skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Ultimele trei dorinţe ale lui Alexandru cel Mare

 

Înainte de a muri, Alexandru cel Mare și-a chemat generalii şi și-a spus ultimele trei dorințe.

1) Sicriul să fie dus pe umerii celor mai buni medici ai vremii.
2) Comorile dobândite (argint, aur, pietre preţioase), să fie risipite pe tot drumul până la mormânt.
3) Mâinile sale să atârne în afara sicriului, să poată fi văzute de toți.

Unul dintre generalii săi, surprins de aceste dorinţe neobişnuite l-a întrebat pe Alexandru care sunt motivele.

Alexandru a explicat:

1) Vreau ca medicii cei mai eminenţi ai vremii să-mi ducă sicriul, pentru ca în felul acesta să arate tuturor cât de neputincioși sunt în fața morții.

2) Vreau ca pământul să fie acoperit de comorile mele, pentru ca toată lumea să poată vedea că toate comorile pe care le câștigăm aici, pe Pământ, aici rămân.

3) Vreau ca mâinile mele să atârne în aer, goale, pentru a le permite oamenilor să vadă că vom pleca cu mâinile goale, așa cum am venit, atunci când se termină tezaurul cel mai de preț – Timpul.

Timpul este viața noastră.

Cel mai bun cadou pe care il poți da cuiva este timpul tău!
Şi tu, prietene, dacă ai intuiție, vei înțelege de ce ai primit acest TEZAUR.

Sursa textului: Editura For You

Comentarii (19)
  1. Venim goi, plecăm goi! Tot ce rămâne după noi, este exact ceea ce luăm cu noi: sămânţa unei noi personalităţi, amprentată de echilibrul sau dezechilibrul emoţional.

     
  2. In urma noastra nu lasam doar cateva amintiri inchise intr-o cutie aduse la suprafata de putinii trecatori sau cunoscuti pe care i-am iubit candva, ci lasam cuvintele care vor dainui vesnic in care ne-am pus pe noi insine, o parte a caracterului si a suflului care ne insotea viata.
    Cu totii avem timp, doar ca in plus avem si prioritati si “mancatori de timp”. Astfel ca un pas important este sa incetezi a te mai menaja. Daca politetea fata de un prieten este scuzabila, cea fata de propria persoana nu are ce cauta in ecuatie.
    In consecinta:multumesc pentru timpul acordat!
    O seara buna!

     
  3. oare de atunci să fi apărut obiceiul de se aruca cu bani după mort la intersecţii de drumuri (răscruci), obicei înrădăcinat, în special, în sudul României

     
  4. Daca acestea au fost dorintele lui si au ramas consemnate in cronicile vremii inseamna mai mult decat trei dorinte in acei ani. Inseamna un principiu de viata si un realism dincolo de bogatiile materiale si convingerile spirituale. A inteles ca tot ce avem suntem noi, ce avem pe noi, timpul nostru de a fi si de a face ceva. Dupa noi raman bunurile, faptele,urmasii,amintirile. Ramanem nemuritori prin ceea ce am facut in rest …..suntem minunati calatori. Acum cativa ani urmaream filmele „Nemuritorul” sau „Highlander”, apoi am citit toate cartile lui Radu Cinamar si ma intrebam… ar putea fi adevarate ? Daca da, atunci personajul este mai fericit si mai scutit de griji sau are responsabilitati mai mari si dureri mai mari in fata neputintei ca nu iti poti salva sau trai mai mult langa cei dragi. Am invatat atunci sa ma bucur de orice moment frumos si sa il traiesc profund. Imi permit sa ma dedic cu sufletul deschis in tot ceea ce fac. Sigur ca sunt ranita, dar sunt vie si s-ar putea ca acea experienta sa ma invete ceva. Societatea ne invata sa purtam masti in relatia cu ceilalti sa ne „imbracam” niste roluri. Sufletul adevarat razbate in atitudini, obiceiuri si iese la suprafata indiferent cat de elegant si cosmetizat este trupul. Nu poti fi un domn/doamna in sensul bun al cuvantului cand ai atitudini grobiene si un caracter discutabil. Nu te poti numi preot -trimisul lui Dumnezeu pa pamant cad refuzi unui muribund ultima impartasanie pentru ca e sarac si nu ai iesit la pret, sau sa botezi un copil sarac chiar daca parintii lui iti ofera ceea ce pot. De asemenea nu te poti numi medic daca rata mortatitatii pacientilor tai este mai mare decat rata insanatosirilor. De fapt medici nu insanatosesc – ei au pacienti pe termen lung (in cazul fericit). Alexandru cel Mare a dat dovada de REALISM, de CONSTIINTA propriei valori dar si a celor din preajma sa.Cu respect.

     
  5. Din cate am citit , Alexandru Macedon nu prea a strans bogatii, majoritatea erau varsate in visteria imparatiei si in buzunarele dregatorilor sai. Asa ca prea multe nu cred ca s-au imprastiat pe ultimul sau drum. Ca si in zilele noastre….Cei ce raman in viata , nu apreciaza aceasta „risipa” ba dimpotriva …se bat intre ei care sa ia mai mult! Nu vedeti , aprope zilnic, vezi stiri din aceasta lume dornica de inavutire, cum se judeca rudele intre ele, cum ajung chiar la crime pentru averea celui plecat?! Chiar daca asa s-ar fi nascut acest obicei de a arunca bani la intersectiile drumurilor spre locul de veci, obolul a scazut in valoare, ajungand la pumn de monede , cat mai mici ca valoare. Asta daca testamentul marelui Alexandru, ar fi sursa acestui obicei…Povestirea e o pilda , totusi, si ar fi minunat daca ar fi inteleasa de cei mai multi, care, ahtiati de castiguri, uneori oneroase, ar aprecia asa ceva!! Important ca acest mesaj, ne-a dat prilejul de a ne delecta sufletul si am putut sa mai dialogam intre noi. Multumim Razvan pentru aceasta grija diurna, multumesc si cititorilor care, completeaza foarte frumos textul de baza, cu comentariile lor. Pace si iubire, sanatate si fericire tuturor. Namaste!!

     
  6. Iata un bun exemplu ca n-are rost sa intorci lumea pe dos, sa produci atata suferinta prin razboaie. Capul ce se pleaca sabia (otrava) nu-l taie. Despre morti numai de bine… Ce slogan! Cred ca l-o fi inventat astia care au dus o viata plina de rele… A fost un om foarte crud. Aplica cele mai crude pedepse. A mers din rau in mai rau. In cele din urma, a ajuns un despot crud, temut de toti, si cei mai speriati de vietile lor probabil si-au spus: Decat sa murim noi, mai bine sa moara el. Nu poti guverna prin teroare, constrangere, forta. Toate mizeriile care guverneaza in acest chip, vor fi maturate, indiferent ce mare supranume au x cel mare, geniul din x. Ultimul gunoi ce va fi maturat va fi antichristul. Pace si rabdare voua.

     
  7. am citit cred ca de citeva zeci de ori aceasta publicatie cu dorintele lui alexandru cel bun si va spun sincer ca am invatat ceva prima oara leam citit intro clinica medicala si dupa ccea leam cautat si pe net este ceva foarte adevarat

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top