skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

10.000 de metri

 

Bing-bang, bing-bang – iată sunetul pe care-l aștept.
Viața mea se rezumă la așteptarea unui sunet idiot. Îmi petrec viața la 10.000 de metri și trebuie să înghit toate prostiile pasagerilor. Obligația mea profesională este ca să accept totul, cu zâmbetul pe buze. La zborul trecut am avut o pereche de gemeni care au plâns non-stop, timp de 7 ore. Sunt convinsă că au adormit imediat după aterizare și, în următoarele două zile, nu se vor trezi decât ca să mănânce.
Bing-bang, bing-bang, sunetul se repetă enervant. Trebuie să mă duc la 23B să văd ce vrea. Dumnezeule, nici măcar nu am decolat bine și sunt chemată. E clar, voi avea o zi grea. Gândurile îmi zboară în așteptarea semnalului de la pilot, că decolarea s-a încheiat. Acum sunt supărată, problemele au început să apară odată cu vizita mamei mele la spital, pentru controlul anual. Îmi aduc aminte cum o luam de mână și… bing-bang, bing-bang. Astăzi sunetul ăsta o să mă omoare, 23B nu are pic de răbdare.
Mă uit la colega mea, care-mi face semn că pot să plec. Pilotul a terminat decolarea și a dat semnalul. Mă ridic, îmi aranjez fusta și cu mâna dreaptă îmi netezesc o cută impercetibilă a gulerului. Cu zâmbetul profesional pe figură, dau perdeluța la o parte și pășesc la clasa întâi. Ochii scanează rapid persoanele de aici. Unul, doi, trei oameni de afaceri, care-și scot laptopurile, un bărbat între două vârste ce se pregătește să citească o carte și o familie cu doi copii. Mama copiilor îmi zâmbește sincer. Primesc cu multă bucurie zâmbetul ei și o întreb dacă dorește ceva. Îmi răspunde că nu. Până acum stăm bine, la clasa întâi n-o să fie probleme. Mai sunt și câteva locuri libere.
Îmi continui drumul pe culoar și mă îndrept grăbită spre 23B. Cum o zăresc, îmi dau seama că este exact persoana care aduce necazurile. Tânără, înfumurată, crede că le știe pe toate și că i se cuvine orice. În mintea ei, toți oamenii de pe Pământ s-au născut și trăiesc numai ca să-i facă ei pe plac. Din păcate, eu chiar va trebui s-o mulțumesc.
– Vreau să mă mutați de pe acest loc spune ea cu un glas pițigăiat.
Respir adânc si o întreb zâmbind:
– De ce doamnă? Care este problema?
– Nu vezi că m-ați așezat lângă un negru? Crezi că pot suporta asta, tot zborul?
Uuupss! Problemă rasială, îmi spun în mintea mea. Arunc o privire către ceilalți pasageri și văd că toate privirile sunt ațintite asupra mea. Toți așteaptă răspunsul meu.
Mi-e greu să spun ceva, mă uit la bărbătul de culoare de lângă ea și-l văd cum se uită șocat la mine, fără să îndrăznească să spună ceva. Hainele îngrijite și privirea inteligentă trădează un intelectual ce pare a merge la o conferință.
– Voi căuta să văd ce pot face, doamnă, îi răspund femeii, zâmbind.
Mă duc până în spatele avionului. Este aşa cum am bănuit. La „economic” toate locurile sunt ocupate. Știam asta, dar trebuia să mă conving. Simt în ceafă privirile a zeci de oameni. Toți sunt curioși să vadă cum se va dezamorsa situația aceasta tensionată. Ajung din nou la 23B.
– Stimată doamnă, după cum am bănuit, avionul este plin… și fac o pauză, în care o privesc și o văd cum stă gata să explodeze de revoltă și de scârbă … singurele locuri libere sunt la clasa întâi. Va trebui să am acceptul căpitanului, pentru a putea muta o persoană la clasa întâi.
Dintr-o dată, o văd cum ia o față victorioasă și întâmpină toate privirile dezaprobatoare, cu un aer de superioritate.
Toți pasagerii mă privesc supărați. Toți se așteptau de la mine să o pun la punct, pe această femeie. Nu pot să stau să le explic că nu am voie să mă cert cu pasagerii și că nu aş fi făcut decât să pornesc o ceartă inutilă.
Ajung la căpitan și-l întreb dacă pot muta o persoană de la „economic”, la „business”, din motive rasiale.
Căpitanul îmi spune să procedez cum cred eu de cuviință, ca să rezolv situația. Cuvintele lui „am încredere în tine, știu că te vei descurca minunat” mi-au adus un zâmbet pe buze. Deja mă simt mai bine și acum pot gestiona orice situație dificilă.
Cu acordul căpitanului, mă întorc la femeia isterică. Acum zâmbesc din toată inima și încep să vorbesc:
– Stimată doamnă, căpitanul a fost de acord. Nimeni nu este obligat să stea lângă o persoană dezagreabilă.
Un murmur de nemulțumire s-a auzit în tot avionul. Femeia jubila. Negrul tăcea. Am lăsat murmurul să se stingă și, exact când femeia începea să-și strângă lucrurile, am continuat:
– Domnule… aţi fi aşa de amabil să mă urmaţi la clasa I? În numele întregii noastre companii, pilotul vă cere scuze pentru faptul că aţi fost pus în situaţia de a avea lângă dumneavoastră o persoană atât de neplăcută.
Dintr-o dată, am fost luată prin surprindere de zeci de aplauze și țipete de bucurie din întregul avion. Toată lumea se bucura alături de negrul, căruia îi zărisem lacrimi în ochi.

Autor text: Răzvan

poveste insiprată de o întâmplare adevărată,
petrecută pe data de 14 octombrie 1998


Ulterior, compania aeriană le-a transmis următorul mesaj, angajaților săi:
“Este posibil ca oamenii să uite ceea ce le-ai spus.
Este posibil ca oamenii să uite ce ai făcut pentru ei.
Însă nu vor uita niciodată felul în care i-ai făcut să se simtă.”

Comentarii (55)
 1. Razvan, e randul meu sa ma mir „Doamne, da’ de unde le gasesti?” :) Pentru cum ma faci sa ma simt, multumesc. O zi frumoasa sa aveti. Doamne ajuta.

   
  1. Simplu, am aflat de întâmplare și am scris o poveste din perspectiva unuia dintre actorii principali. Puteam sa o scriu si din punctul de vedere al negrului, al femeii isterice sau chiar al unuia dintre pasageri.

    
 2. Excelenta atitudine! Acum tanara este constienta de multe fatete ale caracterului ei. Cu siguranta. Namaste

   
  1. Poate da, poate nu. De obicei, o persoana ca acea tanara trebuie sa pateasca ceva mult mai grav decat sa fie facuta de rusine pentru a-si reevalua felul cum priveste lumea si viata.

    
 3. Multumesc pentru aceste pilde minunate. Caci cine are urechi de auzit, aude, iar cine are ochi sa vada, vede ! Lumina, Iubire si Armonie !

   
   1. Pace tuturor! Atata intelepciune in situl acesta, atat in povestiri cat si in comentarii. E hrana atat de necesara sufletului, sincer imi da energie, curaj sa fac bine. Multumesc ca existati. Pacea, Iubirea, Bucuria sa fie cu noi cu toti!

     
 4. Ar mai trebui infiintata o noua categorie a claselor,pe langa cele deja cunoscute:business si economic,clasa oamenilor cu diferite tulburari de personalitate,asta ca sa fac o gluma .
  A obtinut exact locul preferat dupa iesirea plina de bubuieli si artificii,exemplu de femeie in aer…cu nervii la pamant.
  Frumos,o zi buna! :)

   
 5. Splendida povestire. Multumesc , mi-ai facut un inceput de saptamana minunat.
  Sa ai o viata minunata.

   
  1. Ma bucura enorm cand primesc reactii la textele publicate. Indiferent daca sunt reactii pozitive sau negative ne ajuta sa stim ce doriti sa cititi. Aceasta saptamana si intreaga viata sa va fie plina de Lumina.

    
 6. Din pacate aceasta categorie de persoane care au impresia
  ca tot universul se invarte in jurul lor este destul de mare,
  sa speram ca prin ceea ce transmitem prin gand,cuvant,..
  prin ceea ce facem va duce la anihilarea lor..O zi plina de iubire!

   
  1. Nu trebuie sa anihilam pe nimeni. Eu sunt convins ca fara acest tip de persoane lumea ar fi mai saraca. Cum ai putea sa apreciezi un lucru minunat daca nu ai sti cum este unul urat. Cum ai putea sa stii ce este fericirea daca nu cunosti tristetea?

    
   1. Domnul Razvan, pentru a sti ce e fericirea si ma refer la cei ce inca n-au cunoscut tristetea ,le recomand sa citeasca in Cuvantul lui Dumnezeu la Matei cap.5 cu vers.1-10 ,cuvinte exprimate de Isus in Predica de pe munte.Acestea sunt adevaratele Fericiri pe care trebuie sa le cunoastem,sunt sigura ca le-ati citit dar v-au scapat din vedere.Recomand tuturor cu caldura sa citeasca din Biblie ori de cate ori sunt tristi si nu numai,Dumnezeu este cel ce le va da pace in mintea si inima lor.S-auzim numai de bine.

     
    1. Da,să citim din Biblie,dar nu la întâmplare,în mod mistic,superstițios.Psalmii sunt un leac alinător și un elixir al speranței.Unul dintre Psalmii(23,în trad.ortodoxă 22),te va face alt om,dacă ai încredere în PĂSTOR.

      
     1. Sunt de acord cu Dv. Biblia trebuie citita si recitita in intregime,apoi studiata nu rasfoita. Biblia nu este un roman ,este o Scrisoare de la Tatal nostru Ceresc si nu trebuie neglijata.De multe ori s-a incercat sa fie distrusa aceasta Carte, dar n-au reusit,de ce? ramane sa-si raspunda fiecare.In general oamenii nu sunt incurajati s-o citeasca , cei ce vor face acest lucru vor fi surprinsi cat de multe vor afla si cat de multe au de invatat,vor afla scopul lui Dumnezeu cu noi oamenii si nu numai atat.Pentru a fi inteleasa ar trebui cerut ajutor in primul rand lui Dumnezeu ptr.a le da spirit sfant .Eu am facut-o si-i multumesc lui Dumnezeu, ma bucur din toata inima ptr. ceea ce am aflat,ce am invatat si indemn pe toti cei ce citesc aceste randuri sa faca la fel ca, nu vor regreta niciodata.Toate cele bune.

       
 7. Ca *lectie* =este minunata,acum nu sunt convins ca si tânara a inteles-o,dar e ..problema ei..:)

   
 8. Din nefericire foarte putini dintre noi intelegem cu adevarat ca fiecare dintre noi suntem creati dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu iar noi privim ambalajul care l-am primit cand am fost izgoniti din rai adica pielea cu culoarea ei.Exceptionala pilda.

   
   1. Im pare rau,suntem imperfecti,cum altfel se poate explica ca toti murim,nu este aceasta imperfectiune?Este adevarat ca Dumnezeu a creat pe primii oameni perfecti si cu liber arbitru,dar, cum si-au folosit ei liberul albitru?ne ascultând de Dumnezeu,nu-i asa.Ascultand de marele dusman al lui Dumnezeu si al nostru Satan Diavolul a intrat pacatul in lume si prin el moartea.Ce este pacatul?o incalcare a legii lui Dumnezeu,a normelor sale perfecte.In Psalmul 51 cu 5 se spune:Iata ca in nelegiuire am fost adus pe lume,in durerile nasterii si in pacat m-a conceput mama mea.Deci cel ce ne-a transmis tuturor imperfectiunea si moartea a fost primul om creat perfect de Dumnezeu ,omul Adam .In istoria omenirii au existat doi oameni perfecti Adam si Isus , diferenta dintre primul om Adam e ca el a pierdut perfectiunea prin neascultare iar omul Isus Fiul lui Dumnezeu si-a pastrat-o ascultând de Dumnezeu pana la moarte.Adam prin neascultare ne-a dat moartea iar Isus ne va da Viata Vesnica in Lumea cea noua. Multi oameni cred ca fructul interzis a fost actul sexual,asa am crezut si eu dar studiind Biblia am inteles ca NEASCULTAREA a fost fructul interzis . Amintiti-va ce porunca i-a dat Dumnezeu lui Adam dupa ce l-a pus in gradina Edenului in care s aflau tot felul de pomi : Din orice pom din gradina poti sa mananci pe saturate.Dar din pomul cunoasterii binelui si raului sa nu mananci, caci in ziua in care vei manca din el in mod sigur vei muri . Satan,Diavolul impotrivitorul si calomniatorul lui Dumnezeu prin intermediul unui sarpe spune Evei in Geneza cap3 cu vers.4:In mod sigur nu veti muri.In vers.5 spune tot el:Caci Dumnezeu stie ca in ziua in care veti manca din el vi se vor deschie ochii si veti fi ca Dumnezeu cunoscand binele si raul.Cine este cel ce spune :In mod sigur nu veti muri,Satan Diavolul.Cel care a inselat atunci inseala si acum când spune ca dupa moarte sufletul se duce la Dumnezeu.In cartea lui Ezechiel cap.18 cu vers.4 se spune:Iata ca toate sufletele sunt ale mele(Dumnezeu spune prin profetul Ezechiel)Dupa cum sufletul tatalui este al meu,tot asa si sufletul fiului este a meu.SUFLETUL care pacatuieste,acela VA MURI.Acet lucru este repetat si in versetul 20.Cum toti mostenim pacatul si pacatuim toti murim ,ne intoarcem in pamant. Adam daca asculta de Dumnezeu avea persectiva de a trai vesnic,cum el n-a ascultat de Dumnezeu ne-a transmis moartea.Adam a fost un suflet,nu a primit suflet.In Geneza cap.2 cu vers.7 se spune :Dumnezeu l-a facut pe om din tarana pamantului,i-a suflat in nari suflare de viata si omul a devenit un suflet viu,deci omul sau sufletul moare asa cum am spus.Ar fi multe de spus dar spatiul este limitat.O zi buna tuturor!

     
 9. Mai credeti in balivernele cu izgonirea?NOI AM ALES CONSTIENT SA TRAIM INCONSTIENTA,CU ENORMUL SACRIFICIU: SA UITAM DE BUNA VOIE CINE SUNTEM.A trai in materie este o experienta aleasa de DUMNEZEUL CARE SUNTEM SI NUMAI CEI MAI TEMERARI,MAI CURAJOSI,MAI DEDICATI SINELUI,MAI IUBITOR AU ACCEPTAT S-O FACA.Ceilalti (miliarde de miliarde)…urmeaza s-o faca,altfel nu sunt completi.Suntem,pentru aceasta,PROFUND ONORATI DE DIVINITATE !!!

   
  1. Ca un diamant, fiecare experienta parcursa si invatata ne slefuieste cate o fațetă din oglinda sufletului.

    
 10. Fiinta „adormita,aroganta,artagoasa,inculta….’din povestirea ta ,am intalnit-o permanent in lunga mea viata,si cind eram ghida si ak. cind sint pensionata
  si spre surprinderea mea,sint tot mai multe.Atitudinea stewardesei daca-am avea-o toti,aceasta tipologie a nonvalorii,a smecheriei,a iubirii limitate
  …….am putea s-o eradicam fffff simplu,doar vorbindu-le,ajutandu-i sa se TREZEASCA!

   
  1. Eu nu cred ca trebuie eradicata. I-am raspuns doamnei Carmen (vezi comentariiul ei de mai sus) de ce.

    
 11. Da, Razvan.
  Da, Emiliana, asa e.
  Da, Lucica Stoica, si tu ai PERFECTA dreptate.
  Iar dumitale, Stefania Constantinescu, cu respect, povestea lui Georgel:
  Cei trei muschetari sosesc tarziu la ora. Invatatoarea ii mustra formal, si ii intreaba de motiv.
  Georgel: – Scuzele mele, dar am ajutat o batranica sa traca strada.
  Ione: – Va rog sa ma iertati, dar am ajutat o batranica sa traverseze.
  Invatatoarea: – Daca si tu, Vasile, ai ajutat batrana aia sa treaca strada, va declar minconosi cu M.
  Vasile: – Desigur, tovarasa invatatoare, si eu le-am ajutat sa ajute batranei sa traverseze. Era nevoie de toti trei, [b]fiindca ea nu voia…[/b]

   
 12. Minunat!Nici ca se putea o hotarare mai grozava !Am ras de placere la citirea textului tau.Este minunat sa intalnesti oameni ca acea stewardesa.
  Multumim pentru ceia ce faci Razvan.Chiar daca postarile sunt preluate ,faptul ca le aduci aici si putem sa le citim sau sa le ascultam inseamna foarte mult.Multumim!Sefora

   
  1. In cazul acesta intamplarea este adevarata, dar textul este scris de mine, evident asa cum am crezut eu de cuviinta. Multumesc ca ne citesti. Sa ai o zi minunata.

    
 13. Superba povestire!!!Felicitari Razvan!
  Ai prezentat intamplarea auzita de tine intr-un mod si o lumina foarte frumoasa care sunt convinsa ca va inspira fiintele care o vor citi multa vreme de acum incolo!!!
  Cu totii suntem egali si provenim din acceasi SURSA Creatoare ,indiferent de culoarea pielii,si cu totii suntem copii lui Dumnezeu!!!
  Va iubesc!!!!

   
 14. Multumesc. Este adevarat ca toti oamenii de pe pamant provin din aceeasi sursa. Acum cativa ani s-a demonstrat stiintific acest lucru.
  Si noi va iubim.

   
 15. Doamne ajuta ,draga Razvan ,superba ,poveste.Cred ca am putea rezolva si noi anumite conflicte care se ivesc ,cu inteligenta.
  Multumim pentru , tot.

   
 16. Mi-as dori ca oamenii care gandesc ca cei care au postat aici si ca tine Razvan, sa fie din ce in ce mai numerosi. Meritam sa traim asa cum simtim si nu cum ni se impune. Felicitari si multumesc!

   
 17. Este o pilda foarte buna pentru noi toti. Sa invatam sa traim in smerenie si sa ne bucuram unii de altii.

   
 18. Cel mai minunat lucru este sa stii sa fii bun in meseria ta. Asta inseamna ca stii sa o faci cu pasiune,cu placere,cu tact,cu seriozitate,cu sufletul.Vedeti ,folosim sufletul ,inima si apoi creierul…numai asa devenim adevarati . Esti cu adevarat indragostit de ceea ce faci Razvane (de aceea o si faci atat de bine)….multumim si ma inclin in fata talentului si iscusitului tau .
  Iubire si Recunostinta.

   
 19. E foarte frumoasa povestirea si ar trebui sa invatam cu totii sa fim buni si sa nu judecam pe nimeni pt ca nu avem de unde sa stim ce este in sufletul si in mintea celui de langa noi.

   
 20. Superba pilda. O mai cititsem si atunci cand ai publicat-o prima data si ma bucur ca ati reluat-o. Bravo!

   
 21. Razvan ,,,mutumesc ,,,daca am putea lasa in plata lui Dumnezeu ,,toate persoanele dezagreabile ,,dezagreabile ,,,isterice ,,isterice ,,,singure
  si Dumnezeu cel bun sa ne ,,,mute imaginar ,,,la clasa I ,,,,pe noi toti care tacem ,,,tacem si induram ,,,,,istericale,,,daca ar pute Dumnezeu …
  dar cum noi avem picatura Divina in noi ,,,imaginar ne mutam noi ,,,sa ramane singuri ,,,,,
  Ce bine ca in zbuciumarile acestea ,,,,povestioarele tale superb selectate ,,,ne merg ;la suflewt

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top