skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Viitorul planetei se decide în 24 de ore la Rio – semnează acum

 

Peste un milion de oameni au cerut liderilor lumii să oprească subvenţiile oferite combustibililor fosili în cadrul Summitului de la Rio. Un plan la mintea cocoşului care ar putea redirecţiona o mie de miliarde de dolari – bani plătiţi anual de guvernele noastre pentru a sprijini marii poluanţi ai lumii – în energie regenerabilă. Uniunea Europeană, SUA şi majoritatea ţărilor G20 sunt în favoarea acestui plan – dar până acum toate negocierile pe această temă au eşuat. Summitul se va încheia în 24 de ore. Haideţi să profităm de această ultimă şansă de a transforma Summitul de la Rio dintr-un eşec într-o victorie pentru viitorul planetei!

Preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff, are, în calitate de gazdă, dreptul de a redeschide discuţiile şi de a cere stabilirea unor termene precise pentru stoparea acestor subvenţii nocive, dar a ales până acum să se ascundă în spatele unui limbaj de lemn şi al unui cârd de birocraţi. Depinde de noi să o convingem să îşi asume responsabilitatea pe care o are faţă de întreaga planetă!

Dilma Rouseff mai are doar 24 de ore la dispoziţie pentru a îşi lua în serios rolul de salvatoare a plantei. Semnează acum petiţia urgentă şi trimite-o mai departe – după ce se vor strânge 500.000 de semnături, Avaaz îi va înmâna petiţia preşedintei, concomitent cu lansarea unei campanii dure în Finacial Times:

http://www.avaaz.org/ro/save_rio_save_the_planet/?brJABab&v=15420

În ultimele două săptămâni am reuşit să facem progrese enorme în direcţia stopării subvenţiilor pentru combustibili fosili.Iată ce am realizat împreună:

 • Am atras atenţia presei şi a întregii lumi printr-un gest simbolic care a determinat un milion de voci să ni se alăture: alături de prietenii noştri de la 350.org am desfăşurat pe plajele din Rio şi Los Cabos bancnote supradimensionate de o mie de miliarde de dolari, ale căror imagini au făcut înconjurul lumii. Trillion dollar bill image
 • Am înmânat primului ministru al Angliei, David Cameron, şi prezidiului Summitului G20 din México o petiţie cu peste 750.000 de semnături.
 • Am avut un impact major asupra asupra unui scrutin ONU prin care oprirea subvenţiilor pentru combustibili poluanţi a devenit prioritatea numărul unu a Summitului de la Rio. Am câştigat cu 66% din voturi!
 • I-am asaltat pe miniştrii Mediului din Noua Zeelandă şi Mexic cu un număr covârşitor de mesaje cerându-le să ia atitudine împotriva subvenţiilor poluante.
 • În tot acest timp, echipa noastră din Los Cabos a făcut un lobby intens, participând la zeci de întâlniri la nivel înalt cu oficiali care joacă un rol cheie în luarea acestei decizii.

Am reuşit să pregătim, din culise, un teren favorabil pentru o mişcare decisivă a preşedintei Dilma Rouseff: oprirea definitivă si clar planificată a subvenţiilor pentru combustibili fosili. Mai avem doar 24 de ore pentru a transforma acest plan în realitate – semnează acum petiţia urgentă:

http://www.avaaz.org/ro/save_rio_save_the_planet/?brJABab&v=15420

Mişcarea pentru suprimarea subvenţiilor poluante a atins un punct culminant. Peste un milion de oameni au semnat petiţii cerând o decizie rapidă şi definitivă. Pe tot cuprinsul globului – de la Rio până în New Delhi şi din Londra până în Sydney – un milion de voci s-au alăturat într-un strigăt care trebuie să ajungă la urechile liderilor noştri! Intrând în ultimul ceas al Summitului de la Rio, haideţi să ne continuăm îndârjiţi lupta, până când vom putea striga „Victorie!”

Cu speranţă şi determinare,

Iain, Antonia, Jamie, Emma, Ricken, Diego, Pedro şi întreaga echipă Avaaz

MAI MULTE INFORMAŢII:

Summit G20: Strategii „dezamăgitoare” pentru mediu şi reducerea sărăciei (ziare.com):
http://www.ziare.com/international/stiri-internationale/summitul-g20-strategii-slabe-si-dezamagitoare-pentru-mediu-si-reducerea-saraciei-1174103

Semnal de alarmă: “Economia verde”, obligatorie (RFI România):
http://www.rfi.ro/articol/stiri/mediu/semnal-alarma-economia-verde-obligatorie

ONU în impas: negocierile ezitante provoacă probleme înainte de Summit (France 24, în engleză):
http://www.france24.com/en/20120618-un-environment-haggle-runs-problems-ahead-summit

Rio+20: furie şi dezamăgire în faţa unui prim proiect de acord decepţionant (The Guardian, în engleză):
http://www.guardian.co.uk/environment/2012/jun/19/rio-20-weakened-draft-agreement

#EndingFossilFuelSubsidies – Fotografii, Video & Tweets: de ce e important Rio+20 (Huffington Post, în engleză):
http://www.huffingtonpost.com/jake-schmidt/endingfossilfuelsubsidies_b_1607288.html

Video: G20 – protest împotriva combustibililor fosili (Reuters, în engleză):
http://in.reuters.com/video/2012/06/19/g20-fossil-fuel-protest?videoId=236062951& videoChannel=117460

>Activiştii câştigă lupta pe Twitter (The Guardian, în engleză):
http://www.guardian.co.uk/environment/2012/jun/18/twitter-storm-fossil-fuel-subsidies?newsfeed=true

#EndFossilFuelSubsidies – update despre propunerile de la Rio+20 (350.org Blog, în engleză):
http://www.350.org/en/about/blogs/update-endfossilfuelsubsidies-proposals-rio20

Negocierile sunt un “epic failure” (Greenpeace, în engleză):
http://www.greenpeace.org/international/en/press/releases/Greenpeace-comment-on-state-of-Rio20-negotiations-text-for-adoption/

Textul actual al acordului Rio+20
http://avaazpress.s3.amazonaws.com/295The%20Future%20We%20Want%2019%20June%202.45am.doc

Comentarii (6)
 1. Suntem in aceeasi barca… trebuie sa ne pese… Altfel nu va mai exista viitor!

   
 2. STOPATI subventiile pt. combustibilii fosili !!
  Directionati sumele in actiuni de reducerea saraciei !!
  Mentineti mediul planetar curat !!

   
 3. Mă întreb dacă cei ce sunt gata de a semna în favoarea folosirii combustibililor fosili se gândesc la copiii lor, copiii copiilor lor. Sigur că nu, altfel nu s-ar mai pune problema. Or avea o soluție de
  care noii nu știm???????????/

   
 4. Protestez împotriva combustibililor fosili …..spune ti ,, NU ” ,subventiilor poluante !!!!

   
 5. Doar de noi depinde daca decidem sa traim o viata precara intr-un mediu alterat,ne sufocam progresiv intr-un mediu caruia nu mai avem ce-i face.

   
 6. Lasati hidrocarburile sa doarma in pace! Poate ca au un rost mult mai mare decat acela de a le arde. Oare fiinta Terra ce parere are?

   

Comentariile sunt inchise

Back To Top