skip to Main Content
0744.135.444 Redactia@filedelumina.ro

Frumosul

 

Aceasta era ultima dată când o mai lăsam pe caţeaua noastră Cocker Spaniel, să fete. A fost o noapte foarte lungă pentru mine. Preţioasa, cockerul nostru negru, se chinuia să-şi fete puii.

M-am lăsat jos lângă cuşca ei mare de 1,2 m, supraveghind-o în fiecare moment. O priveam şi aştepta să văd dacă va trebui s-o duc la veterinar.

După şase ore, puii au început să apară. Primul născut era un căţeluş negru cu alb. Al doilea şi al treilea erau gălbui şi maro. Al patrulea şi al cincilea erau de asemenea cu pete negre şi albe. “Unu, doi, trei, patru, cinci” am numărat pe măsură ce înaintam pe hol s-o trezesc pe Judy şi să-i spun că totul este în regulă. Cum mă întorceam pe hol în dormitorul de rezervă, am observat că s-a născut al şaselea pui şi stătea într-o parte a cuştii. Am luat micuţul pui şi l-am pus pe maldărul de pui, care scheunau şi încercau să sugă de la mama lor. Dintr-o dată, Preţioasa a împins micuţul pui de ceilalţi pui, refuzând să-l recunoască ca fiind membru al familiei sale.

”Ceva este în neregulă”, a spus Judy.

Am ajuns şi am luat puiul. Inima mea mi s-a înecat în piept când am văzut că puiul avea bot de iepure şi de aceea nu-l putea închide. Am trecut prin asta şi anul trecut cu alt pui de cocker. Acea experienţă m-a distrus, când puiul a murit şi a trebuit să-l îngropăm. Dacă ar fi existat vreun mod de a salva acest animal aş fi făcut orice este posibil.
Toţi puii fătaţi în acea noapte, cu excepţia aceluia mic erau foarte valoroşi datorită coloritului lor neobişnuit. Cei mai mulţi ar fi adus între cinci şi şapte sute de dolari fiecare. În ziua următoare am dus puiul la veterinar. Mi s-a spus că nu se poate face nimic, dacă nu vrem să cheltuim cam o mie de dolari ca să încercăm să corectăm defectul. Ne-a spus că puiul va muri, în special din cauza faptului că nu poate suge.
După ce m-am întors acasă, Judy şi cu mine am decis că nu ne putem permite să cheltuim atâţia bani, fără să avem o asigurare de la veterinar că puiul are o şansă să trăiască. Totuşi, aceasta nu m-a oprit de a procura o siringă şi de a hrăni puiul. Ceea ce am făcut în fiecare zi şi noapte, la fiecare două ore, timp de mai mult de zece zile.
În a cincea săptămână am dat un anunţ în ziar şi, în timp de o săptămână, am luat avans pentru toţi puii, cu excepţia aceluia cu malformaţie. Micuţul a învăţat să mănânce singur, atâta timp cât i se dădea mâncare moale.
Târziu în acea după-amiază, m-am dus la magazin să cumpăr nişte alimente. La întoarcere s-a întâmplat s-o văd pe o profesoară bătrână, pensionară, care locuia vis-à-vis de noi, făcându-mi cu mâna. Ea citise anunţul că avem pui de vânzare şi se întreba dacă ar putea să cumpere unul pentru nepoţelul ei. I-am spus că toţi puii au fost vânduţi, dar că voi fi atent la cei care ar avea vreun cocker spaniel de vânzare. I-am mai spus că am luat avans pentru cazul în care cineva se răzgândeşte şi dacă este aşa o voi anunţa. Zilele treceau şi puii au fost luaţi de noii proprietari. M-au lăsat cu cockerul cel maro cu gălbui şi cu cel cu malformaţie.

Două zile au trecut fără să aud nimic de la domnul care mi-a dat deja avansul pentru puiul gălbui cu moro. Aşa că i-am telefonat profesoarei şi i-am spus că mai am un pui şi că poate veni să-l vadă. Ea m-a asigurat că-l va lua pe nepoţelul ei şi vor veni pe la ora opt, în acea seară. Judy şi cu mine cinam, când am auzit un ciocănit la uşa din faţă. Când am deschis uşa, era bărbatul care îmi dăduse un avans de 100$ pentru căţel. Am intrat, am completat actele, mi-a dat restul de bani şi eu i-am înmânat căţeluşul.
Judy şi cu mine nu ştiam ce am fi făcut sau ce-am fi spus, dacă profesoara s-ar fi arătat cu nepotul. Era exact ora opt, cand a sunat soneria de la uşa din faţă. Am deschis şi acolo era profesoara, cu nepotul în spatele ei. I-am explicat că domnul a venit pentru pui, cam cu o oră în urmă şi nu mai rămăseseră pui disponibili.

”Îmi pare rău, Jeffrey. Au vândut toţi puii”, ii spuse ea nepotului.

Chiar în acel moment, micuţul pui a părăsit dormitorul şi a început să schelălăie.

“Puiul meu! Puiul meu!”, strigă băieţelul fugind de lângă bunica sa.

Am simţit compătimire când am văzut că şi băieţelul avea bot de iepure. Băiatul a trecut de mine cât de repede a putut, de-al lungul holului, către locul unde era căţeluşul care schelălăia. Când toţi trei am intrat în dormitor, băieţelul ţinea căţeluşul în braţe. S-a uitat la bunica lui şi a spus “Uite bunico. Au vândut toţi puii, cu excepţia celui mai frumos şi el seamănă cu mine.”
Ei bine, bunica nu era singura cu lacrimi în ochi, în acea zi. Judy şi cu mine stăteam acolo, neştiind ce să facem.
”Este de vânzare acest pui?”, a întrebat profesoara.
”Bunica mi-a spus că acest fel de pui sunt foarte scumpi şi că trebuie să am mare grijă de el”, spuse băiatul, care acum îmbrăţişa puiul.

”Da, doamnă. Acest pui este de vânzare.”

Doamna şi-a deschis poşeta şi am putut vedea mai multe bancnote de o sută de dolari strânse în portofel. Am mers şi i-am împins mâna înapoi în geantă, astfel încât să nu-şi scoată portofelul din ea.

“Cât crezi că face acest pui”, l-am întrebat pe băiat.
”Cam un dolar?”, a spus el.
”Nu. Acest pui este foarte, foarte scump. “Mai scump de un dolar.” i-am spus.
”Mi-e teamă că da”, spuse bunica.
Băiatul stătea acolo, lipind puiul de obraji.
”Nu putem să luăm mai puţin de doi dolari pentru pui”, spuse Judy, strângându-mi mâna. “Aşa cum ai spus, este cel mai frumos”, continuă ea.
Profesoara a scos doi dolari şi i-a înmânat băiatului.

“Este căţelul tău, Jeffrey. Tu trebuie să plăteşti.”
Cred că trebuie să fie un sentiment minunat pentru un tânăr, ca să se uite la el însuşi în oglindă şi să nu vadă nimic altceva decât pe “cel mai frumos.”

Text de: Roger Dean Kiser
http://www.geocities.com/trampolineone/survive/noframe.htm

Comentarii (29)
 1. O poveste foarte emoţionantă. Cu greu găseşti cuvinte să comentezi. Dar iată cum se poate demonstra că oricine are dreptul la viaţă, şi tot ceea ce crează Dumnezeu este perfect şi minunat. Acel căţel a venit pe lume special ca să-i fie ajutor psihologic acelui băieţel. Îi era destinat. Cei ce au o malformaţie, un handicap, se simt şi chiar sunt (de multe ori, din păcate) marginalizaţi. Au impresia că nimănui nu-i pasă de ei… Nimeni, cu excepţia lui Dumnezeu. El, are grijă să primim exact ceea ce avem nevoie. Fiţi binecuvântaţi. Namaste.

   
 2. Emoţionant!!!!!!!!!!!!!! ….până la lacrimi! Vă mulţumesc pentru această poveste minunată! <3<3<3

   
 3. Povestile tale sunt exceptionale si merita alocata fiecare secunda. Nu este timp pierdut pe net cum cred foarte multi. Cum poti comenta o asemenea poveste? Am avut si eu un catelus care a trait 12 ani si inteleg. Ce faci tu cand postezi aceste minunate scrieri este un dar la fel de pretios ca acest ultim pui. Nimic nu este intamplator. Sa ne bucuram impreuna! Namaste!

   
  1. Multumesc mult, dar dupa cum am specificat si mai sus nu toate sunt povestile mele. In acest caz, autorul trebuie felicitat. Este meritul lui, nu al meu.

    
 4. Da,..inca o data s-a demonstrat ca nu cea ce se vede la exterior este important,frumos..ci
  interiorul nostru.Noi suntem obisnuiti sa judecam dupa ceea ce vedem fara sa tinem
  cont ca adevarata frumusete trebuie descoperita in noi si in ceilalti.
  Un sfarsit de saptamana plin de iubire si lumina in suflet tuturor..!

   
 5. Frumoasa poveste si foarte emotionanta!Este adevarat,toti suntem frumosi pentru ca suntem creatia lui Dumnezeu.EL nu face greseli niciodata ,suntem perfecti exact asa cum suntem!
  Un weekend frumos,plin de iubire si liniste va doresc!

   
  1. Multumim si speram ca si articolele din week-end sa fie la fel de interesante pentru dvs.
   Va doresc zile senine si pline de iubire.

    
  1. Si noua ne-a placut si este minunat ca suntem atat de perfecti in tot ceea ce suntem, in tot ceea ce facem.

    
 6. ……… traiesc departe de Romania, ….. iubesc locul unde ma aflu acum, am familie, casa ……… citesc cu mare placere povestioarele tale Rasvan si le povestesc aici doamnelor cu care ma intilnesc zilnic la un ceai …………… cum reactioneaza? pling si ele si eu…. esti un suflet care imparte lumina si noi toate iti multumim ca ne inveti sa iubim.

   
 7. In felul nostru suntem frumosi nu numai prin ce purtam sau cum ne prezentam,frumosul este in fiecare dintre noi,insa nu toata lumea observa.
  Nu putem alege felul cum sa aratam,dar putem alege ce caracter sa avem,suntem rezultatul a ceea ce gandim.
  Credinta mea este ca ai sanse sa apari in fata lumii ca un om frumos daca esti dotat cu un suflet nobil si expresiv, de care cei din jur se pot indragosti pentru totdeauna.

   
 8. Sunt chiar fericita,ca am putut citi articolul de mai sus.este impresionant..Multumesc pentru el ,atat persoanei care mi l-a trimis ,cat si voua celor care l-ati postat .As dori sa am in continuare legatura cu asa ceva,este un lucru care sensibillizeaza,care scoate tot ce e mai bun din oameni,care scoate la iveala compasiunea ,dorinta de darui bine,de a aduce lumina in sufletele tuturor.Sunt pre emotionata pentru a continua,dar ,tot ce pot spune e MUTUMESC.

  GEORGETA MITROI

   
  1. Daca doriti puteti sa va abonati la newsletter si veti primi articolele noastre imediat ce sunt publicate.

    
 9. o poveste impresionanta !! o lectie de viata…nu am cuvinte care sa egaleze povestea! ea spune deja tot.

   
 10. Ce poate fi mai impresionant,decat aceasta BUCURIE, pe care dumneavoastra domnule Razvan,ne-ati daruit-o cu sufletul,prin intermediul acestei povestiri,asemeni puiului de catel,care s-a daruit pe sine,bucurand infinit de mult inima copilului.
  Astazi ati fost Mesagerul Domnului,prin care ne-ati spus…BUCURATI-VA! VIATA este atat de minunata,indiferent de forma sub care venim,…incat este impetuos necesar sa ne BUCURAM….
  Iubire si Recunostinta

   
 11. …”INTORTOCHEATE SUNT ….CAILE DOMNULUI ‘ ….si as adauga ,…… pentru CEI CE NU REUSESC SA-SI MAI ASCULE INIMA „FERECATA ” DE EGO …….Copilasul cu „micuta diferentiere fata de ceilalti ” numita in termeni lumesti – handicap …..a intalnit o FIINTA PERECHE careia II VA DARUI si VA PRIMI DE LA EA , IUBIRE CURATA …..Consider ca este un exemplu practic de SINCRONICITATE …..Pace ,armonie si bucurie

   
  1. Perfect Adevarat! Cuvintele nu-si mai au rostul……….., doar sa simtim…,…doar atat !!!!! Zece puncte de la mine. Pace, Armonie si Iubire!

    
   1. MULTUMESC , UN GAND BUN DIN INIMA , TRIMIS CU ENTUZIASM (asa am perceput mesajul tau ) echivaleaza cu un infinit de ….puncte . Cu nostalgie ma intreb citind si simtind comentariile : ” OARE DE CE ” Misa ,Josephine , Silvia , Carmen ,Cornelia , Anna,Eti , Stefan ,Lumi , Maimutoiu Georgeta ,Mitroi Codrea Ninela si alti FILISTI DE LUMINA , nu-si mai impartasesc SIMTIRILE. Ne-am sprijini reciproc , in STRABATEREA DRUMULUI SPRE NOI INSINE ……… . UBUNTU !!!!!!!!!!!!!!!!.

     
    1. Parerea mea este ca, in mod sigur ne urmaresc indeaproape si sunt alaturi de noi, iar cand vor simti sa revina, vor reveni cu in mod sigur cu comentariile lor. Or fi avand motive….., de ei stiute. Este doar parerea mea…….Namaste!

      
 12. Inteleptule Dan, nu stiu cati Stefan-i scrisu-au comentarii la si despre „File…”, dar daca eu sunt unul (sau singurul) dintre aceia la care te-ai gandit tu, as vrea sa te rog sa-mi spui, nu sa imi impui, nici sa-mi dai lectii, nici sa aduci apropo-uri, mai mult sau mai putin pertinente, deci, fara nici un strop de malitiozitate, te rog sa-mi spui cum ar trebui sa ma simt eu astazi – mai putin important -, cat mai ales de maine, dupa ce implinitu-am frumoasa varsta de 58 de ani?!… Asta si-apropo de sprijinirea reciproca, asa cum spui tu mai sus…

   
  1. ….cu aceeasi nostalgie, in cazul in care ma adresez celui ce a scris foarte expresiv ” Nimeni nu are voie sa judece ,NUMAI DUMNEZEU ‘ …..atunci il las PE EL SA JUDECE daca intrebarea ce mi-am pus-o (nu tie sau altcuiva) avea vreun alt substrat sau altceva ascuns . Te simti …cum ti-e SIMTIREA . LA MULTI ANI ! Daca acuzele fata de mine …te-au facut sa te simti si mai bine …ESTE FIX PROBLEMA TA (n-am gasit alta rima ) , Batranul Dan nu te va sprijini sa le amplifici , dar iti face o recomandare (nu sfat ) : Intreaba-te pe tine CE AI INVATAT DIN CHESTIA ASTA ?. Si totusi ….vrand nevrand in aceasta seara , consider ca NE-M SPRIJINIT RECIPROC , SI ACESTA-I MARELE CASTIG AL AMANDOUARA ….si nu numai. Votul prim de OK ! e de la Batranul Dan.Noapte buna

    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/angel.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1zambet-mare.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1hohot de ras.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/dracusor.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/ganduri.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Astept.gif 
https://filedelumina.ro/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/1Bataile inimii.gif 
more...
 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top