Ea susține că toată materia din univers este formată din particule subatomice, sub forma unor mici „corzi” care vibrează, intrând în rezonanță. Totodată, aceste corzi fac parte dintr-o rețea ce cuprinde întregul Univers, sub forma unei membrane. Interesante sunt mai multe aspecte în această teorie:

1) evidențiază legătura care există între toate ființele și lucrurile materiale, așa cum susțin aproape toate religiile;

2) materialitatea lumii este, de fapt, o noțiune relativă, tot ceea ce există se bazează pe energie;

3) conform calculelor matematice, a reieșit că nu există doar trei dimensiuni plus timpul – ci 10 și de aici derivă posibilitatea existenței unor universuri paralele;

4) împreunarea a două membrane a dus la explozia cunoscută astăzi ca Big Bang, ce a format Universul în care trăim.

Conform oamenilor de știință, atunci când Creatorul și-a unit mâinile, el a creat Lumea. Iată cum gestul împreunării mâinilor întru rugăciune capătă noi valențe, mult mai importante decât cele de până acum, simbolizând începutul universului.

Comentarii (14)
 1. Da… extrem de interesant si te pune pe ganduri. Ce inseamna „forta tare ” si „forta slaba”? De unde ati luat informatiile despre noile descoperiri ale fizicii? multumesc.

   
  1. Forta tare si forta slaba sunt doua forte nucleare ce impreuna cu celelalte doua forte reprezinta fortele fundamentale din univers.
   Inaintea anilor 1970, protonii si neutronii erau considerati particule elementare indivizibile. Era cunoscut ca protonii purtau o sarcina electrica poztiva. In ciuda faptului ca respingerea electromagnetica realiza respingerea particulelor incarcate cu acelasi fel de sarcina electrica, mai multi protoni apareau legati impreuna in nucleele atomice impreuna cu neutroni cu sarcina zero, nu se stia mecanzmul acestor legaturi. Mai tarziu s-a descoperit ca protonii si neutronii nu erau particule fundamentale, ci erau constituite din alte particule, denumite cuarci. Atractia puternica intre nucleoni erau efectul secundar al unei forte care tineau impreuna cuarcii din protoni si neutroni. Aceasta este forta tare sau forta nucleara tare.
   Forta Nucleară Slabă – este forța care ține legați protonii și neutronii, formând nucleele atomilor.
   Noile teorii din fizica nu sunt chiar noi, si sunt cunoscute peste tot in lume de fizicieni si fac parte din evolutia acestui domeniu.

    
 2. Impreunatul mainilor in rugaciune are mai multe motive cat se poate de practice, din care cele mai importante:
  – suntem intr-o lume duala ce se reflecta in tot inclusiv in constructia noastra, astfel avem doi ochi, picioare, rinichi, plamani etc, dar si doua maini, stanga si dreapta. Prin impreunarea lor in rugaciune exprimam catre Divinitate faptul ca aspiram la Unime, sa ne contopim cu Unicul, ca vrem sa trecem de la dualitate la Unitate.
  – corpul omenesc este si o retea de circuite electrice si cand impreunam mainile se inchid mai multe circuite electrice prin degete mai ales, facilitand mult concentrarea in meditatie. V-ati intrebat vreodata de ce yoghinii isi ating in meditatie degetul mare cu aratatorul? Si apoi tot muta contactul degetului mare la degetul mijlociu, inelar si tot asa:):). Ei bine, exact din acest motiv.
  Cat despre metafora ca „… Putem spune astăzi, că Dumnezeu și-a împreunat mâinile și a creat Universul?” n-o gasesc deloc inspirata. Daca Dzeu ar avea maini as fi nespus de ingrijorat :):):). Poate doar sa spunem asa la general ca El are maini deoarece Le are prin ale noastre.

   
  1. Presupunerea este foarte simpla.
   1. Dumnezeu a creat Universul
   2. Cum? Fizica ne spune ca prin atingerea a doua asa-zis membrane. Atentie! Acele membrane sunt de fapt tot ceea ce exista, doar vibratiile sunt diferite pentru o stea, o gaura neagra sau o pasăre.
   3. Daca o parte din Dumnezeu, care este in tot si in toate, este de fapt si in aceaste membrane?
   Prin urmare de ce nu as merge mai departe spunand ca prin aceasta atingere Creatorul si-ar fi unit mainile? Evident, eu vorbesc la nivelul simbolic, al gestului in sine.
   Sa aveti o seara minunata si un week-end plin de bucurii!

    
 3. Multumim,Razvan!Celor care doresc informatii despre teoriile referitoare tipurile de forte,teorii ale unificarii,teoria stringurilor,teoria M.campul cuantic,…le recomand sa vada filmul documentar stiintific Universul Elegant /il gasiti pe Youtube. Este clar pentru mine ca TOTI SUNTEM UNUL,UNUL SUNTEM TOTI! Fizica este pasiunea mea,iar UNVERSUL ma fascineaza! Raspunsurile la De ce functionam noi asa?De ce Universul este in expasiune accelerata (deplasarea spre rosu)? Exista in realitate a 5 a forta fundamentala( numita de unii fizicieni cameleonica)?Este energia si materia intunecata( numita asa deoarece nu se stie decat ca este de fapt 96% si ca aici este informatie,altceva nu se stie) raspunsul la intrebarile ce framanta cuanticistii,si nu numai, de multi ani?Un documentar ,pe care vi-l recomand este Legea Rezonantei .Va cer iertare daca deranjeaza ceva din cele ce am scris! Daca cineva are informatii (oricum sunt foarte multe taine ale Universului) actuale despre experimentul de la Geneva,despre bozonul X(Particula lui Dumnezeu) il rog sa le transmita.Multumesc mult!

  ,

   
  1. Da este adevarat. In legatura cu aceste teorii sunt nenumarate documentare si filme, iar unele dintre ele pot fi gasite asa cum ati mentionat si pe YouTube. Fizica este fascinanta, intotdeuna a fost. Nu ne-ati deranjat cu nimic prin comentariul dvs. pertinent.
   Referitor la particula lui Dumnezeu va pot spune ca deocamdata nu exista stiri despre ea. Ultimul experiment de la CERN a oferit un volum imens de date ce trebuie studiate si analizate. Unii s-au hazardat sa spuna ca a fost descoperita si identificata, dar, deocamdata este prematur. Eu presonal estimez un orizont de 2-5 ani pana da identificarea corecta a acesteia. Oricum, suntem 99% convinsi ca exista intrucat s-a demonstrat acest lucru in mod matematic.

    
 4. Toate filele scrise de tine ,Razvan sunt impresionante .Ma bucur ca pot sa citesc in timpul zilei si mailuri care ma emotioneaza
  Multumesc pentru aceste clipe de emotie!

   
  1. Multumesc pentru cuvintele frumoase si ne bucuram pentru ca ne sunteti aproape.
   Sa aveti un sfarsit de saptamana minunat!

    
 5. Multumesc pentru raspuns si pentru informatia referitoare la particula lui Dumnezeu!Ma bucur ,in acelasi timp,ca avem aceeasi convingere!
  Sunt impresionata de daruirea cu care contribuiti la informarea,educarea oamenilor!Sensibilitatea,sufletul cald insotesc mesajele zilnice astfel incat valoarea lor este amplificata.Minunat!
  Multumim!Pretuire si respect!

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top