Insule salbatice – Zanzibar
Astazi va prezentam unul dintre miracolele naturii Zanzibar, un arhipelag de lângă coasta de est africană, fiind alcătuit din insula principală cu același nume având suprafața de 1.658 km² și în nord insula Pemba cu 984 km².
Zanzibarul este unicul loc de pe glob unde trăiește maimuța Piliocolobs kirkii ; la fel țărmul nisipos al insulei este vizitat ca loc de depunere a ouălor de broasca țestoasă de mare (Cheloniidae).
Economia insulei se bazează pe cultivarea mirodeniilor (cuișoare, scorțișoare, piper și nuca muscat), ca și diferite preparate cosmetice și farmaceutice obținută din alge, care au fost aduse din Asia și distrug treptat bancurile de corali.
Zanzibar este un teritoriu autonom ce aparține de Tanzania fiind compusă din Tanganika și Zanzibar. Capitala a preluat denumirea insulei principale – Zanzibar City fiind renumită pentru orașul vechi, Stone Town.
Populația insulei număra în anul 2000 aproape un milion de locuitori, fiind alcătuită din africani, indieni, perși și arabi. Din punct de vedere religios 98 % sunt musulmani, limba oficială fiind kisuaheli sau swahili, o limbă din familia bantu (orginară din regiunea Congo) foarte răspândită în Africa de est. Mai există o minoritate de cca 10 000 de Kharidjiten (popor cu care au fost conflicte la alegerea califului). Problemele și conflictele politice din Zanzibar sunt generate de tendința arabă de a constitui un stat islamic independent de Tanzania.
Primii care au sosit pe insulă au fost negustorii arabi prin secolul VIII, ei denumind coasta insulei bar des zandj (coasta omului negru), prin arabi extinzându-se și religia islamului pe insulă. Datorită necesității de comunicare a negustorilor arabi și locuitorii insulei ia naștere o limbă nouă suaheli (sâhil = arab: coastă), care este un amestec dintre limba arabă și o limbă africană, la care se adaugă ulterior fragmente din limba engleză. La sosirea lui Vasco da Gama (28 ianuarie 1499) existau deja așezări arabe pe insulă, ca și relații comerciale cu India.
În 1503 sosesc portughezii care întemeiază un centru comercial pe insulă, distrugând relațiile comerciale musulmane.
La sfârșitul secolului XVII portughezii pierd controlul asupra regiunii, în Zanzibar înființându-se un sultanat cu centrul în Oman. Comerțul decade și apare comerțul cu sclavi care durează mai multe secole, Zanzibarul și Madagascarul numărându-se printre centrele importante a comerțului cu sclavi și fildeș din Oceanul Indian. Din 1818 încep să se cultive masiv mirodenii (cuișoare) sub dominație musulmană care continuă comerțul cu sclavi și arme de foc. Din 1698 dinastia din Oman construiește clădiri din piatră și o fortăreță, arabii preluând rolul de conducători ai insulei.
La începutul secolului XIX tranzacția cu sclavi atinge cifre între 6 000 și 10 000 de sclavi vânduți pe an ce reprezenta 75 % din numărul de locuitori ai insulei. Până în 1870 sultanatul din Zanzibar s-a extins până la Lacul Tanganyika iar după moartea lui Sayyid Sa‘îds (1856), sultanatul va fi împărțit.
In 1883 este construit un far și va fi electrificat palatul sultanului. Din anul 1886 o delegație germano-engleză stabileste granițele Zanzibarului pe continentul african. Sultanatul din Zanzibar devine tot mai mic și în 1890 insula Zanzibar și Perma devin protectorat britanic. La 10 decembrie 1963 are loc declarația de independență a Zanzibarului eliberat de sub colonialismul britanic, ulterior urmând o revoluție ce a dus la desființarea sultanatului.
Toata frumusetea neasemuita a locului, tot miracolul luminos si smaraldul incomensurabil al oceanului si multitudinea de culori, vibratiile si mirosurile florilor acelor meleaguri de vis au insemnat, inseamna si vor insemna intotdeauna pt. mine un singur lucru…
Un singur OM…
…FARROKH BULSARA…
Iar OMUL nu a murit ci, pur si simplu, a trecut intr-o alta dimensiune, devenind pt. noi toti doar…
…INVIZIBIL !
Si parte a ancestorilor sai intru credintza ancestrala de care am adus aminte, surprinzator si cu totul intimplator, chiar saptaminile anterioare, in paginile ‘Filelordelumina’…
Zoroastrismul…
Credinta care sta mai presus de conceptul de religie – via Vechiul Testament in mod deloc surprinzator pt. cunoscatori – chiar la baza Crestinismului de astazi, asa cum il stim noi!…
Cine n-a auzit de Queen?
Statistic vorbind, sunt mult mai multi oameni care au auzit de Freddie Mercury decat cei care au auzit de Zanzibar. Recunosc ca in urma cu multi ani am cautat pe harta Zanzibarul deoarece aflasem ca acolo s-a nascut artistul.
Mi-am zis atunci: „I-auzi, domnule, tocmai acolo? Dar unde o fi acest acolo?” si asa am aflat de acest mic colt de rai.
O seara minunata!
P.S. Ti-am transformat link-urile in imagini la comentariul tau
Pe faza, comme d’habitude, Razvane…
Cum sa zic acuma, saru’ mina, bogdaproste sau … heil Ra?!?
Nu de alta, da’ nu mai tin minte care-i ‘procedura’ laaa … sefii de piramida!
Eticheta spune ca…
poti face ce vrei
Razvane, tata, nu stiu de ce (de fapt stiu!) da’ tare-mi mai lipsesc…
…@Angelo, @ana, @Rosa (in varianta … ‘short’), @Batranul Dan, @Carmencita, @cristina, @Dana, chiar … neica @nimeni (cind nu-i da … iapa replicile!), @Abramburica cind nu ne creste … glicemia cu ‘placintele’ ei (sic!), @nicu si @Claudiu (da’ numai in zilele lor … ‘bune’!), @marinela parvan, @Doina, @carmen (cind e in … criza de timp!) si @cristina.carmen, @mariana si @Mariana, @m.d., pina si bunele mele ‘prietene’ … @liana si @Victoria, @Gabriel H (cind o sa-i ‘puta’ mai mult … namaste decit fonemele exotice!), @demetrescu cristian (da’ nu si in zilele cind simte iubirea aia … pt. hoti!), @Luminita, @Guru cind nu e … duru’! si atit de multi altii ramasi – hélas! – atit de putini…
Si o mentiune cu totul speciala chiar pt. … Luiza Bratu.
Adica excelenta mea companioana de dezbateri si exceptionala … mincatoare de nervi a celorlaltora!
Nu, Razvane?!?…
Cred si sper ca Luiza – chiar daca a obosit, nu mai are chef sau nu-si mai regaseste vechile mobiluri si motivatii -, macar ne mai citeste de pe … FeseBuci (transliteratie … ‘fonetica’ in limba romana!) daca nu si simte nevoia sa mai faca … celebrele ei comentarii exhaustive si in extenso!
Nu stiu ce e cu ei… n-am idee ce fac si unde s-au dus.
O zi minunata!
Bai, fratele meu, da’ tare … moale mai esti, zau asa!
Ai adresele lor de e-mail, nu?
Prin urmare … cheama-i la ordine cu convocator nominal, ce-s de capu’ lor?!?
Pe principiul „tara, tara vrem ostasi”, faci apelul cu strigarea…
„File de lumina vrem … ‘enoriasi’ „!
Si sa dea naiba sa nu raspunda careva ca-l punem pe Nicu sa-l trimita pe … don’ Jose sa-i aduca cu arcanu’!
Prezenta si eu … cand nu sunt in criza de timp.
In rest , gandurile mele va insotesc si ochii mei va citesc.
Cu drag
Prezent!
Stiam eu ca ai inima de piatra, dar si inima aia se inmoaie ca sapunul in mijlocul ploii. Placinte n-am mai facut ca mai degraba pregatesc altceva la discutia de mai sus. Iti dau si ingredientele, ma rog, ce pun eu acolo: arpacas, zahar, nuca, zahar vanilat, coaja de lamaie si stafide.
Nu stiu daca iti place avand in vedere ca gusturile noastre difera. Din muzica pe care ai pus-o tu mai sus lipseste ce-mi place mie cel mai mult. Gandurile imi zboara la o regiune unde a aparut prima universitate din Europa Centrala.
Te bagi? Imi dai si me melodia favorita? Vad ca si Razvan te ajuta.
Te pupa baba !
Bai ce baba bagaciosa mai esti citeodata!…
Pai ce, nu poti sa intri singura pe YouTube si sa asculti „Boheamian Rhapsody”?!?…
Si nici nu stiu de unde la o … baba asa de tinara ca tine gusturile astea asa de … invechite, zau asa.
Pe mine melodia asta m-a tinut fix pina au scos ‘Don’t Stop Me Now’ si ‘Crazy Little Thing Called Love’ cind am ajuns eu la facultate.
Nu stiu de ce da’ citeodata am impresia ca poate chiar tocmai de aia le-au si scris (sic!), mai stii?…
Mi-aduc f. bine aminte ca eu abia intrasem de un in liceu cind in … vinerea fabuloasa (cum avea sa fie cunoscuta) a lui 31 octombrie 1975 aparea albumul „A Night at the Opera” pe care l-am ascultati poate zeci de mii de romani (cine si-o mai fi aducind oare aminte de zilele alea febrile?) pt. prima data duminica 2 noiembrie, la doar doua zile de la lnsare, in emisiunea „By Request” de la „Europa Libera” ce ar fi trebuit sa fie prezentata de regretatul prim DJ roman ever, Cornel Chiriac, asasinat miseleste in primavara aceluiasi 1975, la Munchen…
Oricum, nu pot sa uit ca prin 1971-1972, cind eu ascultam Queen … ‘pre-clasic’ pe benzi de mag aduse clandestin din Germania, generatia mea habar n-avea cine erau baietii astia ce aveau sa devina emblematici pt. muzica de inalta calitate pt. doua decade intregi!
Na, ia de-aici, ca tare pisaloaga mai esti pt. citeva placinte pe care pina la urma tot tu le maninci!
…de un an in liceu…
Neee, ce farmec mai are.
E ca si cum ti-as cere o coaja de paine si ma trimiti la brutarie.
Pune-o aici maestre, sa vada toata lumea!
Iti multumeste baba, ca tare m-ai aruncat in amintiri. Apoi cantecul acesta mi l-a pus prima oara un tinerel cu mustata. O mai trai si azi daca nu s-o fi prapadit. Tare l-am iubit. Cantecul, nu tinerelul, ca era uratel foc si avea niste gusturi groaznice la muzica. Discul acesta, vinilul cum ii spun tinerii azi, il luase pe ascuns de la vecinul lui de apartament.
Si iaca asa s-a maritat si baba. Cu vecinul se intelege.
Pricepi atunci de ce melodia asta e cea mai frumoasa din tot ce a cantat Queen.
Te pupa baba!
Razvane, dormi in post???
Pai nu era vorba ca transfomi pt. … placintareasa noastra (sic!) link-urile in imagini?!?
Nu vezi ce infocata fana Queen e Abramburica?
Citi dintr-astia crezi ca mai sint inca in viata?!?…
Gata, am rezolvat.
Mai are omul si una alta de facut…
O zi minunata!
Omu’, in general, da, da’ tu NU!
Ca doar te ‘platim’ sa-ti faci treaba, ce Dumnezeu!
Si mai maninci si … placinte moka de la vecina de palier, ca vad ca te-ai cam si ingrasat…
Si vezi ca … homo editorialis (sic!) ala din tine tot n-a rezolvat problema cu ‘moderarea’ comentariilor mele!
Desi m-am conformat cerintelor tale, nu?…
Eeee da, si placintele sunt bune, pacat ca n-au ajuns pana la mine, ca Abramburica le tine doar pentru ea. Noua ne da doar mirosul… si acela virtual.
Am observat si eu.
Dupa cum ti-am spus, noul site are multe protectii si una dintre ele este cea care te impiedica pe tine.
Ti-am mai eliberat din cale in sensul ca te-am definit ca esti de incredere.
Sper ca acum sa mearga.
O zi minunata sa ai!
Bravos, mai musiu, nu stiam ca am devenit si … pericol public de vreme ce-au ajuns pina si site-urile … sa-mi puna piedica!
Asta nu era treaba … serviciilor ‘speciale’?
Sauuu……….
Huh?!?…
Serviciile speciale nu pun piedica ci doar citesc ce scrii tu
Aici e un algoritm care verifica comentariile sa nu fie spam, sau sa nu contina elemente daunatoare (virusi etc.). Cu unul dintre acesti algoritmi te certi tu.
Problema e ca trebuie sa-l identific pe acela care te blocheaza.
Acu’, pe bune, chiar arat eu din profil … a spam?!?!?
Iar saptamina trecuta sa stii ca mi-am facut analizele imunologice si mi-au iesit … ‘viruses free’!
Se pare ca s-a rezolvat. Una dintre reguli era ca sa intre automat in moderare comentariul anonim care are trecuta aceeasi adresa de email cu a unui utilizator inregistrat.
Deci, daca esti inregistrat cu o adresa de email si faci un comentariu fara sa fii logat la contul respectiv, devii o persoana suspecta, cu intentii absconse si care trebuie sa fii monitorizat si urmarit pana la cele mai mici amanunte.
Gata, nu te mai agita!
Ai trecut testul!
Nici nu trebuie sa-ti faci adresa de FeseBuci sa o arati la ami pentru viza!
Iti ajunge un „extras” de pe file!
Eu cu „mojicul” meu capat cel mult o viza la Castro!
De acolo cu barca!
Ta astept la iesirea din aeroport a corpului diplomatic!
Ceva mai incolo, sa nu ma lege!
E viva el Máximo líder!
N-am vrut sa va stric buna dispozitie zilele trecute!
Zanzibarul e nu numai loc de magie si leaganul celui ce invanta inimile, el are si o istorie amara tare!
Populatia ce traieste acum acolo nu e nici originara majoritar de acolo nici ajunsa acolo de buna voie!
Sunt africani dusi acolo de catre arabi ca sclavi!
Arabii, care erau navigatori iscusiti pe vremea cand africanii foloseau doar pirogi si care au colonizat insula inca din primele secole, au fost printre cei mai indraciti in comertul cu sclavi!
Nu-i cumparau de la piata ci-i capturau in expeditii in interiorul continentului!
Nu-i vindeau doar traficantilor ci au deveniti singuri traficanti!
Nu i-au traficat doar ci i-au stapanit si folosit pe insula lor la noile plantatii de mirodenii, mai ales cuisoare care erau la acea vreme platite in aur!
Au mirosit marea afacere inspirandu-se de la celelalte puteri coloniale!
Ce n-au mirosit insa a fost pretul care astepta sa fie platit!
L-au platit cu viata!
Ajunsesera sa duca pe insula pana la 15 000 de sclavi pe an!
Pe fondul oscilatiilor pe piata mondiala a preturilor mirodeniilor, cuplat cu cele geopolitice, sclavii au ajuns la capatul rabdarii si s-au rascula violent! (O fi trimis puterea mondiala de atunci ceva „consultanti” sa-i invete cum sa se razvrateasca ca prea le stateau arabii in coaste in acest punct strategic…)
Sultanul cu alaiul sau, ca peste tot in istorie, s-a urcat in corabie si a disparut, cei ramasi au fost omorati aproape toti, la urma li s-au luat pamanturile!
Bineinteles ca noi stapani, liberi dar neinvatati sa se gospodareasca singuri, au lasat in paragina plantatiile de mirodenii traind azi in saracie, doar natura darnica ii tine la viata!
Lasand la o parte ce ne invata istoria, n-ar strica sa vedem si aici ce repercursiuni au astfel de actiuni in plan spiritual, la nivel de suflet!
Totul e un ciclu, o sinusoida, tot ce dereglam va trebui odata sa reechilibram!
Indiferent ca platim cu viata sau nu! Cei care au platit „pe loc”, or fi scapat de poveri in vietile urmatoare!
Va dau aici exemplul de rezonanta, cel a lui Pestalozzi, elvetianul care a creat reteaua de scoli pentru saraci!
Acesta nu a fost altcineva decat un renumit vanzator de sclavi intr-o viata anterioara!
Ca sa reechilibreze masiva carma negativa dobandita, a ales acest mod de manifestare!
A cersit si s-a umilit peste puteri la bogatasii vremii ca sa-i finanteze proiectele, la urma modelul a ajuns cunoscut si practicat si peste hotare!
V-as povesti mai multe dar sa nu trebuiasca sa aleg viata viitoare ca (surdo)mut…
He he… e buna asta cu surdo-mutul…
Sa stii ca documentarul nu l-am pus ca exemplu de convietuire pasnica si de realizari miraculoase a locuitorilor lui ci strict pentru minunatiile naturii, pe principiul: „Ce loc frumos, pacat ca-i locuit.”
O zi minunata!
Razvan, te rog, ajuta-ma si pe mine cu videoclipul asta, pe care mi-e drag sa-l impartasesc cu voi si care sper sa va placa:
O zi ca o bijuterie sa aveti!
Cu placere.
Am rezolvat. Clipul este superb.
O zi minunata!
Multumesc frumos, Razvan!
Pai, Galla Ana, parca ziceai ca n-ai absolut nici o legatura cu … apa aia tamaduitoare, nuuu?!?
Nu.mi pot asuma creditul asta….