skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Șapte reguli filocalice pentru restabilirea sănătății

 

1. Starea de bine mintal grabeste refacerea fizica

Este regula numarul unu, si toate celelalte sunt detalii ale ei. Starea de bine mental grabeste refacerea fizica… Sanatatea noastra este o functie a psihicului si a gandirii pozitive. Omul este ceea ce gandeste. O gandire care selecteaza afecte pozitiv, o gandire bazata pe multumire ferma va asigura o sanatate buna sau o recuperare rapida. Aceasta se intampla deoarece traim intr-o lume in care pierdem adesea conditia sanatatii celei bune. Multumirea launtrica este garantul pastrarii acestei stari.

Cum se poate dobandi multumirea? Muta mintea de la „veacul acesta“ si mintea se va schimba. Intrebati-va: suntem multumiti? Exista o relatie intre multumire si inteligenta, intre multumire si intelegere. Daca esti tipul cerebral, intai intelegi lumea si esti multumit ca lumea este ceea ce este. Daca apartii tipului intuitiv, afectiv, intai iti creezi starea de multumire, si va urma intelegerea. Depinde carui tip mental ii apartii. Daca dominanta este intuitiva, atunci creeaza-ti o stare de multumire; din ea va rezulta inteligenta. Daca dominanta este cerebrala, atunci intelegerea creeaza multumire.

Este un fapt valabil si in relatia dintre doi oameni, doi soti. V-ati pus vreodata intrebarea de ce apar frecvent situatii conflictuale intre soti? Pentru ca nici unul nu intelege natura celuilalt. De pilda, femeia trebuie inteleasa din punct de vedere al dinamicii afective. Osciland intre inchidere si deschidere. Ca sa se refaca afectiv, uneori femeia se inchide, se retrage in sine, pare mahnita. Barbatul o vede inchisa si retrasa si atunci se gandeste ca sentimentele ei fata de el s-au racit. Dar acel barbat nu intelege ca asa-zisa raceala a femeii este o faza naturala, prin care ea trebuie sa treaca pentru a-si reface comportamentul afectiv.

Dinamica masculina este alta, osciland intre fuga si revenire. Ca sa-si refaca afectivitatea, barbatul fuge. Iata de ce, atunci cand vede un barbat „fugind“, femeia n-ar trebui sa se teama ca sentimentele lui fata de ea s-au racit; ea ar trebui sa stie ca dinamica lui afectiva se reface prin fuga. Aceasta idee nu trebuie inteleasa eronat, cum ca cei care fug au si dreptate s-o faca. Fuga poate fi exprimata divers — un barbat „fuge“ in cititul presei, e absent din casa. E si asta o fuga. Sau „fuge“ sa joace table cu vreun vecin. Sau „fuge“ la manastire, daca este mai pios. Femeia trebuie sa inteleaga ca barbatul are, la un moment dat, nevoie sa „fuga“. Intelegerea faptului ca asemenea stari sunt naturale ar putea evita numeroase conflicte, conflicte care genereaza ulterior perturbari de personalitate ale membrilor familiei — fie localizate pe termen scurt, fie cu amprenta de durata aspra copiilor.

Psihologii au explicat deja ca majoritatea impasurilor pe care le vor avea copiii nostri mai tarziu, sunt cauzate de conflictele din familie,aparute in perioada copilariei. Aceasta este, deci, prima regula: sanatatea este o consecinta a binelui mental. Iar acest bine mental are la baza intelegerea si starea de multumire. Nu de automultumire, ci acea multumire care, la urma urmei, inseamna intelegere.

 

2. Nu considera boala ca o pedeapsa pentru pacate

Unii considera boala ca fiind o pedeapsa pentru pacate: aceasta este o dovada de slabire psihica. Omul bolnav se reface mai greu, atunci cand considera ca a fost batut de Dumnezeu, si ca Atotputernicul i-a dat boala, in chip de pedeapsa. Dar daca boala nu este o pedeapsa pentru pacate, ce este ea, atunci? Putem vorbi despre boala ca fiind o oprire de la pacat, o informatie, o atentionare ca am incalcat o lege.

Intr-o carte celebra, care se cheama Calatorie inspre soare apune, personajul principal este o maimuta. O maimuta poznasa, nascuta dintr-o piatra. Ea se duce sa caute initierea. Un maestru o ajuta sa obtina initierea si astfel, ea a devenit „egala cerului“, nemuritoare. Insa, cu toate ca era nemuritoare, maimuta tot facea pozne. Tot asa e si situatia omului: desi dobandeste atata stiinta, salbaticia din el nu dispare. Ei bine, aceasta maimuta, ajungand la un moment dat in cer, face taraboi printre sfinti, rastoarna niste cazane unde se fierbea elixirul vietii, strica niste tocmeli… Sfintii se supara si se plang lui Dumnezeu, ca o maimuta intoarce totul cu susul in jos. Si atunci Dumnezeu ii spune lui Buddha: „Ia tu maimuta asta, ca e din India, e din tara ta. Ia-o si da-i un leac sa se astampere!“ Si Buddha a luat un cerculet de fier, l-a pus pe capul maimutei si l-a fixat bine, ca ea sa nu-s poata da jos, spunandu-i: „De cate ori vei calca o lege divina, cercul te va strange!“ Si a venit maimuta pe Pamant; cum facea o pozna mare, cerculetul o strangea si atunci se cumintea.

Iata deci ca durerea ei de cap nu era o pedeapsa, ci o informatie ca a incalcat o lege sacra, o lege impotriva vietii. Noi nu stim ca, in realitate, am incalcat o lege, iar ca daca ne-am corecta atitudinea si n-am mai incalca legea, ne-ar lasa durerea de cap, fara pastila si fara doctor. Iata deci ca boala nu e o pedeapsa pentru pacat, ci o oprire de la pacat.

S-a pus adesea intrebarea: „De ce ne imbolnavim?“ Un raspuns ar fi ca ne imbolnavim ca sa ne amintim de Dumnezeu. Intotdeauna cand suntem bolnav, ne amintim de Dumnezeu. Putem spune ca, de fapt, ne imbolnavim ca sa ne smerim, ca sa ne aducem aminte ca suntem trecatori. In afara de asta, de ce ne mai imbolnavim? Ne imbolnavim ca sa smulgem tandrete. In lumea aceasta, in care toti sunt grabiti, nimeni nu vrea, nu are timp sa ne dea tandrete. Atunci, inconstient, ce facem? Ne imbolnavim, ca sa smulgem tandrete, caldura. Le amintim celor din jur ca ne datoreaza caldura, caci ei uita! Toti datoram ceva semenului nostru.

 

3. Boala nu trebuie privita ca o catastrofa, ci ca un prilej de introspectie, de liniste, de intrerupere a gandurilor

Definitia pacatului o stim. Pacatul reprezinta grijile si incalcarea celor trei legi universale revelate. Daca pana acum nu stiati foarte limpede ce inseamna „pacat“, iata o definitie care sa va ajute. Pacat inseamna sa-ti faci griji — daca-ti faci griji, ai pacate. Grijile ne imputineaza linistea, imputineaza viata. „Rumegarea“ gandurilor slabeste omul. Boala prilejuieste aceasta intrerupere a grijilor; este o oprire fortata din „mecanica pacatului“, din mecanica vietii pline de pacate. Exista o a 11-a porunca — noi stim doar 10, pe care le-am interiorizat si dupa care ne conducem. Porunca a 11-a apare ca un verset in Psalmul 45 si suna asa: „Opreste-te si cunoaste!“ („Opriti-va si cunoasteti ca Eu sunt Dumnezeu“ Ps. 45:10). Consideram aceasta fraza ca porunca a 11-a.

Stiti ca in Pentateuh (Vechiul Testament) sunt 613 porunci?! In afara de cele 10, cele mai importante, din primele 5 Carti ale lui Moise, apar deci si multe altele. Iar a 11-a ar fi „Opreste-te si cunoaste!“. Nu poti ajunge la cunoastere, din mers. Noi trebuie sa descoperim oprirea spirituala. Opreste-te si citeste Filocalia sau Patericul. Opreste-te si petrece un minut de introspectie. Introspectie inseamna linistea interioara. Nu analiza interiorul: analiza este un viciu intelectual. Introspectia este doar liniste interioara.

Opreste-te deci si cunoaste inaltimea ta spirituala, precum si dimensiunea ta cea mare. Aceasta a 11-a porunca este incununarea celor 10 porunci cunoscute, dupa ce te-ai civilizat, cand incepi sa-ti descoperi dimensiunea metafizica. „OPRIREA“ este o practica. Ea a fost dezvoltata in Filocalie, care a propus „exercitiul celor 6 opriri“. Acest „opreste-te!“ se poate referi si la controlul celor 6 surse de agitatie si dezorganizare a personalitatii. Prima oprire este stabilitatea fizica: ea atrage dupa sine stabilitatea mintii si lipsa grijilor. A doua oprire este oprirea de la pacat. A treia oprire este oprirea de la mancarea care ne aprinde. A patra oprire: de la a ne aduna cu oamenii inferiori moral — deci un indemn de a te aduna cu oameni sporiti, cu oameni cu preocupari inalte. Oprirea este stazis. In greceste, stazis inseamna exercitiu spiritual, cum ar fi rugaciunea. Si rugaciunea este tot oprire. Aceasta este deci regula a treia: boala e un prilej de oprire, de introspectie.

Omul se imbolnaveste nu numai pentru ca incalca o lege, ci ca sa-si aminteasca de o lege sacra si sa se schimbe…

 

4. Boala este un prilej de schimbare

Daca vom privi boala din acest punct de vedere si daca nu ne vom mai teme de ea, vom constata ca astfel iesim mai repede din boala. Dupa ce au fost bolnavi, multi oameni si-au schimbat modul de a manca, de a trai, de a (con)vietui.

 

5. Devii sanatos, daca iti doresti cu adevarat acest lucru

Asta inseamna, intrucatva, ca multi sunt bolnavi pentru ca, in inconstient, ei se lasa sa fie bolnavi. Afirmatia poate parea, la prima vedere, socanta. Si totusi, ei sunt bolnavi, in primul rand ca sa-si atraga un beneficiu: vor sa fie tratati ca niste copii. Cand lupta vietii ne copleseste, toti simtim nevoia sa fim tratati precum copiii; atunci, subconstientul „cheama“ o boala. Daca vrei cu adevarat sa devii sanatos, devii sanatos.

 

6. Ajuta-ti subconstientul sa grabeasca vindecarea

Acest lucru este posibil: sa-ti ajuti subconstientul. Este un proces care se petrece in stare de relaxare, intr-o stare destinsa — mai ales daca esti bolnav. Relaxat, cu ochii inchisi, repeta-ti formule de insanatosire. Cea mai cunoscuta astfel de formula este: „Ma simt din ce in ce mai bine, pe zi ce trece, din toate punctele de vedere“; ea trebuie rostita la indicativ prezent, pentru ca subconstientul nu cunoaste alte timpuri verbale. Aceasta formula a fost folosita de dr. Emile Coué, care a vindecat, prin ea si printr-un climat psihic spiritual, sute de cazuri. Repetarea acestei formule duce la preluarea ei de catre rinencefal, iar rinencefalul transmite comenzile de refacere, acolo unde este nevoie. Rinencefalul, diencefalul si formatiunile reticulare trimit comenzile de refacere, acolo unde este slabita structura noastra. Daca aceasta formula este repetata de trei ori pe zi, in perioadele in care ne simtim slabiti, timp de 21 de zile, admitand ca este un caz cronic sau un caz ceva mai complicat, survine intotdeauna o imbunatatire.

 

7. Pentru cei vrednici, un impas precum o boala poate sa fie un prag initiatic

Boala nu numai ca iti da o informatie despre viata, dar iti poate crea si conditia unei schimbari mentale profunde, o traire initiatica. Acestea sunt regulile restabilirii sanatatii. Ajungem din nou la regula dintai: starea de bine mental intretine starea de bine fizic si grabeste refacerea fizica. Cu cat vom supraveghea mai bine mentalul, cu atat vom stapani starea de sanatate. Omul ar trebui sa stie nu numai cum poate sa-si revina, cum sa-si restabileasca sanatatea. El ar trebui sa stie cate ceva despre corelarea dintre greseala si boala — ce tip de greseala naste o categorie de boala — tocmai pentru a evita imbolnavirea. Asta trebuie retinut: faptul ca, sanatosi fiind, putem sa evitam o eventuala imbolnavire, prin starea de bine mental. Starea aceasta de bine mental poate fi cladita prin autoimpunere si prin purificare.

Predispozitia noastra pentru boala vine din predispozitia pe care o avem de a alege raul. Noi suntem cei care alegem raul. Dumnezeu nu vrea raul omului; omul alege raul. Omul alege raul, pentru ca este uneori nestiutor. Nu stie exact ce e bine si ce e rau. Alteori, omul alege raul din constrangere. E constrans sa il aleaga. Constrangerea tine de firea omului, inca de la nastere. Originea bolilor depaseste, adesea, puterea noastra de intelegere.

Exista 3 origini reperabile :

1. Unele boli sunt genetice sau ancestrale: te-ai nascut cu o povara in soarta. Nu esti raspunzator de aceste boli, ele sunt niste poveri. Te-ai nascut cu ele.

2. Alte boli provin din conflictele sau traumele avute in perioada prenatala si in copilarie. Daca au existat conflicte puternice sau traume in acea perioada, individul le va resimti in tot timpul vietii. Iata de ce copilaria, familia, mediul sacru al casei trebuie privire cu mare grija.

3. Boli cu surse nomice. Nomos, in limba greaca, inseamna lege. Acestea sunt bolile despre care deja am vorbit, venite dintr-o incalcare a Legii revelate. Si este palierul actual: cumul cotidian de erori.

Pe langa toate acestea, la maturitate putem sa observam ca in noi exista o predispozitie la imbolnavire, in functie de anumite coordonate — doua la numar. Adica: (1) ne imbolnavim pentru ca suntem agresivi si (2) ne imbolnavim pentru ca ne simtim vinovati.

Agresivul si vinovatul se imbolnavesc mai usor. Neagresivul si nevinovatul fac fata multor conditii grele, fara sa se imbolnaveasca; fac fata si mediilor contaminate, fara sa se imbolnaveasca. In privinta agresivitatii, trebuie spus ca de multe ori nici nu o constientizam. Va stiti agresivi? Cu siguranta, nu!

Exista printre cunostintele mele, un domn care este foarte bisericos; are circa 40 de ani, merge la biserica, este un bun inchinator, un practicant al religiei. Cu toate aceste calitati, femeia de langa el, prietena lui, simtea langa el un disconfort extraordinar. Cei doi au venit la mine sa ma intrebe de ce se intampla acest lucru, de ce ea simte astfel. Daca o priveai pe tanara cu un ochi care vede aura, constatai ca in preajma barbatului respectiv aura ei era perforata, zdrentuita parca. Concluzia este ca barbatul avea o agresivitate inconstienta, foarte puternica, care zdrentuia aura partenerei sale. El s-a mirat atunci — de unde agresivitate, cand se stia pios, milostiv? Stand un pic de vorba cu el, am aflat ca mai fusese casatorit, divortase si ii purta o ura inversunata, primei sale sotii. E lesne de inteles ca, in preajma lui, orice femeie simte un mare disconfort, pentru ca el se impotriveste femeii in sine. Afland acestea, barbatul m-a intrebat ce-i de facut. „Trebuie sa-ti rezolvi agresivitatea inconstienta“, i-am spus. In viata sa constienta, el era bun, milostiv, insa inconstient era agresiv. El stia ca este bun ca painea lui Dumnezeu — facea si pomeni, punea lumanari la biserica — nu agresiv.

„Cum sa-mi dizolv agresivitatea inconstienta?“ m-a intrebat.

L-am sfatuit ca in fiecare zi, in rugaciunile sale, sa o pomeneasca pe fosta lui sotie si sa ceara pentru ea putere, sanatate, gandire buna.

„Cum sa cer asa ceva pentru ea? Este o scorpie, cea mai mare scorpie!, a ripostat el. Nu pot sa ma rog pentru ea!“

„Trebuie sa depasesti acest nu pot! Numai daca te rogi pentru ea, o sa-ti dizolvi agresivitatea inconstienta“.

„Dar nu merita…“, mi-a raspuns.

„Tocmai pentru ca nu merita! Cu cat te rogi mai mult pentru ea, cu atat ea va inflori, acolo unde se afla“.

„Dar nu merita sa infloreasca! Vreau sa piara, sa se usuce!“

„Iata, cred ca ti-ai constientizat destul de bine de ce, cand se afla langa tine, partenera are aura zdrentuita!“, i-am zis eu atunci.

 

Ce se intampla, cand ai o aura zdrentuita? Esti vulnerabil. Poti sa iei foarte usor o gripa sau o infectie, de exemplu. In acelasi timp, poti resimti influenta negativa ce vine dinspre o anumita persoana, sau pur si simplu din campurile din jurul nostru (din care, cand suntem sanatosi, selectam numai pozitivitatea). Revenind, pot sa va spun ca acel pacient a reusit, pana la urma, sa se vindece, sa se roage cu bucurie pentru acea „scorpie“. In cele din urma, a inceput sa vada ca nu era chiar asa de scorpie cum credea el, si ca numai incarcatura lui de ura o facea pe fosta lui sotie sa para atat de rea.

Cu totii avem o doza de agresivitate inconstienta, sa stiti. Ne nastem cu ea. Ea este baza complexului Cain. Inconstient, vrei sa-l elimini pe semenul tau. Omul se simte bine daca elimina un om. Subconstientul se simte bine, cand lichideaza pe cineva, cand extermina. Ce inseamna acest lucru? Sa ne gandim la serviciu, de exemplu. Toti colegii iti par rai si uraciosi. Te-ai simti bine, daca ai reusi zilnic sa elimini cate unul… Inconstient, deci, purtam in noi complexul Cain — unii mai puternic, altii mai slab. Cert este ca acest complex produce in noi o anumita vulnerabilitate. Cum dispare agresivitatea inconstienta? La modul practic, aceasta agresivitate dispare mancand mai des verdeturi. E un lucru la indemana noastra. Daca mananci verdeturi, descreste agresivitatea inconstienta — foarte simplu. Este una dintre cele 6 retineri: retinerea de la hrana care aprinde simturile, care aprinde agresivitatea. Noi nu ne dam seama, mancam asemenea hrana spre imputinarea vietii noastre si spre uratirea ei.

Dar mai ales terapia iertarii si ofranda remediaza agresivitatea inconstienta. „Impaca-te cu aproapele tau… cu fratele tau, cu parasul tau“. (Matei 5:23-25). Daca ai o aversiune fata de cineva, atunci la rugaciune evoca-i fata senina si „daruieste-i“ mental: pace, sanatate si Har. Agresivitatea inconstienta se imparte si ea in 3 categorii: impotriva ta, impotriva semenului tau si impotriva spatiului in care traiesti. Conflictul psihic cu spatiul predispune la boli de piele, dar si la dizarmonii nervoase.

Cei agresivi impotriva lor insisi sunt foarte multi. Poate tu crezi despre tine ca esti bland. Adesea cei blanzi ii iarta pe toti ceilalti si se ataca pe ei insisi. Asta este o agresivitate impotriva ta. Sa nu spui niciodata: „Nu merit sa traiesc“. Aceasta agresivitate naste predispozitii maladive in zona bazala, a energiilor ancestrale. Bolile uterului pornesc de la aceasta atitudine, de la aceasta auto-depreciere, de la aceasta atitudine de a minimaliza femeia. Daca aveti probleme in zona bazala, la aparatul uretral, sa stiti deci, ca prima masura pe care trebuie s-o luati este sa va schimbati atitudinea fata de voi inseva. Orice alta depreciere naste aici vulnerabilitate.

Text de:  Vasile ANDRU din volumul „Rugăciuni cu puteri vindecătoare”

Comentarii (20)
 1. Multumesc! o parte din ce este scris aici stiam, mai greu este cu pusl in practica…o parte am aflat-o de aici…pot spune ca ceea ce stiam ma innsanatosit, iar copilul meu este foarte sanatos deoarece incerc sa imi „introspectez” viata launtrica, o problema importanta este aceea cu timpul care ramane din ce mai putin pentru oamenii care muncesc 10-12 ore pe zi…va doresc tuturor toate cele bune!

   
 2. Mi-a placut nespus de mult ,face ceva lumina in niste situatii cu care ne confruntam in fiecare zi a vietii noaste ..complicate,multumesc pt text superb!

   
 3. „…..Si s-a facut in sfirsit lumina” (toate se leaga in viata, si ne conduc spre a deveni „niste bolnavi psihic si sufletesc, niste neintelesi chiar si de noi insine”) Cu multumiri,

   
 4. Fiecare cuvant scris in textul de mai sus este adevarat. Pot sa spun asta pentru ca am verificat si experimentat pe proprie-mi piele (corp). Desi teoretic toti cunosc cele 10 porunci sau cei care se considera crestini practicanti, adanc inchinatori si prezenti la toate slujbele, comportamentul lor in afara bisericii nu are nimic de-a face nici cu biserica, nici cu crestinismul, nici cu legile. Simplu, pentru ca de aceea exista iertarea. Dumnezeu, parintele, pastorul, iarta orice in numele Domnului. Iar oamenii sunt „pacatosi” si pacatuiesc in continuare ca un act de adevarata credinta convinsi fiind ca iertarea este cu atat mai mare cu cat abaterea de la legile lui Dumnezeu este mai mare. Este adevarat ca Dumnezeu are respect fata de propriile legi si echilibreaza situatiile. Cine fura chiar iertat in biserica este bagat la inchisoare si isi pierde timp si drepturi din viata. Minciuna iese la supuafata iar mincinosul pierde mai mult decat a castigat, lacomul la un moment dat se ineaca, bogatul pe cai necinstite ajunge sarman el sau generatia imediat urmatoare, inselatatorul la unmoment dat se inseala singur ca si mincinosul deoarece nu mai discerne intre minciuna si adevar si iertata-mi fie expresia „si-o trage singur”. E foarte adevarat insa ca pana se intampla dureaza. Iar pana cel cel in cauza realizeaza ca nici o fapta nu este fara plata … uneori nici nu isi imagineaza cat de repede sau in ce ii vine plata. Pot sa va dau sute de exemple diferite vazute si traite atat din propria-mi experienta si si din cea a cunoscutilor mei. Realitatea acesta pe care o traim acum se datoreaza faptului ca s-au inmultit crestinii la biserica dar au disparut oamenii cu adevarat credinciosi din viata. Un scurt exemplu ar fi batalia pentru averile mostenite dintre mebrii familiei care au ajuns la situatii incredibile. Lucrez in acest domeniu si am o experienta de peste douazeci de ani. Nu stiti ce rabdare trebuie sa ai sa suporti ce iti aud urechile. Ma distrez teribil cand amenintarile sunt cu blesteme si injuraturi si apoi merg si la biserica sa dea cate un acatist sa se alega praful de ceilalti membrii ai familiei, dupa care spun nevinovat ca s-au spovedit si Dumnezeu i-a iertat si au aprins 10 lumanari si au dat parintelui cateva milioane iar la Sfanta icoana au pus un inel sau un lantisor de aur. Uitati-va de curiozitate in manastiri cate obiecte de aur sunt puse la icoane si ganditiva ca majoritatea sunt donate de drept credinciosii tigani pentru iertarea pacatelor si sustinea afacerii – de obieci prostitutie, droguri, camatarie.
  Am avut o discutie cu un parinte pe care il respect si l-am intrebat . Parinte daca traiti in intelepciunea lui Isus si ii urmati calea intru totul de ce nu aveti aceeasi conduita ca si el.Isus a fost un om care a facut bine fara sa astepte plata lumesca,fara sasi conditioneze stiinta si binefacerile de cat era p[latit in avans, nu si-a conditionat ajutorul decat de credinta, nu a aprins lumanari, nu a facut ofrande la biserica, nu a fost imbracat luxos, nu a cerut ritualuri noi, nu a anulat credintele celorlati. Prin faptele, comportamentul sau a demostrat care este adevarata credinta. Isus a fost imbracat modest doar intr-o camasa de borangic. Nu a purtat bijuteri sau coroana, a mers incaltat in sandale simple sau in picioarele goale, a intrat in casa oricui i-a oferit gazduire si a avut o atitudine plina de respect fata de gazde, a vindecat si cersetori si bogati indiferent de credinta lor fara sa ceara ceava pentru el l-a schimb, a binecuvantat Izvorul Tamaduirii pentru a darui apa cu calitati vindecatoare ale trupului si sufletului oricarui trecator. Nu a pus nici o taxa pe picatura de a apa si nici nu a pus sa fie pazita stasnic. A salvat-o de la linsaj pe Maria Magdalena spunand cele ma dure dar adevarate cuvinte care invita la refexie pe oricine, oricand ” Sa dea cu piatra primul care este fara pacat”. Iar pe ea a ridicat-o spunand „Femeie mult ai iubit, mult ti se iarta. Mergi pe drumul tau si nu mai pacatui”. El stia ca vanzarea trupului ei era forma prin care isi castiga existenta pentru a-si sustine familia, dar si atunci o facea cu daruire totala pentru satisfacerea poftelor „cucernicilor credinciosi barbati casatoriti”.Privea de pe cruce si a spus „Tata, iarta-i ca nu stiu ce fac”. Pentru faptele sale bune si reala datatoare de viata fratii lui de neam evreu l-au rastignit pentru ca strica religia plina de avantaje materiale pentru preoti si politicieni. Isus a apreciat rolul femeii in familie si societate si daca cititi istoria imediat dupa Isus veti vedea ce drepturi au castigat femeile in acea perioada si de ce invataturi lui aveau un puternic ecou. Au existat peste 100 de epistole care descriau fapte lui Isus scis in perioada vietii lui si imediat urmatoare. Ele sunt la Vatican bine inchise. Biblia in forma actuala a aparul 1300- 1500 de ani mai tarziu si are la baza Consiliul de la Niceea pe vremea Imparatul Constantin cand s-a hotarat scrierea Bibliei ca o carte de capatai dupa scierile a 4 apostoli declarati si recunoscuti care le-au scris din auzite dupa 300 de ani de la plecare lui Isus.Papa Ioana Paul al doilea a dorit sa faca publica adevaratele manuscrise si adevarata intelepciune a lui Isus. Va dati seama ce cutremur va fi cad oamenii de rand vor afla toate adevarurile si nu interpretarile si consecintele dezastruase ale istoriei ce a urmat . Se va demonstra nejustificarea si politizarea pentru manipularea prin opresiune a oamenilor morti nevinovati din cauza unor fanatici religiosi crestini. Biblia este de altfel cel mai bun produs de afaceri si justificare de colonizare evreiesc. De ce sa ne inchinam unor sfinti evrei, de ce sa nu ne respectam propriile traditii. Oricum se poarta un melanj. Dar cine le mai stie. In zona satelor s-au amestecat obiceiuri arhaice cu obiceiuri noi si oricum fiecare preot vine cu alte obiceiuri si ritualuri. Daca cititi cu atentie istoria reala nu misitificata si aveti cateva cunostinte antropologice si de folclor veti observa ca Isus era un roman de-al nostru get-beget. Inaltimea,culoarea ochilor.culoarea tenului,trasaturile, forma capului, a nasului , urechile, barba, parul ondulat saten blond revarsat pana pe umeri,mainile cu degete lungi, camasa de borangic cu modele cu fir de matase, transformarea apei in vin – vinul specific zonei vechii Dacii cunoscute ca si patria vinurilor, modul de adresare sinplu, direct si la obiect specific zonei Ardealului, rugaciunea catre rasarit specifica cultului soarelui venerat de daci si multe multe alte aspecte pe care am avut ocazia acum vre-o ceva timp sa le discut cu un parinte mai luminat nu inchistat la minte in dogme.Preotii si sacerdotii daci stiau sa faca vindecari si multe ritualuri de vindecare se faceau de preoti si preotese impreuna. Dati-mi un exemplu de evreu neaos care sa aiba aceste cunostinte la acea perioada ? Nu uitati de cat de cunoscute in acea vreme erau scolile de intelepciune dacice. Cele 10 porunci au la baza respectul omului fata de Dumnezu, familie, sine, societate. Este un indrumar etic universal valabil. Totul este simplu daca vrei sa vezi adevarul, sa i accepti si sa il traiesti. Restul sunt povesti, politica, economie, comert,manipulare. Cu respect.

   
  1. Doamna Luiza,tot respectul pentru acest discurs,dar am observat unele afirmatii antagonice,iar unele citate,greșite.
   1.-Femeia prinsă în preacurvie,descrisă în Ev.după Ioan cap.8(vers.1-11),nu se știe dacă era Maria Magdalena.
   2.-Cuvintele pe care le atribuiți D-lui Isus că le-a adresat acestei femei,nu sunt acelea,ci sunt;”…femeie,unde sunt pârâșii tăi?Nimeni nu te-a osândit?” ”Nimeni, Doamne”,I-a răspuns ea.Și Isus i-a zis :”Nici eu nu te osândesc,du-te ,și sănu mai păcătuiești”.
   3.-Femeia păcătoasă la care faci referire că a iubit mult,și i se va ierta mult,se află în Ev.Luca,cap 7 (versetele 36-50),în casa unui fariseu,numit Simon.
   Maria Magdalena este amintită în Biblie,în cu totul alte situații(din care scosese Domnul Isus,șapte draci),care mai avea o soră(Marta),și un frate(Lazăr).Deducțiile nu sunt valabile,decât personal.
   Este adevărată afirmația că nu trebuie să ne închinăm la sfinții evrei,dar Scriptura (D-zeu)spune în porunca a doua,să nu ne închinăm la absolut nimic ,decât Domnului D-zeului tău să te închini și Lui să-i slujești.(Exod cap.20,vers.4,5,redare liberă)
   Cât despre tradiție,este o înțelegere cu totul falsă.Singura carte care merită respectată,este Biblia,în speță Noul Testament,valabil pentru toată lumea(nu numai pentru poporul Evreu),și pentru epoca actuală(nu Vechiul Testament,până la Dl.Isus)Să-i lăsăm pe Daci,că ei aveau alt D-zeu,precum păgânii.Cât despre amestecătura D-lui Isus,cu Dacii,ma-ți făcut să râd.Hai să avem niște limite în afirmații,că devenim caraghioși
   Dacă nu ne limităm strict la Biblie,va fi haos în mintea și credința noastră,cu tot felul de învățături aberante.

    
 5. Imi cer scuze pentru eventualele greseli de scriere dar ca de obicei scriu in viteza pentru ca nu am timp suficient la dispozitie. Va multumesc ca existati, va imbratisez cu drag si va respect.

   
 6. Pentru sustinerea celor scrise de mine aveti foarte multe materiale documentare pe History, Discovery, Wikipedia, la Biblioteca Nationala mii de materiale. Succes la studiu. Cu drag

   
 7. Adevaruri pe care multi le cunosc ,par pt unii prea simple ,de aceea nu le experimenteaza .Dumnezeu a dat fiecaruia liberul arbitru ,putem fi intelepti sau ignoranti ,din pacate cei din urma sunt cei mai multi la numar .Felicit pe Luiza Bratu pt comentariul detaliat .

   
 8. Din cele mai vechi timpuri, in momente de cumpana oamenii s-au rugat la ceea ce ei au considerat ca este mai puternic pentru ai ocroti sau ajuta. Cand acest fapt s-a implinit oamenii au ajuns sa zeifice : Apa, focul, soarele, luna,vantul,vulturul,crocodilul,pietrele,copacii,vraciul cu cele mai multe insanatosiri, inteleptul care a scris sau desenat, razboinicul care i-a aparat si s-a sacrificat pe sine pentru oameni si „n” astfel de exemple. Budda, Confucius,Isus au fost oameni carismatici care au pus lumea pe ganduri spunand si traind dupa cum vorbeau. Faptele lor au ramas celebre tocmai pentru ca au facut mult bine. Budda s-a nascut bogat dar vrut sa experimenteaze starea de nirvana de atingere a absolutului sublim care nu putea fi obtinut cu bani ci doar prin traire a invatat esenta vietii si inderdependenta de comuniune a omului cu natura. Totul este o perfecta creatie in diversitatea ei perfect functionala si independenta de om. De aceea bunicii mei spuneau ca toate religiile sunt bune atata timp cat fiecare invata respectul de sine, de familia din care provine,de societate, de natura, de viitor.Bunicii spuneau ca suntem nascuti din iubirea dintre Tatal Cer si Mama Pamant fara de care nu am fii existat nici noi si nici o alta specie sau forma de viata. Si din punctul meu de vedere este asa. Cerul nu ma obliga la ritualuri dar ma invata sa ii respect anotimpurile, calitatea aerului, puterea si necesitatea vantului si a norilor. Mama Pamant ne da tot ceea ce avem nevoie si ne suporta pe toti neconditionat asemeni unei mama care isi iubeste si protejeaza copii indiferent cati sunt, cum arata,cat de isteti sau de prosti sunt, frumosi sau urati, drepti sau handicapati.Nu conteaza nici cine are dreptate pentru ca are bani sau nu, si ne pedepseste in egala masura atunci cand considera ca ii incalcam legile. Eu zic ca prea mult ne suporta orgoliile si prostiile dar … inca are rabdare sa ne invatam lectia de viata sau sa ne autodistrugem pe prostia noastra. Nu ai cum sa ai dreptate doar pentru ca ai mai multi bani, sau o anumita religie. Asa ca intelegeti ca totul este simplu. Cand si cand se naste un om cu adevarat intelegator al legiilor vietii, care are capacitatea de a face bine celorlalti , bineinteles gratis, de aceea este omorat cat mai curand pentru a nu distruge profiturile.Sincer daca Isus sau Buda ar aparea azi printre noi ce credti ca s-ar intampla ? Intre ce invataturi au lasat ei si cum se aplica azi ? Credeti ca vor fi lasati liberi ? Credeti ca ar fi recunoscuti – va spun eu ca ar fi o multime de avocati si specialisti care sa declare contrariu. Ba chiar ar fi in stare sa ii disece ca sa vada cum functioneaza si daca sunt cumva nemuritori cum fac asta. Sunt extraterestri, cat costa stiinta lor adevarata, pot sa zboare, pot face translatii, pot ……Vor sa domine si pe cine ? Sunt intrebari pe care le veti gasi puse de multi oameni de stiinta, arheologi, antropologi, si fete bisericesti din intreaga lume. La un moment dat cineva s-a gandit daca pot sa il sintetizeze intr-o holograma care sa apara si sa spuna ce vor liderii mondiali pentru ca lumea sa nu mai cerceteze si sa ia de bun ce spun ei pentru a-si putea indeplinii cat mai bine dominatia asupra omenirii. Data fiind tehnologia actuala sau unde poate ajunge nimic nu ma mai mira. Daca sunt profituri uriase de ce n-ar face-o . Biblia nu ami produce aceasi bani ca inainte deci distrugem invatamantul. Ca oamenii sa nu mai citesca si sa nu mai cerceteze. Si cum s-au invatat cu televiziune si internet de ce nu il putem furniza asa ? Mai este o problema – puternicii lumii nu s-au pus de acord care este cel mai bun produs care ar produce cei mai multi bani, adepti, obiceiuri. Sa fie Buda , nu. Sa fie Isus, nu. Sa fie Confucius, nu. Sa fie Metatron, nu. Sa fie Zeus, nu. Sa fie Shaka Zulu, nu. Sa fie Mama Pamant, nu. Asa ca inca putem crede in ce vrem important este ca din fiecare credinta sa se scoata cat mai multi bani si sa se creeze cat mai multi adepti supusi. Cat timp nu ne face rau si nu ne omoram stupid intre noi pentru credinta asa cum am mai facut-o cu respect, eu personal respect toate religiile. Bunica mea spunea cate bordeie, atatea obicee si atunci cand intri in casa unui om, ii respecti regulile casei sau pleci. Nimic nu este obligatoriu pentru nimeni cu exceptia respectului, bunului simt si comunicarii pentru a solutiona pasnic orice divergenta. Oricum toti avem dreptate si toti suntem trecatori in lumea acesta indiferent daca suntem bogati sau saraci. Pentru viata actuala contam toti si toti avem lo. De noi depinde cum ne facem viata. Cu respect

   
 9. Nota: Pentru a sustine pe undeva ceea ce spun – Daca as organiza acum o intalnire la care sa invat oamenii cate ceva din ceea ce stiu , le-as cere o mica donatie pentru a acoperii cheltuielile cu inchirierea de sala si pentru apa. Cu siguranta nu cred ca ar veni cineva desi au foarte multe de invatat. Daca in schimb imi etalez toate diplomele si cer pentru doua ore 500 euro de persoana ca sa ii invat cate ceva si sa le acord o diploma de absolvire cu siguranta, mai ales daca as avea si o buna promovare ar trebui sa inchiriez Sala Palatului. Aceasta este perceptia actuala. Nu conteaza atat de mult informatia primita si la ce o folosesc cat conteaza imaginea, brendul si banii pe care ii poate castiga ulterior. Sincer toate costa pentru ca traim in realitate si toti avem cheltuieli si nevoi. Ma gandesc sincer la ambele variante pentru ca stiu ca pot sa vorbesc fara a plictisi pe nimeni si ii pot invata multe. Cine stie, am mai facut-o o data si a fost foarte bine pentru toata lumea .Vedeti TED . Daca aveti propuneri, putem avea si o echipa care sa lucreze foarte bine si asa am ajunge poate mai aproape de oameni si am ajuta pe cati mai multi sa se regasesca si sa isi faca o viata frumoasa. La un moment dat stiu ca D-na Monica Visan dorea sa initieze intaniri cu diverse persoane si personalitati care aveau ceva benefic de spus. Din pacate cativa ani eu m-am retras tocmai pentru a -mi face curatenie in suflet, minte si viata. Daca nu esti curat din toate punctele de vedere – nu deschide gura spunea bunica. Si daca nu traiesti asa cum vorbesti ca oamenii sa invete din exemplul tau personal nu iesi in fata lor. Oricum asumati cand vii in fata ca vei starni multe pasiuni si bune si rele. Este cea mai scurta varianta fie sa sa te descurci si sa fii bun, fie sa mori. Oricum lumea te va vorbii si cu bune si cu rele – imaginatia ei fiind infinita. Atunci vei invata smerenia sau te va distruge orgoliul. Cu drag si cu respect.

   
 10. Un curs oficial in Romania este foarte scump deoarece 90 % reprezinta publicitate, materiale didactice, tipografie, autorizatii de la diferite ministere, taxe diverse, impozite, inchirierea de sala, servicii conexe. Ori ai in spate sponsori, ori o fundatie, ori alte surse de finantare si sustinere. Organizarea de eveniment costa mult ca logistica. Cei ce lucrati in bransa stiti. Dar pentru toate se gasesc solutii si oricum este o munca de echipa.Si poate Razvan va organiza diferite evenimente la care fiecare dintre noi isi va aduce contributia.Cu respect.

   
  1. Voi organiza, doar ca doresc sa fie un eveniment neprotocolar, intre prieteni, in care, daca va fi posibil, sa nu existe niciun fel de taxe.

    
   1. Bine cugetat! Si dacă s-ar putea,fără să se facă expuneri filosofice greu de digerat.Sufletului îi trebuie (și-i plac) acele istoriore,povestioare,întâmplări(chiar dacă uneori sunt copilărești).Domnul Isus,a folosit foarte mult parabolele simple,cu principii de viață,enorme.Să nu ne facem mai înțelepți decât EL.

     
 11. Multumesc Razvan ca ai inteles , a fost doar o provocare. Orice se poate face daca exista interes si bunavointa. Eu cred ca este timpul sa ne adunam toti cei ce putem face ceva real si util atat pentru noi cat si pentru societate, altceva decat profesia baza. Sa ne impartasim experientele si sa ii invatam si pe altii cum sa depaseasca momente dificile cu respect, bun simt, incredere si sa reintre intr-un circuit al vietii sociale si personale cu capul sus, fericiti si impliniti chiar daca destinul lor sau al nostru se va schimba.Cu drag si cu respect.

   
 12. Din experienta sa de Viata si de …boli , Batranul Dan considera ACUM , Boala ca un PRIETEN ce-i SOPTESTEA la ureche ; ” AI GRIJA de SUFLETUL , de MINTEA si
  de TRUPUL TAU si ….INCETINESTE sau chiar OPRESTE-TE UN PIC……din TUMULTUL LUMII …….Deseori a avut „antifoane ” la urechi si nu a auzit , asa ca a SUPORTAT (si mai suporta ) …..CONSECINTELE ………. ACUM insa….. „antifoanele ” nu mai EXISTA ……

   
 13. Minunat Domn Burciu ceva de ceea ce propuneti dumneavoastra deja functioneaza foarte bine pe postul de televiziune al Patriarhiei cat si pe posturile de radio religioase. Am avut ocazia sa calatoresc intr-un autoturism cu un client care timp de doua ore numai asta am ascultat. Din cand in cand mai facea cate o cruce sau o cantare de psalmi. Urmarea cu atentie sa nu rateze vre-o biserica si sa faca cel putin trei cruci. E drept ne-a ferit bunul Dumnezeu si nu ne-a iesi nimeni in cale. Cand am ajuns in localitatea unde avea terenul am avut ocazia sa imi dau seama ca era de o rautate si de un avarism dincolo de orice limita umana. El era de la oras, familia fratelui sau de la tara. Batalia intre frati pentru drepturile asupra vanzarii acelui teren cat si solutionarea actelor ca sa nu mai zic ca in mintea lui eu ar fi trebuit sa muncesc gratis – ca un bun crestin, m-a facut sa ma intreb cine e de fapt. Draga domn cu riscul de a ma repeta. Crestin insemna un comportament asemenea lui Isus. Restul ………… Va respect punctul de vedere si cunosterea Bibliei pe versete – sper ca nu este singura carte pe care ati citit-o. De asemenea sper ca aveti in viata de fiecare zi o relatie minunata cu familia, cu prietenii cu toate cunostintele si cu toti oamenii necunoscuti. Toti gresim si toti avem pareri. Va doresc o viata plina de bucurii si realizari in toate domeniile activitatilor dumneavoastra atat spirituale cat si materiale. Cu drag si cu respect.

   
 14. Avem liber arbitru. Fiecare alege ce i se potriveste. E bine sa intelegem pe fiecare asa cum el isi doreste. A face o judecata inseamna atragere de energie negativa. Cine doreste asa ceva?
  Sunt de acord cu o asociere in vederea ridicarii constiintei,
  Pace si iubire tuturor.

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top